22_03_29_erdmost_nincskep

Joguk van hozzá

22_03_29_erdmost_nincskep

Joguk van hozzá

Gyermekek Világnapja címmel egész napos ingyenes előadássorozatot szervez az UNICEF Magyarország az Akvárium Klubban november 20-án, a Gyermekjogi Egyezmény aláírásának 30. évfordulóján. A részletekről Kordos Szabolcs, az UNICEF Magyarország kommunikációs szakértője beszélt az Érd FM 101.3-on.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

November 20-án ünnepeljük a Gyermekjogi Egyezmény elfogadásának 30. évfordulóját. Az egyezmény a mai napig a legszélesebb körben elfogadott emberi jogi dokumentum, amelyet Magyarország 1990-ben írt alá, és ami összefoglalja azon jogok minimumát, amelyek minden gyermeket megilletnek szerte a világon.

Az egyezmény kimondja, hogy a földkerekség minden gyerekének joga van a biztonsághoz, tiszta ivóvízhez, élelmiszerhez, orvosi ellátáshoz, az egyszeri és megismételhetetlen gyerekkorhoz. Joguk van ahhoz is, hogy információt kapjanak az életüket érintő fontos kérdésekről, elmondhassák a véleményüket, mi felnőttek pedig figyeljünk rájuk.

Az UNICEF az évfordulóra készített legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az elmúlt három évtizedben jelentősen javult a gyermekek helyzete a világban, azonban a legszegényebb, legsebezhetőbb gyerekek jogai még mindig nem érvényesülnek kellőképpen. A jelentés szerint harminc év után is a szegénység, a diszkrimináció és a fegyveres konfliktusok jelentik a legnagyobb veszélyt a gyerekekre nézve, de már számolni kell a környezetvédelmi problémákkal is, a klímaváltozás negatív hatásaival, amelyek csökkentik a víz- és élelembiztonságot.  

Az UNICEF Magyarország is részt vesz a világszervezet kampányában. November 20-án az élet számos területén fiatalok veszik át az irányítást a felnőttektől, a belvárosi Akvárium Klubban tartott Gyermekek Világnapja rendezvényen pedig a szakértők mellett Fiatal Nagykövetek is hallatják a hangjukat olyan témákban, mint például a gyermekbarát városok ismérvei, az online bántalmazás, vagy a klímaváltozás hatása a jövőjükre. Az esemény 19 előadása és háttérbeszélgetése rengeteg választ ad a gyermekekről az érdeklődőknek. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az esemény linkjét itt találja: https://www.facebook.com/events/406602333573404/. November 20-án kék fénybe öltözik a Lánchíd és több más ikonikus épület szerte az országban.  

A Gyerekjogok Világnapja alkalmából, az UNICEF kezdeményezésére idén is kékbe borul a világ, hogy ezzel is a gyerekek speciális jogaira hívják fel a figyelmet. Idén nemcsak a főváros, hanem az egész ország neves épületei is kékbe borulnak.

 A gyermekjogi egyezmény passzusait itt éri el: https://www.facebook.com/events/406602333573404/

Itt pedig meg tudja hallgatni a Kordos Szabolccsal készült interjút a november 20-ai előadásokról:


További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email