22_03_29_erdmost_nincskep

Félelem a felelősségtől

22_03_29_erdmost_nincskep

Félelem a felelősségtől

Mostanában filmeseink kicsit bőkezűbben bánnak a mai kamaszokkal, és egymás után jönnek ki a róluk, nekik (de azért szüleiknek is) szóló filmek, amelyek ráadásul nem azok a tingli-tangli, térdcsapkodós vígjátékok, hanem súlyos kérdéseket felvető, tűéles korrajzok. Mint a FoMo-Megosztod és uralkodsz.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ha nem vagy online, nem is létezel? A gimnazista Gergőt és barátait, azaz a Falka tagjait három dolog motiválja: a szex, a buli és hogy az ezekről készült videókat minél többen megnézzék a netes csatornájukon. A challenge-videóik idővel egyre durvábbá válnak, amikor pedig egy házibuliban Lilla a fiúbanda prédájává válik, egyetlen éjszaka alatt a feje tetejére áll a budapesti fiatalok biztosnak tűnő világa. Röviden ez a kiinduló pontja a FoMo-Megosztod és uralkodsz című, új magyar filmek.

A kamaszok mindig is feszegették, feszegetik a határaikat, de az már más kérdés, hogy ezeket aztán átlépik, vagy nem. És ha már átlépték, vállalják-e tetteik következményét, egyáltalán a saját felelősségüket. Persze ez az ügy nem csak róluk szól, és főleg nem róluk általánosságban, hanem a szülőkről, akik sajnos sok esetben inkább egy hiányzó űrt képeznek a fiatalok életében, mintsem biztos támaszt vagy pláne nem követendő mintaképet. Ha egy 16-18 éves fiatal nem tudja eldönteni, hogy ami egyértelműen rossz, sőt, bűncselekmény, az „para”-e, akkor az nemcsak róla, de a szüleiről sem sok jót árul el. Közben ma már ott az internet is, ahol egy bejegyzéssel pillanatok alatt meg lehet semmisíteni egy ember önbecsülését. A film központi témája pedig maga a szexuális erőszak kérdésköre, és ebben – már ami a következményeket és a felelősségre vonást illeti – nem tud túl optimista lenni Hartung Attila, de hogy is lehetne az, amikor a statisztikák sem adnak erre okot.

A bíróság elé kerülő szexuális erőszak áldozatainak 70%-a ma Magyarországon még nem töltötte be a 18. életévét. De ez csak azoknak az eseteknek az aránya, ahol eljut egyáltalán tárgyalásig az ügy. Csakhogy a szexuális erőszakok 99%-a nem is jut el addig.  

Az Érd Fm 101.3 Köztünk marad című műsorában beszélgettünk a film egyik főszereplőjével, a Lillát alakító László Pannával és Hartung Attila rendezővel. 


 


 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email