22_03_29_erdmost_nincskep

Feldolgozni veszteségeinket

22_03_29_erdmost_nincskep

Feldolgozni veszteségeinket

Ahogy idősödünk, jönnek a veszteségek: a látásunk, mozgásunk már nem a régi, nehéz megélni a nyugdíjazást, elköltöznek a gyerekek, elveszítünk egy-egy szerettünket. Mindezt nem könnyű feldolgozni. Hogy milyen technikák segíthetnek ebben, arról dr. Zelena András beszélt a Szenior Akadémia előadásán.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– A veszteségfeldolgozásban a legnagyobb segítség a társak, a közösség támogatása, akármilyen korban is van az ember. Az irodalomterápia is sokat segíthet; itt nem a régi iskolai tananyag elővételéről van szó, hanem szerethető olvasmányélményekről, hiszen míg olvasunk, eltávolodunk a saját gondjainktól – jegyezte meg az egyetemi docens, aki előadásában említette még a naplóírást, a mozgást (nem az otthoni szobabiciklin, hanem közösségben végezve), illetve a kisállattartást is – hiszen a másokról való gondoskodás szintén nagyon hasznos lehet.

Zelena András arról is beszélt, hogy elődeink sokkal jobban ismerték a gyász, a veszteségfeldolgozás szakaszait.
– A gyászévnek, a fekete ruhának például fontos és súlyos funkciója volt, akár az otthon bekövetkezett halál esetén az óra megállításának. Ezek mögött a szokások mögött tudományos tények állnak; az órát például azért állították meg, hogy az érkező orvos pontosan tudja a halál időpontját – jegyezte meg Zelena András, aki nemcsak a múltba kalandozott el előadásában, hanem a veszteségfeldolgozás XXI. századi módjairól is beszélt.

– Szűkebb kutatási területem a veszteségfeldolgozás online módja. Régebben a közösségi oldalakon csakis boldog, szép képeket közöltek az emberek, ám a nemzetközi és a hazai trend az, hogy ez a folyamat megfordult: a veszteségeknek is helye van a közösségi médiafelületeken. Számtalanszor ezek a megoldáshoz is hozzásegítenek: például aki elvesztette az állását, az ismerősétől online felületen kap ajánlatot – ami nem jutott volna tudomására, ha a veszteségét nem teszi közzé. Halálesetek közzétételére is nagyon gyakran találunk példát a közösségi oldalakon – jegyezte meg Zelena András.  

Az időskor persze nem csupán veszteséget hoz: van aki számára átok, de sokaknak áldás, hogy végre van idejük bőven.
– Az élet velejárója, hogy egyre inkább megkopnak személyközi kapcsolataink, mert hajszoljuk a munkát, a karriert, kevesebb időnk van egymásra. Idős korban lehetőségünk van arra, hogy ezeket a kapcsolatokat újraéljük, aktívabbá tegyük, és ezek nem költségigényes dolgok – nem arról van szó, hogy utazzunk világ körüli útra, csupán arról, hogy a személyes kapcsolatainkat egy kicsit elmélyítsük. Ezek segítenek mindennemű veszteség feldolgozásában – zárta szavait Zelena András.

Az Érdi Szenior Akadémia Érd Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa és a Milton Friedman Egyetem (volt Zsigmond Király Egyetem) szervezésében ingyenes képzést nyújt az 50 év felettieknek. Ebben a félévben még három előadás vár az érdeklődőkre:

Október 16., szerda 15 óra: Memóriatréningek időskorban (Janzsóné Bolyóczki Éva)
Október 30., szerda 15 óra: Mediáció a családban (Dr. Lux Judit)
November 13., szerda 15 óra: Orvos-beteg kommunikáció az idősek és a szakma szemével (Pataky Enikő)
Helyszín: Szepes Gyula Művelődési Központ (Érd, Alsó u. 9.)

Minden előadás ingyenes!

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email