elek_istvan_trio_190912_2

“Belső tűz” lobbant lángra a zenei könyvtárban

Nem kell megijedni, nem keletkezett kár a Csuka Zoltán Városi Könyvtár zenei tagintézményében, csak épp koncertet adott ott a többszörös eMeRTon-díjas szaxofonművész Elek István mellett két "feltörekvő" fiatal zenész, Arday Dániel nagybőgőn és Márkosi András dobon.

A két fiatal muzsikus, bár csak idén diplomázik, nem is annyira feltörekvő zenész benyomását keltette a koncerten, hiszen kiforrott stílussal, profizmussal és átéléssel játszott. Nemhiába választotta őket triójába ezúttal Elek István, szaxofonművész, egyetemi tanár, a Magyar Jazz Szövetség vezetőségének tagja. 

Hogy mennyire kiforrott is már most, ilyen arcpirítóan fiatalon, a stílusuk, azt épp a Belső tűzzel, Arday Dániel saját szerzeményével mutatták meg a fiúk. Aztán abba is beavatták a közönséget, hogyan készült a mű. Történt ugyanis, hogy Arday Dániel annak idején basszusgitáros volt, de érezte, más az ő hangszere, viszont szülei nem fogadták kitörő lelkesedéssel, amikor közölte otthon, ő inkább bőgőzne ezentúl. Dániel ezt a vívódást örökítette meg a koncerten nagy sikerrel előadott szerzeményében. Márkosi András is a gitárnak fordított hátat, és választotta helyette a dobot, amin édesapja is játszik. Ma már nemcsak ők, de családjuk és közönségük, tanáraik is tudják, jól döntöttek.

A trió összetételét (,hogy kimaradt a zongora) nemcsak a tagok tehetsége, de épp az a Sony Rollins is igazolta, akitől több dal is elhangzott az est folyamán. Amikor egyszer Rollinstól megkérdezték, miért kerüli ennyire a zongorás felállást, úgy fogalmazott, hogy: “A zongora vezeti az embert. Engem is vezet. De én nem akarom, hogy vezessen. Senki se vezessen, márpedig a zongora hajlik erre, a maga 88 billentyűjével.” 

Az Elek István Trió olyannyira jól működött, pedig tagjai most először koncerteztek közösen, hogy még az is elképzelhető, lesz folytatása ennek az együttműködésnek, legalábbis Elek István szerint – és nem hiszem, hogy akár Arday Dánielnek, akár Márkosi Andrásnak ellenére lenne az ötlet. 

Az. V. Érdi Jazz Fesztiválra, ami péntektől a múzeumkert kocsiszínjébe költözik, ma este 8 órakor a jazz-folk nagyágyúi érkeznek: Borbély Mihály és Dresch Mihály személyében. A kvartettben láthatjuk, hallhatjuk még Horváth Balázs bőgőst és G. Szabó Hunor dobost, akikhez ezúttal Tálas Áron jazz-zongorista, dobos, zeneszerző, tanár csatlakozik.

 

További cikkeink

További cikkeink

Három személyautó ütközött össze az M0-ás autóút 48-as kilométerénél, az M3-as felé vezető oldalon,
Pieronymus Kosch grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás június 24-én, 18 órakor az Érdi Galériában.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email