szakcsi-lakatos_erdi_jazz_feszt_190915_15

A korona a feszten

A magyar jazz legendái zárták, és tették fel a koronát az V. Érdi Jazz Fesztiválra. Azok a zenészek, akik miatt a magyar jazzt is elkezdték jegyezni az egész világban, és akik már a színpadra lépésük előtti felkonferáláskor vastapsot kaptak a múzeumkert közönségétől vasárnap este.

Az Év Fiatal Jazz zenészei & JazzFed Quartettet lehetett vasárnap este meghallgatni elsőként, amelyben az azonos elnevezésű tehetségkutató verseny díjazottjai: Hász Eszter (ének) és Sebestyén Patrik (trombita) zenéltek együtt a verseny zsűrijét alkotó HunJazzFed zenekar tagjaival, azaz Pintér Zoltánnal, Elek Istvánnal, Orbán Györggyel és Bágyi Balázzsal.

Hász Eszter, bár elárulta, hogy nagypapája testvére, Saru Károly a MÁV Szimfonikus Zenekarral járta be a Világot, mint szólamvezető nagybőgős, ő maga még csak viszonylag rövid ideje foglalkozik jazzel, mégis olyan “fekete” a hangja, mintha csak ezzel jött volna a világra. Később úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó energiákat élt meg a koncert alatt, és örült annak, milyen könnyedén tudtak egymással kommunikálni közben. 

Sebestyén Patrik, aki közönségdíjas volt a fent említett versenyen, azt emelte ki, hogy a megmérettetés nyereményeként egy tucat koncerten léphettek fel közösen, Eszterrel és a JazzFed Quartettel, de az érdi volt az utolsó állomás ebben a sorban, ezért is érezte különlegesnek ezt az alkalmat.

A fiatal tehetségek és az őket felkaroló Magyar Jazz Szövetség kvartettjét szemmel láthatóan (és füllel hallhatóan is) nagyon élvezte az érdi közönség. De az estének itt még nem volt vége, hiszen csak utánuk lépett a színpadra Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos, László Attila, Kőszegi Imre és Orbán György (aki különben az előző formációban is szerepelt).

Aki csak este 8 órára érkezett, az már nem igazán találhatott magának ülőhelyet a kocsiszínben, ami a zárókoncertre zsúfolásig megtelt. Az előadás előtt László Attila úgy nyilatkozott az Érd TV-nek, hogy ha ilyen óriási múlttal rendelkező  jazz zenészek közösen lépnek fel, az biztosíték lehet arra, hogy mi fog ott történni. A közönség is így érezhette, hiszen még csak a neveket sorolta Irk Réka fesztiválmenedzser, máris hatalmas vastapsot tudhattak magukénak a jazz magyar legendái. Ők pedig nemcsak hogy rászolgáltak vagy meghálálták a megelőlegzett bizalmat, de többszörösét is adták vissza. Igazi örömzene volt ez a nagyon is (mind testben , mind zenében) élő legendáktól. Mert nyilván hosszú évek rutinja és tapasztalata volt benne, virtuozitás volt benne, öröm volt benne és nem utolsó sorban élet volt benne. Az, aki ott volt, és látta, hallotta, amit az öt művész művelt a színpadon, az úgy érezhette, történelmi pillanatnak volt a szem- és fültanúja. 

Öt évvel ezelőtt álmodta meg Kéri Mihály, az Érdi Galéria művészeti vezetője az Érdi Jazz Fesztivált, az önkormányzat az ügy mellé állt, és támogatta azt. Az érdiek és környékbeliek pedig egyre jobban szeretik, és egyre többen látogatják a programokat, ami nem csoda, hiszen a fesztiválmenedzser Irk Réka (és az őt segítő László Attila) rendíthetetlen kitartással, energiával, szívvel–lélekkel szervezi ezeket, amiről még az utolsó koncert fellépői is elismerően nyilatkoztak (pedig ők azért láttak már egy pár jazz fesztivált). Úgyhogy valószínűleg semmi nem áll majd annak az útjába, hogy az Érdi Jazz Fesztivált egy lapon emlegessék pl. az öt évtizede működő Szegedi Jazz Napokkal.

A jazz szerelmeseinek pedig a jó hír az, hogy nem kell várni a VI. Érdi Jazz Fesztiválig, ha a környéken akarnak egy kis jazzt hallgatni, Törökbálinton továbbra is lesz jazz klub.

További cikkeink

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Augusztus 20-án örökbefogadó napot tart a Sirius, színes programokkal. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az érdeklődés a mentett kutyák iránt.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a keddre várható zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek közt Pest megyére is.

További cikkeink

Simon János Gergely, az érdi ipartestület elnöke volt a vendége a Bundáskenyér csütörtöki műsorának. A jelenlegi helyzetet a katás vállalkozók krízisként élik meg, és

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát

Negyedik felkészülési mérkőzésén második sikerét aratta az Érd női kézilabdacsapata. Kopecz Barbaráék ezúttal a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email