22_03_29_erdmost_nincskep

Kicsattannak az egészségtől a Meseházban

22_03_29_erdmost_nincskep

Kicsattannak az egészségtől a Meseházban

A múlt hét az újrahasznosításról szólt a Meseház oviban a hulladékcsökkentési hét kapcsán. De nemcsak a környezetvédelem, az egészséges életmód is hangsúlyos szerepet kapott az oviban, ahol dr. Neumann Rita gyermekorvossal vitatták meg a kicsik és nagyok, mitől kicsattanóan egészségesek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

November 16-24. között rendezték meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet, aminek kiemelt témája a környezettudatos szemléletformálás, az oktatás a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében, „Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!” szlogennel. A szervezők az idei évben arra buzdítottak mindenkit, hogy járjon nyitott szemmel, fedezze fel, majd oldja meg azokat a helyzeteket, melyekben hulladékok keletkezését tudjuk megelőzni, illetve csökkenteni tudjuk ezek mennyiségét. Az akcióhoz Érden a Meseház Tagóvoda is csatlakozott idén is -, mint tették azt már a korábbi években is, a hagyományossá vált újrahasznosítási kiállítással. Az ovisok az óvónőkkel és a szüleikkel különböző hulladékoknak szánt tárgyaknak adtak új életet játékok és díszek formájában. Igen, játékok is születtek szép számmal, amelyekkel a héten már a csoportszobáikban tölthették az időt a kicsik.  

Idén különösen sok autó, teherautó és parkolóház született – elsősorban kartonpapírok, illetve dobozok reinkarnációjaként, amit az is indokolhat, hogy jelenleg az idejáró ovisok nemek szerinti eloszlása a fiúk javára billen. De társasjáték, számos hernyó, és például egy módfelett (labdákra) éhes nyuszi is életre kelt a hulladék újrahasznosításából.

A kisgyermekek közös nyelve a mese mellett a játék, amin keresztül könnyedén és észrevétlenül lehet fontos üzeneteket is eljuttatni hozzájuk. A Meseház pedig igyekszik minél több téren elültetni bennük a környezetvédelem, illetve a környezettudatos szemlélet csíráit, amit már a tagintézmény-vezető, Neumayer Györgyné mesélt el nekünk:

– Egész évünket áthatja a zöld gondolkodás. Ősszel szemetet szedünk, most az újrahasznosításra figyelünk külön oda, de például a hulladékot szelektíven gyűjtjük egész évben. Tavasszal tartjuk a már hagyományosnak számító programunkat Zöldülj bele! címmel, amelyen a családok egy játékos akadályverseny keretén belül hallhatnak a környezetvédelemmel kapcsolatos, de mégsem annyira felkapott témákról.

A Meseházban a hulladékcsökkentés mellett az egészség is terítékre került: dr. Neumann Rita gyermekorvos látogatott el a kicsikhez és a nagyokhoz, hogy konzervdobozból lett ételpiramissal és okostányérral vitassák meg jó alaposan, mik az egészséges ételek és mik nem azok, szörpöt jobb-e inni vagy vizet, illetve hogy ki mit szokott sportolni. A kiscsoportosok pedig nagyon lelkesen sorolták a különféle zöldségeket és gyümölcsöket, és annak ellenére, hogy még csak 3 évesek, csak úgy öntötték magukból az olyan zöldségek neveit is, mint a padlizsán vagy a cukkini, amivel magát a gyermekorvost is teljesen levették a lábáról. Utóbbi azonban kölcsönös volt, hiszen Ritának is sikerült lázba hozni a csöppségeket az ételpiramissal. 

– A zöld gondolkodásnak az egyik feltétele, hogy a mi testünk is egészséges legyen, azaz nemcsak a környezetünk legyen ép, de mi magunk is – fejtette ki Neumayer Györgyné. – Minél kisebb korban megtanítjuk a gyermekeknek az egészséges táplálkozást, annál hamarabb veszik át ők is ezt a mentalitást, és ha csak ennyit tudunk tenni az egészségükért, az is már nagy lépés.

Ritának, a gyermekorvosnak és előadónak két nagyobb gyermek ide járt, most a kisebbikkel van otthon. Azt mondja, amíg a gyermekei ovisok voltak, azt látta, hogy nagyon nagy különbség van a gyerekek között a háttértudásban is, illetve a gyakorlatban is, azaz abban, hogy ki mit eszik, vagy választ a büfében, a boltban.

– Ezen szeretnék egy kicsit alakítani, amit leginkább a szülőkkel közösen lehetne elérni, de azért, ha egy gyerek például vizet választ a szörp helyett, már azzal is sokat tettünk az egészségéért. Az is jó lenne, ha a mozgás, a sport is beépülne a kisgyermekek hétköznapjaiba, nemcsak a játékos rohangálás. A folyadékfogyasztással kapcsolatban pedig az ő esetükben is oda kell figyelni arra, hogy elegendő mennyiséggel igyanak, illetve ha már a környezetvédelemről van szó, akkor palackos víz helyett csapvizet fogyasszanak – sorolta kérdésünkre a gyermekorvos.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email