22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb fásítási program indul a városban

22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb fásítási program indul a városban

A Városliget után az utcájukban is ültethetnek fát az érdiek, önkormányzati támogatással - többek közt erről döntött csütörtöki ülésén a képviselőtestület. Elhangzott az is, hogy hamarosan átadják az új egészségházat a Fehérvári úton, és a diákpolgármester beszámolt az IFÖ egy éves munkájáról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Folytatódik a fásítás a Késő Géza Közmű- és Közlekedésbiztonsági Program keretében – erről csütörtöki ülésén döntött a közgyűlés, amely több mint húsz napirendi pontot tárgyalt. Mint ismert, tavaly az önkormányzat nagyszabású fásítási akciót indított az Érdi Városligetben, ahol több mint tízezer fát és cserjét ültettek el, a lakosság és helyi szervezetek, intézmények bevonásával. A közgyűlés most elfogadta azt a javaslatot, amely szerint a lakóutcák mentén, a házak előtt is mód lesz arra, hogy a lakosok fát ültessenek; a csemetéket az önkormányzat biztosítja majd. Természetesen a jelentkezés feltétele, hogy az érintett lakosok gondozni fogják az elültetett fákat. Az elfogadott előterjesztés szerint jövő tavasszal pedig az önkormányzati képviselők javaslata alapján folytatni lehet a sort azokban az utcákban, ahol elegendő felület áll rendelkezésre, és ahol a közművek is lehetővé teszik a faültetést – külön figyelmet kell fordítani az Alsó utcára, hol már korábban készült javaslat a meglévő fasor frissítésére.

Szűcs Gábor (MSZP) a közgyűlést követően kifogásolta, hogy a testület nem fogadta el Csornainé Romhányi Judit képviselő módosító javaslatát. (Az ellenzéki képviselő szerint évi 1-2 központi fásítási akcióra volna szükség, szigorúbb feltételekkel, mert ha egy utcában minden harmadik-ötödik szomszéd jelentkezne, az utcaképi káoszt eredményezne.) – Megszavaztuk a javaslatot, mert maga az irány jó, de azt sajnáljuk, hogy a módosítást nem hagyták jóvá, mert pont azt célozta volna, hogy az elültetett fák, csemeték élete hosszú távon fenntartható legyen – mondta Szűcs Gábor.

A közgyűlés támogatta, hogy a Szent Filoména Gyógyszertár fiókgyógyszertárat létesítsen Újtelep–Sasváros településrészen. A patika az új egészségházban nyílik majd meg, a Fehérvári-Bagoly utcák kereszteződésében.Az épületben két háziorvos, két gyermekorvos, három védőnői praxis kap majd helyet, kialakítanak egy közösségi teret és egy körzeti megbízotti irodát is. Mint elhangzott, a rendelőket pár nap múlva átadják, és amint ez megtörténik, elkezdhetik a költözést, az eszközök odaszállítását. Mint Simó Károly alpolgármester az ülést követően elmondta, a gyógyszertár várhatóan csak később nyitja majd meg a kapuit, hiszen több adminisztratív feltételnek is meg kell felelniük, de várhatóan már az idén beválthatják receptjeiket a páciensek a Fehérvári úton. Jó hír, hogy az épületben bankauhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatát is elhelyeznek majd; már több bank is jelezte, hogy telepítené az eszközt.

A képviselők döntése értelmében módosulnak a védőnői körzetek: kialakítanak egy új, 21. körzetet, és módosítják az 5., 16. és 17. számú körzetet érinti. Az intézkedést az indokolja, hogy a meglévő körzetek között egyenlőtlenség alakult ki.

A közgyűlés módosította az idei évi költségvetésről szóló rendeletet is; ennek oka, hogy a Modern Városok Program végrehajtásával, illetve a zajló beruházásokkal kapcsolatban a legutóbbi közgyűlés óta több átcsoportosítás is történt.

A közgyűlés támogatta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség csónakház-programjának tanulmánytervét is. A Törökbálinti Kenusiskola szeretne Érd területén edzőtelepet létrehozni, ugyanis a klub a vízfelületét a Törökbálinti-tavon tulajdonosváltás miatt elveszítette, és most szeretnének megfelelő lehetőséget találni a sportélet folytatására. Szándékaikat a Magyar Kajak–Kenu Szövetség is támogatja.

A testület szavazott egy új közművelődési rendelet megalkotásáról is. Mint Simó Károly alpolgármester fogalmazott: a ciklus utolsó közgyűlésén az ellenzéki képviselők kampányüzemmódba kapcsoltak; modvacsinált okkal, technikai-gazdasági kérdésnek próbáltak nagy feneket keríteni. – Az új közművelődési rendelet fontos a város életében. Az önkormányzat már megfogalmazta azokat a célokat, hogy hogyan kell fejleszteni a Modern Városok Program segítségével városi kulturális intézményeket – hangsúlyozta.

A testületet Lázár Evelin diákpolgármester tájékoztatta az Érdi Ifjúsági Önkormányzat részére biztosított költségvetési forrás felhasználásáról. Mint elmondta, a jelenlegi ifjúsági önkormányzat 2018. október 1-jétől működik, a diákpolgármester mellett két alpolgármester és öt képviselő a tagja a testületnek.

Az elmúlt évben 15 ülést tartottak, tízmillió forintos költségvetésükből pedig a következő programokat indították el, illetve hajtották végre: a szalagavatókat iskolánként 200-200 ezer forinttal (összesen 600 ezer forinttal) támogatták; a középiskolák diákstúdióinak fejlesztésére bruttó 450 ezer forintot fordítottak; az általános iskolák számára 2,5 millió forintot nyújtottak tanulást segítő, készségfejlesztő programra. Ebben az évben is nagy hangsúlyt fektettek a sport népszerűsítésére, 200 db úszóbérletet biztosítottak az általános iskolában tanuló diákok részére. Másfél millió forinttal támogatták a harmadik Live Street Art rendezvényt, és különdíjat ajánlottak fel rajzpályázatokhoz. Az internet veszélyei címmel programot indítottak, hogy a rendőrséggel közreműködve felhívják a fiatalok figyelmét a világhálón fellelhető veszélyekre. Készség- és mozgásfejlesztést segítő eszközöket, valamint udvari játékokat vásároltak a Harkály óvoda részére. emellett az Ifjúsági Önkormányzat népszerűsítésére több imázsfilm és videó is készült, köztük több városi rendezvényről is. Lázár Evelin végezetül elmondta, hogy 3 millió forintot fordítanak a nyolcadik osztályosok szemszűrésére, amely mintegy 550 diákot érint.

Ez a szeptemberi volt a képviselő-testület utolsó ülése – a következő már a választás utáni alakuló ülés lesz. Ezen az utolsó ülésen megköszönték azon képviselők munkáját, akik nem indulnak az október 13-ai választáson, így biztosan nem lesznek tagjai a testületnek: Donkó Ignác, Havasi Márta, Kéri Mihály, Mórás Zsolt, Pulai Edina, Szabó Béla, Veres Judit.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email