22_03_29_erdmost_nincskep

Aki magyar, velünk tart ma!

22_03_29_erdmost_nincskep

Aki magyar, velünk tart ma!

Mi tudja közel vinni a mai kor fiataljaihoz 1956-ot? Egy olyan előadás, ami nekik, az ő nyelvükön szól. A VMG diákjai egy rockoperát hangszereltek át és adtak elő október 22-én.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 

Több évtizedes hagyomány már az Érdi Vörösmarty Mihály gimnáziumban, hogy a diákok szín-, illetve zenés darabbal ünneplik október 23-át. Volt, hogy évente két darabbal készültek, és az 1848-as forradalom és szabadságharc emléke előtt is színdarabbal tisztelegtek a fiatalok.

Idén október 22-én egy zenés dokumentumjáték segítségével mutatták be a Rákosi-korszak, illetve 1956 eseményeit: az iskola diákszínpada élőzenés, táncos produkciót adott elő a Szepes Gyula Művelődési Központban.

– Egyik diákunk, a 12-es Vetési Gergely vállalta, hogy áthangszereli és zenekarra átírja az 1956. Aki Magyar… című rockopera zenéjét. Ezen dolgozott egész nyáron, és ahogy szeptemberben elkezdődött a tanítás, megkezdtük a próbákat: nagyon intenzíven készültünk, hétköznap délutánonként és szombatonként is – mondta Benczéné Dizseri Márta tanárnő, a zenés dokumentumjáték rendezője.
– Az a tapasztalatunk, hogyha nem is értenek mindent, a diákok átérzik az olyan örök értékeket, mint a hazaszeretet, a szabadság, a kitartás, az örök hűség. A forradalom lelkisége, amire büszkék lehetünk, és a fenti alapértékek fontosak a mai fiatalok számára is – tette hozzá a tanárnő.
Az első dal a Rákosi-korszak nyomorúságos, szürke világát idézte fel, majd a forradalom kitörésén, az örömünnepen át eljutott a megtorlásig, és Márai Mennyből az angyal című versének megzenésített változatával zárult. Közben a háttérre vetítve 1956-os fényképek váltották egymást, aláhúzva és illusztrálva a szöveget, így vált a színpadi játék megrendítő valósággá. A diákok és a tanárnő úgy állították színpadra a rockoperát, hogy azt be soha nem mutatták, így a díszletet, a ruhákat és a koreográfiát mind ők találták, illetve dolgozták ki.
A darabban huszonöt diák lépett fel, őket a tízfős stúdiós stáb segítette, a hang- és fénytechnika biztosításával.
– Nem volt egyszerű feladat színpadra vinni ezt a rockoperát, de nagy szerencsénkre rengeteg tehetséges diák van az iskolában, és nagyon jó felszerelésünk van. A darabból átjön, hogy a magyar nép mindig a szabadságra törekedett, nem volt képes elnyomás alatt élni, és mindig küzdött ez ellen – mondta az Érdi Televíziónak Vetési Gergely.
A zenés dokumentumjáték csak egyetlen napon, október 22-én volt látható. Az iskolások mellett eljöttek az érdeklődő szülők, nagyszülők is. Készülnek rá, hogy bemutatják Szászrégenben, a VMG testvériskolájában is.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email