22_03_29_erdmost_nincskep

Szabadságkoncert Simonpusztán

22_03_29_erdmost_nincskep

Szabadságkoncert Simonpusztán

Szabadságkoncertet rendeztek szombaton Érden, Simonpusztán, a rendszerváltoztatás 30. évfordulójára emlékezve, a Rock Fanatik, a Bikini, a Mobilmánia és Vikidál Gyula fellépésével. Az ingyenes koncert előtt T. Mészáros András polgármester emlékezett a rendszerváltoztatás körüli időkre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 

A kormány 1989-90-es rendszerváltoztatás 30. évfordulóját emlékévvé nyilvánította, és „30 éve szabadon” elnevezéssel programsorozatot indított, hogy ráirányítsa a magyar emberek és a közép-európai nemzetek figyelmét az akkori események világpolitikai súlyára.

– Nagyon sokan 1989. július 16-ához, Nagy Imre és társai újratemetésének időpontjához kötik a rendszerváltást. Nagyon nehéz ezt egy időponthoz kötni, hiszen akár ahhoz is köthetnénk, hogy október 23-án Szűrös Mátyás a Parlament erkélyén kikiáltotta a köztársaságot. Mégis úgy gondoljuk: az újratemetés annyira szimbolikus, annyira felemelő és magasztos volt, hogy talán mi is itt, Simonpusztán kössük ehhez – mondta beszédében T. Mészáros András, visszaemlékezve arra: akkoriban nem lehetett tudni, lesz-e  olyan erőszakos esemény, ami egy-egy forradalomnál, illetve ilyen erejű változásnál előfordulhat.

– Pont ezért döntött úgy a kormány, hogy erre az évfordulóra oda kell figyelni. Meg kell mutatni, hogy ez egy nagyon békés rendszerváltás volt, amelynek a kül- és belpolitikai hatásai igen nagyok voltak. Nem csináltunk forradalmat, de rendszert, azt változtattunk. És ennek a „30 éve szabadon” programsorozatnak nagyon fontos része számunkra a simonpusztai koncert. Azok a zenekarok, amelyek fellépnek, ha más felállásban is, de már harminc éve is léteztek – jegyezte meg T. Mészáros András.

– Néha a fiamnak próbálom magyarázni, mi is történt 30 évvel ezelőtt; ő fel van háborodva, hogy miért nem csináltunk annak idején forradalmat, és nem érti, milyen helyzet is volt ’89-90-ben. Nem érti, mit jelent az, amikor elmegy az ember külföldre öt dollárral a zsebében, hogy aki az egyik évben külföldre utazott, az a következőben már nem kaphatta meg erre a lehetőséget – persze, mindig voltak olyanok, akik igen, és sokszor ez a baj: hogy azok, akik akkor megkapták, most is kapnak lehetőséget, pedig talán nem is érdemelnék meg – jegyezte meg a polgármester.

T. Mészáros András végezetül köszönetet mondott Simonpusztának azért, hogy befogadták ezt a szabadságkoncertet. amit Érd Megyei Jogú Város támogatásával, a 30 Éve Szabadon pályázat forrásából rendezték.

Az országos programsorozat március 15-én kezdődött – a kommunista diktatúra halotti menetének is nevezett, ellenzékiek által szervezett, 1989. március 15-i ünnepségre való megemlékezéssel –, és 2021 júniusáig tart majd – akkor lesz 30 éve annak, hogy az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email