22_03_29_erdmost_nincskep

Fogyasztás és függőség

22_03_29_erdmost_nincskep

Fogyasztás és függőség

A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ november 4-8. között rendezte meg az Őszi Pedagógiai Napokat. Ennek keretében a VMG, mint az Oktatási Hivatal Bázisintézménye, három programmal készült.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Szilasné Mészáros Judit intézményvezetőtől megtudtuk, főleg az Érdi Tankerületi Központ és Budapest területéről érkeztek pedagógusok a foglalkozásaikra.

November 5-én a természettudományos tárgyakat tanító kollégákat várták szakmai napjukra, amelyen dr. Kállayné Szerényi Júlia és Kitzinger István biológia szakos tanárok mutatták be azokat a több éves hagyományra visszatekintő programokat, amelyek hozzájárulnak a diákok természet- és környezetvédelmi neveléséhez.

A pedagógusok megismerkedhettek az intézmény ökoiskolai tevékenységeivel: az állatgondozó és kertgondozó szakkörrel, az állatházzal, az akvarisztikai részleggel és a gimnázium kertjével. Vetített előadás keretében ízelítőt kaphattak a természetjáró szakkör havonta megrendezett túráiról – amelyek minden diák számára nyitottak, az ötödikesektől az érettségizőkig –, a szakmai munkával járó terepgyakorlatokról – ezeknek köszönhetően olyan élőhelyeket ismerhetnek meg a diákok, amelyek a biológia emelt szintű érettségin előfordulhatnak – és a nyári nyolcnapos biológus táborról is.

– Így tudjuk kialakítani szinte észrevétlenül azt a szemléletmódot, ami ahhoz kell, hogy úgy éljenek, amit a fenntartható fejlődés elve előír: csak annyit fogyasszanak, amennyi szükséges, hogy az utánuk jövő generációnak is maradjon – hangsúlyozta Kállayné Szerényi Júlia.

Kitzinger István előadásában szintén erről beszélt: mint mondta, energiapazarlásunk jelentős része abból ered, hogy folyamatosan új és új eszközöket vásárolunk, amelyek előállítása, szállítása, újrahasznosítása nagyon sok energiát igényel.  

Másnap, november 6-án – szintén az Őszi Pedagógiai Napok keretében – rendeztek úgynevezett absztrakt fórumot, amelyen nemcsak a tanárokat, hanem az érdeklődő szülőket is szívesen látták. A téma függőség volt (alkohol, dohányzás, pszichoaktív szerek, internet, játékszenvedély); kerekasztal-beszélgetésen járták körbe, hogyan adhatunk védettségek a gyermekeinknek, milyen eszközök vannak a kezünkben, milyen jelekre figyeljünk, és hogyan segítsünk jól. A beszélgetés moderátora Nagy Zsófia iskolapszichológus volt, résztvevői Csillag György, a Szegletkő Gyermekotthon nevelője, Sipos László családterapeuta (Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata) és Topa Zoltán rendőr őrnagy (Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács).

– Iskolánkban a megelőzésre szeretnénk helyezni a hangsúlyt: arra, hogy a szülők hogyan tudnak a saját alapvető nevelési eszközeikkel egyfajta védettséget, ellenállóképességet biztosítani a saját gyerekeiknek azáltal, hogy bizalommal teli kapcsolatot alakítanak ki velük, az életkoruknak megfelelő felelősségeket ruháznak rájuk, hogy meghallgatják a véleményüket, és engedik dönteni az életkoruknak megfelelően a saját életükről. Ez mind hozzásegíti a gyerekeket ahhoz, hogy tudjanak bizonyos dolgokra igent mondani, más dolgokra pedig nemet, amikor arra van szükség – mondta Nagy Zsófia, akitől megtudtuk azt is: egyaránt veszélyeztetettek azok a gyerekek, akiknél nincsenek megfelelő szülői határok, korlátok, és azok a fiatalok is, akik túlzottan szigorú családban nőnek fel, mert nem tanulnak meg dönteni saját magukról.

A kerekasztal-beszélgetésben résztvevő vendégek a szülő és a gyerek közti kommunikáció és bizalom fontosságát hangsúlyozták. Az online világ és a játékszenvedéllyel kapcsolatos függőség tekintetében azt emelték ki: a tiltás nem használ; ami viszont igen, az a példamutatás, és az, ha élményeket, alternatívákat nyújtunk a gyereknek. Nagyon fontos az is, hogy a szülő megismerje a diákok által használt online felületeket – és az is, hogy felismerje a függőség kialakulásáról árulkodó jeleket (korábbi szokások felborulása, titkolózás, a személyes baráti kapcsolatok, a hobbi, sporttevékenység elhanyagolása, kevesebb alvás, teljesítményromlás, vagy akár kevesebb figyelem a saját külső megjelenése iránt.)

A szülői fórumot másodízben rendezték meg az iskolában, és mivel nagy az igény rá, szeretnék folytatni a sorozatot, igazodva a szülők igényeihez.

A fentiek mellett a bázisintézményi programok keretében Stencinger Norbert történész, az intézmény tanára tartott a Szent Korona emlékévvel kapcsolatos projektnapot a hetedik-nyolcadik osztályos tanulóknak. Az Őszi Pedagógiai Napok lezárultak ugyan a VMG-ben, ugyanakkor megkezdődtek a beiskolázási rendezvények a különféle tanulmányi versenyekkel.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email