22_03_29_erdmost_nincskep

Egy város életének állomásai

22_03_29_erdmost_nincskep

Egy város életének állomásai

A múzeumkert és a főtér között található utcakiállításon fényképek őrzik Érd egykori és jelenlegi arcát, terekkel, utcákkal, épületekkel a főszerepben. A Magyar Földrajzi Múzeum által összeállított tárlatot érdemes megnézni mindenkinek, aki itt él.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az utcakiállítás molinóin Érd nevezetességei szerepelnek régi és új fotókon.. Előbbiek Hancsovszki János fotográfus munkái, aki bár már sajnos nincs közöttünk, de akinek T. Mészáros András polgármester külön köszönetet mondott a kiállítás megnyitóján, az újak Boros Sándort felvételei. Ezeket válogatták össze és rendezték kiállítássá a múzeum munkatársai.

– A kiállítás elsődleges célja az volt, hogy a település épített környezetének változását mutassa be. Azt a közeget, amiben mindennapjainkat éljük. És hogy kinek szól a kiállítás? A fiataloknak, hogy rácsodálkozhassanak mennyit változott Érd néhány évtized alatt, és szól az idősebb generációnak, akik a régi képek láttán nosztalgiát érezhetnek. És szól ez a kiállítás valamennyi érdinek. Pont ezért szerettük volna egy utcakiállítás keretében bemutatni ezeket a fotókat és nem csak a múzeumlátogatók szűk körével megismertetni – tette hozzá a megnyitón Fekete-Mácsai Anetta, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatóhelyettese.

T. Mészáros András ezután rendhagyó tárlatvezetésre hívta a kiállítás megnyitójának résztvevőit, akiknek a molinó előtt meg-megállva mesélt arról, mennyi minden történt azóta, hogy 1979-ben dr. Benusso Silvio, a település tanácselnöke átvette azt az oklevelet, ami Érdet várossá nyilvánította.  

A tárlat betekintést enged abba, milyen volt annak idején Érd első iskolája, az ófalusi, ami ma a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálatnak ad otthont. Meg lehet nézni, milyen volt a Kálvin vagy a Bem tér egykor és milyen most, vagy hogyan alakult ki Érd szíve, a főtér a régi önkéntes tűzoltó laktanya helyén. A minaretet is bemutatja a kiállítás, ami kapcsán az egyik televíziós kvízműsorban annak idején milliókat ért volna, ha tudja valaki, hogy Pécs és Eger mellett hol található az országban a harmadik. Vagy az érdligeti parkot és játszóteret is meg lehet csodálni, ahol annak idején egy medence állt, legtöbbször víz nélkül, amiről még a Szomszédok Almája is írt egy cikket tényfeltáró újságírói karrierje csúcsán. És még hosszan lehetne folytatni a sort, Érd melyik szegletében utazhatunk vissza a múltba, majd onnan újból vissza a jelenbe. Tegyen egy sétát ön is az időben, az utcakiállítás a múzeum mögött október 31-éig tekinthető meg.

Sőt, Fekete-Mácsai Anetta, aki külön köszönetet mondott az érdieknek, mert adományaik 2008 óta folyamatosan gyarapítják a múzeum helytörténeti gyűjteményének anyagát, arra invitál mindenkit, akinek ideje és ereje engedi, az utcakiállítás megtekintése után, nézze meg a helytörténeti kiállítást és a helytörténeti gyűjtemény anyagát is.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Városgazda munkatársai és a helyi tűzoltók megállás nélkül dolgoznak, hogy a lakosság

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email