22_03_29_erdmost_nincskep

Kortárs-díj Eőry Emilnek

22_03_29_erdmost_nincskep

Kortárs-díj Eőry Emilnek

A Kortárs folyóirat szerkesztősége még az 1990-es években alapított díjat olyan szerzőknek – íróknak, költőknek, publicistáknak, képzőművészeknek –, akik az adott évben publikáltak a lapban, és addigi életművük, művészi teljesítményük alapján érdemesnek bizonyultak az elismerésre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Kortárs-díjat mindig az aktuális szerkesztőség tagjai ítélik oda, 2014 óta a három díjazott közül az egyik alkotó mindig képzőművész, idén Eőry Emil szobrász- és festőművész.

A folyóirat szerkesztőségében rendezett díjátadón Novotny Tihamér művészeti író indokolta Eőry Emil elismerését mondván: művészetét egy mindig megújulni kész, egyéni ízű, tiszta ideákat és paradox helyzeteket egyaránt felmutatni képes, józan modernség jellemzi. S ezért e becses józanságért se életében, se művészetében nem hajlandó átlépni bizonyos határokat.

– Alkotásaival nem felforgatni és megbotránkoztatni akar, nem a sötét erőket kívánja felébreszteni az emberben, épp ellenkezőleg, mértéktartásával, bölcsességével, egyensúlyozó magatartásával, formai és kompozíciós bravúrjaival, esetenként heroizmusával, keser-iróniájával és lényegre tapintó groteszkségeivel az értelem megvilágosodását, a lélek és a szellem érzelmi, gondolati, esztétikai és erkölcsi megtisztulását kívánja szolgálni. Eőry Emil az univerzális reneszánsz polihisztorok kései utóda. Stílus-bolyongásaiban, stílus-énjeiben, stílus-szerepeiben amolyan mindig úton lévő – „szellemféle” – világító rész-egész ember, aki valójában nem stílust, hanem kifejezést keres művei megszületéséhez – mondta a művész életművét jól ismerő szakember. 

A díjat Thimár Attila főszerkesztő adta át Eőry Emilnek.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email