22_03_29_erdmost_nincskep

A búcsú kezdete

22_03_29_erdmost_nincskep

A búcsú kezdete

Mérföldkő ez a cél felé vezető úton – így fogalmazott a tizenkettedik évfolyam szalagavató ünnepségén Pintérné Bernyó Piroska igazgatónő. A pénteki ceremónián ötvenhét diák tette meg a búcsú felé vezető első lépést; persze az öröm, az izgalom jóval erősebb volt, mint az elválás miatt érzett bánat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hetedik alkalommal tűzték fel az elválást jelképező szalagot az tizenkettedikesere pénteken, az Érd Arénában. 

– Élj úgy, mintha ma lenne az utolsó napod. Tanulj úgy, mintha örökké élnél – idézte Mahatma Gandhi szavait Pintérné Bernyó Piroska igazgató köszöntőjében. – Tudjátok, hogy kik vagytok, honnan jöttetek, és a legfontosabb, hogy hová tartotok. A szalag egy szép emlék lesz, egy tárgy, egy jelkép, de csak ideig-óráig köt össze benneteket. A szeretet, a barátság, a hűség és a tisztelet az igazi összekötő kapocs, és a közös pont az iskola, ahol mindezek megszülethettek. A legszebb éveiteknek az iskola hű tanúja volt mindig – hangsúlyozta az igazgatónő, aki elmondta, mindkét búcsúzó osztály nagyon különleges, sok erős személyiséggel, és hiányozni fognak az iskola életéből.

Lázár Evelin, aki idén ballag, tudósítónknak elmondta: ezen a napon már tudatosul bennük, hogy ez már a búcsú ideje. – Rengeteget készültünk, sokat próbáltunk. Nagyon jól tudtunk együtt dolgozni, és még közelebb kerültünk egymáshoz – tette hozzá.

Jakobicz Balázs szerint bár ez egy kicsit szívszorító pillanat, szeretné nem így felfogni. – Azért vagyunk itt, hogy ünnepeljük magunkat, és nem azért, hogy sirassuk, ami elmúlt. Arra ott lesz a ballagás – mondta mosolyogva a fiatalember, akitől megtudtuk azt is: rengeteget készültek erre a napra, és bár egy kicsit izgulnak, nagyon élvezik is.

Míg az idei tanév első szakasza még a szalagavató jegyében telt, mostantól már a tanulásé a főszerep: februárban már jelentkezni kell az érettségi vizsgákra, no meg tanulni a nagy megmérettetésre, és azt is el kell dönteniük a diákoknak, hogyan folytatják tovább.

A szalagavató közel kétszáz éves hagyomány. Az 1830-as években, Selmecbányán rendeztek először bált, amit akkor valétálásnak neveztek. Ez a„Valete!” szóból ered, melynek jelentése „Éljetek boldogul!” Ezzel a kiáltással üdvözölték a végzős diákok az alsó tagozatosokat. A bál szalagszenteléssel kezdődött, ahol a diákok maguknak tűzték fel a szalagot. Akkoriban kétféle szalag létezett, egy rövid aranyrojtos karszalag és egy monogramos, évszámmal ellátott szalag, melyet a diákok a vállukon viseltek. A menetet a legidősebb diák nyitotta, aki egy hosszú botra kötözött tölgycsokrot vitt, míg a többieknek egy tölgylevél díszelgett a karimájukon. Az alsóbb évesek fáklyás menettel kísérték végig a városon a végzősöket, egészen a városkapuig, ahol egy jelképes fenékbe billentéssel jelezték, hogy immáron nincs ott keresnivalójuk. Innen a végzősök egyenesen a helyi vigadóba mentek, ahol nagyszabású bál zárta az ünnepség végét. (Forrás: családinet.hu)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email