22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb alapkövek a lakóotthon falába

22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb alapkövek a lakóotthon falába

Ismét jó emberek töltötték meg a Szepes Gyula Művelődési Központ nézőterét, olyan jó emberek, akik támogatják egy lakóotthon felépülését a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ fiataljainak és más érdi fogyatékkal élőknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Olyan emberekért fogtak össze immár harmadik alkalommal, akikről családjuk már nem tud gondoskodni.

Kell egy otthon azoknak is, akiknek már nincs segítségük és az élethez mégis támogatásra van szükségük. Kell egy otthon azoknak a fogyatékkal élő fiataloknak, akik máshonnan már nem számíthatnak támogatásra. Ezt a jó ügyet karolta fel most Mihályi Győző színművész és Karasszon Eszter gordonkaművész, akik egy zenés irodalmi esttel készültek a nézőközönségnek és akiket a Károli Gáspár Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézet Református Művelődésért Kutatóműhelye, illetve a 25 éves Érdligeti Református Templom Közhasznú Alapítvány kért fel a műsorra. A nézőtéren ülők az est végén egy urnába dobhatták be hozzájárulásukat, ebből újabb 421 ezer forint gyűlt össze a lakóotthon megvalósulásához.

– Az Emberi Hang Alapítvány tavaly ősszel kezdte el a gyűjtést a lakóotthon javára, Alapkövek néven indítottak előadói esteket, melyek bevételét az otthon felépítésére szánják. Tavaly novemberben zajlott az első nagysikerű Alapkövek koncert, amit Bolyki Balázs és gospel kórusa adott, majd egy orgonakoncertet tartottak a Parkvárosi Református Gyülekezetben, ez pedig már a harmadik előadói est, amin istenes verseket és Bach szviteket hallhatott a közönség. Szeretnénk, ha az érdiek minél többen hallhatnának erről a kezdeményezésről és minél többen állnának az ügy mögé – emelte ki az irodalmi esten dr. Literáty Zoltán református lelkipásztor. Kérdésünkre elmondta, hogy az otthon több mint tíz férőhelyes lesz majd, és azzal a céllal épül, hogy az érdi fogyatékkal élőknek legyen egy biztos helyük.

Az érdi közönség a harmadik Alapkövek esten irodalmat és zenét is hallhatott, Mihályi Győző színművész istenes verseket szavalt, melyeket Karasszon Eszter gordonkaművész kísért. 

– Számomra nagyon fontos versek hangzottak el, és engem az érdekelt leginkább, hogy a magyar költők, írók hogyan keresik Istent, a hitet, a hitben való megnyugvást és hogy vajon megtalálják-e. Ezek a költők, írók nem átlagemberek, ők zsenik, olyan emberek, akiknek az istenkeresése számunkra is példamutató lehet – fogalmazott a színművész.

Mihályi Győző és Karasszon Eszter már február óta lép fel ezzel a repertoárral különféle református közösségekben, ezúttal több gyülekezetből érkeztek érdeklődők. Az sem áll távol tőlük, hogy valamilyen jó ügy mellé álljanak – említi tudósítónk Mihályi Győző –, felidézi azt is, amikor egy beteg kisfiúért fogott össze az ország.

– Elámultam, hogy milyen összefogás és milyen segítő szándék van az emberekben. Mindenki olyan pénzösszeggel járul hozzá egy-egy kezdeményezéshez, ami őt nem terheli meg. Úgy gondolom, hogy a jószándékkal a célok igenis megvalósíthatók. Gondoljunk csak Gobbi Hildára, aki a Nemzeti Színházra gyűjtött, téglajegyeket árult, hogy felépülhessen a magyar nemzet színháza. Ha megvan a közös cél és a megegyezés, a közös tervek, akkor bármit meg lehet valósítani – tette hozzá a színművész.

Az előadáson a versek mellett háttérinformációkkal is gazdagabbak lettek a hallgatók, a színművész érdekességeket is megosztott a költők életéről, a versek keletkezéséről. Karasszon Eszter pedig Johann Sebastian Bach gordonkára írt szvitjeivel színesítette az irodalmi programot.

– Engem nagyon érdekelnek a művészeti ágak mindenféle kapcsolódási pontjai, ezért is mondtam igent rögtön erre a produkcióra Mihályi Győzővel. Annyira színes verses programról van szó, hogy egyből az jutott eszembe, valami olyan keretet kell adnom ennek az estének, ahova visszakapcsolódhat a hallgató. Ezért esett a választásom Johann Sebastian Bach csellószvitjeire, minden vershez külön tételt választottunk, így alkot egységet a produkció – fogalmazott Karasszon Eszter, aki azt is hozzátette, hogy az emberek az ilyen esték után kedvet kaptak elővenni egy verseskötetet és zenét hallgatni, ezzel pedig egy kicsit közel is kerültek önmagukhoz.

A jótékonysági esten ezúttal összegyűlt 421 ezer forint a korábban befolyt 2,5 millió forint mellé kerül. Aki később is szeretné támogatni a lakóotthon felépítését, az Emberi Hang Alapítvány Alapkövek alszámlájára (10403136-49514856-50551022) is utalhat.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email