22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb gyors büntetőeljárások az Érdi Járásbíróságon

22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb gyors büntetőeljárások az Érdi Járásbíróságon

Az Érdi Járásbíróság 2019. október 21-én három büntető ügyben hozott gyors ítéletet bíróság elé állításos eljárás keretében az elkövetéstől számított egy hónapon belül.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Járási Ügyészség három ügyben, három vádlottat állított az Érdi Járásbíróság elé. Az első ügyben a vádlott két kutyája a kerítésen kiszökve megtámadta a helyi postai kézbesítőt, akinek a támadás miatt nyolc napon túl gyógyuló sérülései keletkeztek. A második ügyben a vádlott a tulajdonát képező egyik gépkocsiról a másik gépkocsira átszerelte a rendszámot és ilyen módon közlekedett, amikor a rendőrök intézkedés alá vonták. A harmadik ügyben a többszörösen büntetett előéletű vádlott egy érdi vendéglátóhelyen a töltőre tett és a sértett által az asztalon felejtett mobiltelefont tulajdonította el. 

A bíróság elé állításos ügyekben a vádlottak elismerték a cselekmények elkövetését, két esetben lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, egy esetben pedig bizonyítás lefolytatására került sor. A kutyatámadásos ügyben a bíróság gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége miatt a vádlottat három évre próbára bocsátotta. A rendszámtábla áthelyezéssel összefüggésben egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt a bíróság szintén három év próbára bocsátást szabott ki. A vagyon elleni bűncselekmény miatt indult ügyben a többszörösen büntetett előéletű vádlottat a bíróság a beismerés ellenére 10 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az első két ügyben az ítélet jogerőre emelkedett, a harmadik ügyben a vádlott jelentett be fellebbezést, így ez az ítélet nem jogerős, az eljárás a Budapest Környéki Törvényszéken, mint másodfokú bíróságon folytatódik. 

A bíróság által elbírált bűncselekményekkel összefüggésben az Érdi Járásbíróság elnöke, dr. Liziczay Sándor elmondta, hogy kutyatartás esetén fokozott figyelmet kell fordítani az állatok gondozására, megfelelő módon történő elzárására, mert, ha az állatok a tulajdonos hibájából az utcára kiszöknek, és ott a járókelőket megtámadva nekik sérülést okoznak, akkor a sérülés gyógytartamától függően megállapítható az állattartó büntetőjogi felelőssége. A rendszámtábla áthelyezéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet a bíróság elnöke, hogy a rendszámtábla a gépkocsik azonosítására szolgáló egyedi azonosító jel, ezért a rendszámtábla áthelyezése, meghamisítása szintén büntetőjogi értékelést von maga után. A vagyon elleni bűncselekmény vonatkozásában pedig az értékeinkre történő fokozott odafigyeléssel elkerülhető az áldozattá válás. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email