22_03_29_erdmost_nincskep

Papírra festett dal és absztrahált róka

22_03_29_erdmost_nincskep

Papírra festett dal és absztrahált róka

A Túr utcai iskolában a múlt héten szerdán, ahogy az elmúlt években már sokszor,  idén is összegyűltek Érdről és a környékbeli települések iskoláiból a rajzos kedvű és kezű tanulók, hogy örömükre alkossanak. A végeredményt pedig újból a Kéri Mihály vezette zsűri értékelte.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Vargáné Balogh Erika az Érd TV kérdésére kiemelte, hogy ma, amikor a vizuális kultúra az egyik legpopulárisabb és meghatározóbb műfaj, kiemelten fontos ennek oktatása, de iskolájukban mindig is nagy szerepe volt a rajznak a természettudományok mellett.

– Nagyon fontos és érdekes az, ahogy a tanulók egyénileg visszaadják a látványt, vagy, ahogy megragadják a dolgok lényegét, és azt ábrázolják. Az iskolánkban a művészeti nevelésen belül, ha nem is külön tagozaton, de fontos szerepet kap a rajz és vizuális kultúra az ének és a tánc mellett. Szabó Ildikó kolléganő kezei közül került már ki olyan tanuló innen is, aki ezen a pályán tanult tovább, és bízunk benne, hogy ebben fog az élete, a művészete kiteljesedni.

A versenyzőknek évfolyamonként más-más feladatot kellett telesíteniük a rendelkezésükre álló másfél óra alatt. A szervezők ugyanis évről-évre próbálják figyelembe venni a diákok életkori sajátosságait, vagyis azt, hogy míg a kisebbeket a fantázia-, a nagyobbakat már inkább a látványvilág köti le. Így a 3-6. osztályosok mesét, verset vagy dalt illusztráltak, a 7-8. osztályosok csendéletet ábrázoltak, a merészebbek pedig absztrahálhattak is, azaz a részleteket elhagyva, de a lényeget éppen kiemelve ábrázolhattak – jelen esetben egy rókát.

Az elkészült alkotásokból aztán – a hagyománynak megfelelően – rögtön kiállítás is született, ahol már a zsűri is szemügyre vehette azokat külön-külön. (Tették ezt természetesen úgy, hogy nemcsak azt nem tudták, hogy személy szerint ki készítette az adott alkotást, de azt sem, hogy melyik iskola tanulója.) A zsűri munkájában neves pedagógusok vettek részt, az elnök pedig idén is Kéri Mihály képzőművész, az Érdi Galéria vezetője volt, aki az Érdligetiben megrendezett megmérettetésekre évről-évre szívesen megy, hogy véleményt mondjon a kis és nagy művészpalánták alkotásairól.  Az ítész korábban azt nyilatkozta, ez azért is érdekes számára, mert ilyenkor nemcsak a gyerekek tehetsége, de a művészeti nevelés minősége is tetten érhető.

Az elkészült alkotások idén is magukért beszéltek: a kicsik kimeríthetetlen fantáziájukról, a nagyobbak pedig arról tettek tanúbizonyságot, milyen ügyesen fogják meg akár ecsettel, akár grafittal az ábrázolásra szánt élő-élettelen dolgok lényegét. 

 

A 2019. évi tankerületi rajzverseny díjazottjai:

3. osztály 

– 1. díj: Balázs Bernadett (Érdligeti Általános Iskola, tanár: Juhász Ágnes)

– 2. díj: Kukla Emese (Teleki Sámuel Általános Iskola, tanár: Vinczéné Lőrinc Judit)

– 3. díj: Supka András Vata (Diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola, tanár: Földvári Dóra)

– különdíj:  Turba Renáta (Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola, tanár: Reményi Brigitta, Bálint Éva)

4. osztály

– 1. díj: Szalay Anna (Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola Pusztazámori Tagiskola, 

– 2. díj: Pásztory Nóra Bodza (Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola, Sóskút, tanár: Aradi Gergely, Fényes András)

– 3. díj: Ozsváth Réka Mária (Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola, Sóskút, tanár: Aradi Gergely, Fényes András)

– különdíj: Droppa Izabella (Érdligeti Általános Iskola, tanár: Forrainé Csernyák Andrea)

5. osztály

-1. díj: Jagodics Johanna (Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, tanár: Szabó Ildikó)

– 2. díj: Vörös Hanna (Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola- Sóskút, tanár: Bálint Éva)

– 3. díj: Bielik Zsófia (Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola, tanár: Reményi Brigitta, Bálint Éva)

– különdíj: Várföldi Hanna (Százhalombattai 1.Számú Általános Iskola, tanár: Vadász Ildikó)

6. osztály

– 1. díj: Márkus Kitti (Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola, tanár: Reményi Brigitta, Bálint Éva)

– 2. díj: Zápori-Regenhart Katalin (Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, tanár: Szépfalvi Attila)

– 3. díj: Szrimácz Flóra (Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola, Sóskút, tanár: Aradi Gergely, Fényes András)

– különdíj: Szlovacsek Lilla (Érdligeti Általános Iskola, tanár: Szabó Ildikó)

7. osztály:

-1. díj: Faragó Dóra (Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola, tanár: Reményi Brigitta, Bálint Éva)

– 2. díj: Donát Boglárka (Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola, Sóskút, tanár: Aradi Gergely, Fényes András)

– 3. díj: Kassai Lili (Zimándy Ignác Általános Iskola, Törökbálint, tanár: Rabie Nadia)

8. osztály

-1. díj: A. feladat: Csutár Virág (Teleki Sámuel Általános Iskola), B. feladat: Molnár Frida (Érdligeti Általános Iskola)

– 2. díj: A. feladat: Kádár Anna (Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola- Sóskút, tanár: Bálint Éva), B. feladat: Katona Ráhel, (Érdligeti Általános Iskola, tanár: Szabó Ildikó)

– 3. díj: A. feladat: Majos-Marozsán Györgyi (Érdligeti Általános Iskola, tanár: Szabó Ildikó)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email