22_03_29_erdmost_nincskep

Egészségre káros „népszokásunk”: az avarégetés

22_03_29_erdmost_nincskep

Egészségre káros „népszokásunk”: az avarégetés

100 kg zöld hulladék elégetésével egy 10ezer fős település komplett levegőjét tudjuk az egészségügyi határérték felett beszennyezni. Mindeközben hazánkban évente 12ezer ember hal meg bizonyíthatóan a légszennyezettségnek köszönhetően.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2015 óta elvileg tilos a kertben keletkezett hulladék szabadtéri égetése, viszont egy kiskapunak köszönhetően a települések önkormányzatai saját hatáskörükben dönthetnek arról, hogy mégis engedélyezik azt bizonyos időszakokban. Érden február 15-április 30. és  október 15 – november 30. között van erre lehetőség. De tudni kell, hogy az avarégetéssel keletkezett szállópor belélegzése iszonyúan egészségtelen, ezek a mikroanyagok ugyanis nagyon könnyen kerülnek a tüdőnkbe és a véráramlatokba, ahol súlyos megbetegedéseket okozhatnak. 

Az Érdi Környezetvédő Egyesület egy hulladék kisokost készített, amiben nemcsak az avarégetés veszélyeire hívják fel a figyelmet, de arra is, mit lehet és mit nem elégetni fűtés gyanánt a vegyes tüzelésű kazánokban, illetve hogy hogyan és mit érdemes komposztálnunk, és hogy mire kell odafigyelni a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban.

Az Érd FM 101.3-nak Horváthné Domonkos Mónika, az Érdi Környezetvédő Egyesület kommunikációs munkacsoportjának vezetője nyilatkozott a témában. Az interjút itt is meghallgathatja:


További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email