22_03_29_erdmost_nincskep

Az állatoké volt a főtér

22_03_29_erdmost_nincskep

Az állatoké volt a főtér

Ötödik alkalommal szervezték meg az Állati Jó Családi Napot Érd főterén azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra. Sokan házikedvencükkel érkeztek az eseményre, de voltak olyanok is, akik gazdijelöltként ott ismerkedtek meg leendő kedvencükkel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy kertvárosban kiemelten fontos felhívni a figyelmet arra, hogy állatot tartani felelősség. Ezzel a céllal indult el az Állati Jó Családi Nap is, amelyet elsőként öt évvel ezelőtt rendeztek meg, mára pedig egyre több érdi és Érd környéki állatvédő szervezet csatlakozik és vesz részt az eseményen. 

– 12 éve, amikor Érdre költöztem, azért még lehetett látni kóbor kutyafalkákat, a külterületeken gyakran én magam is megijedtem tőlük. Büszkén jelenthetem ki, hogy ma már ilyet nem látni a városban, talán csak elvétve, ez is azt jelenti, hogy a Sirius nagyon jól kezeli a problémát itt a városban. Azt gondolom, hogy nagyon jól működik a rendszer Érden. Ahhoz, hogy kialakuljon az emberekben a felelősség az állat iránt, azt gondolom, ezek a családi napok is hozzá tudnak tenni – mondta el tudósítónknak Bada Zoltán főszervező, aki maga is örökbefogadott egy kutyát, aki a család kedvence lett.

A főszervezőtől azt is megtudhattuk, hogy a számos állatvédő egyesület (Sirius Alapítvány, a Julius K9, az EbÁrvaház, az Ebremény Kutyavédő Egyesület, az Érdi Állatkórház, a Monty Angyalai) mellett az Érdi Rendőrkapitányság szakemberei is tartottak a helyszínen bűnmegelőzési tanácsadást, de nagy sikert arattak a Készenléti Rendőrség lovasrendőrei is, a lovakra ugyanis a gyerekek is felülhettek. Voltak kutyásbemutatók (a Budaörsi Rendőrkapitányság, az Azúr Kutyaiskola, az Azúr Segítőkutyás Egyesület és az Eb-Dorádó jóvoltából), kutyanevelési tanácsadás (Mancsvár Kutyasuli), de vadászsólymokat (Hortobágyi Madárkórház Alapítvány Kisteleki Gergely) és idén először vadászgörényeket is hoztak a rendezvényre (Magyar Vadászgörény Klub), illetve nagy sikere volt az állatsimogatónak is, ahol 11 állattal ismerkedhettek a gyerekek, köztük lámával, libával, szamárral és nyuszival is. Az eseményen az egész napos orvosi ügyeletet az Inter-Ambulance Zrt. biztosította. A műsorvezető Lukácsi László volt.

Az eseményen T. Mészáros András polgármester is jelen volt, köszöntőjében a rendezvény színvonalát méltatta és a felelős állattartás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az Állati Jó Családi Nap örökbefogadási nap is egyben, ám az állatvédő szervezetek nem preferálják a helyszínen az örökbefogadást, ismerkedni azonban már itt is lehetett a kiskedvencekkel.

– Egy ilyen nap lehetőséget nyújt arra, hogy minden érdeklődővel el tudjunk beszélgetni, a menhelyre kilátogatva lehet választani kiskedvencet. A mai napra három kutyust hoztunk el, velük már lehet ismerkedni, egyikükre már van is egy konkrét jelentkező. Ilyenkor tájékoztatjuk a gazdijelölteket az örökbefogadás feltételeiről, a cél mindenképpen az, hogy a lehető legfelelősebb döntés szülessen – emelte ki Böjtös Andrea, az érdi Sirius Alapítvány elnöke.

Mint azt megtudhattuk tőle, az örökbefogadásnak szigorú feltételeket szabnak, pontosan azért, hogy minél kevesebb csalódás érje a gazdikat és minél kevesebb állat kerüljön vissza a menhelyre vagy éppen az utcára. A Sirius Alapítvány elnöke azt is megosztotta velünk, hogy havi szinten 15-20 kutya kerül hozzájuk, nekik keresik a felelős gazdikat. 

A rendezvényen több érdeklődőt is megszólítottunk, Lukács Tiborné például elmondta, hogy a városi gyerekeknek kifejezetten jót tesznek ezek a programok, itt ugyanis megtanulhatják, hogyan kezeljék az állatokat, mit esznek a kiskedvencek és mekkora mozgásigényük van. Hanna és Benjamin azt is megosztották velünk, hogy nekik is van otthon kutyájuk és cicájuk is, de amíg az állatok kisebbek, nagyon oda kell figyelni rájuk és nem szabad őket piszkálni, ha pihenni szeretnének.

Tekintse meg az eseményen készült képeinket:

– Azért is jöttünk ide, mert ilyenkor megismerhetjük a szervezeteket és el tudjuk dönteni, kinek adományozzunk, kit támogassunk. Most egy nagyobb kutyával jöttünk ki, hiszen fontos, hogy szokja a környezetet, a tömeget, a többi állatot, meg kell tanulnia, hogy viselkedjen ilyen helyzetben. Jelenleg három kutyával és három macskával élünk együtt – mondta el tudósítónknak Komáromi Zoltán és Éva.

Az Állati Jó Családi Napon az is jól érezhette magát, aki a helyi és környéki táncegyesületek produkcióira volt kíváncsi vagy éppen ki akarta próbálni a körhintát és az ugrálóvárat. De a legtöbb szeretetet természetesen a kihozott kisállatok kapták. 
 

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email