Ne tűrjük az erőszakot!

Augusztus 25-én, vasárnap 16 órától békés, autós felvonulást tartanak országszerte az állatvédők, hogy felhívják a törvényhozók figyelmét az állatkínzásokra, az erre vonatkozó büntetések szigorítására és betartására. Érden és környékén hét szervezet csatlakozott az akcióhoz.

Országszerte 165, Érden és környékén pedig 7 állatvédő szervezet csatlakozott ahhoz az országos megmozduláshoz, amelynek keretében augusztus 25-én, vasárnap 16 órától az ország különböző pontjain, Érden, a Szepes Gyula Művelődési Központtól indulva és ide érkezve tartanak békés, autós felvonulást – az autók hátuljához kötött  plüsskutyákkal. Az érdi esemény szervezésében résztvevők a Sirius Alapítvány, a Monty Angyalai Érdi Állatmentés, a Százhalombattai Állatvédők Köre, a Vagabondog Állatvédő Egyesület, a Rottweiler Fajtamentés, az Etyeki Állatvédők Egyesülete, és az Érdi Civil Állatmentők.

A szervezők minden állatbarátot szívesen látnak a békés felvonuláson, de kérik, hogy akik csatlakozni akarnak a menethez, azok előre jelezzék részvételi szándékukat az esemény Facebook oldalán, valamint, hogy élő állatot ne vigyenek magukkal, viszont ha van, akkor plüsskutyát igen.

Az eseményről Jasper Katalin, a Monty Angyalai Érdi Állatmentés tagja, a demonstráció egyik szervezője beszélt az Érd FM 101.3-on, amit most itt is meg tud hallgatni:


 

Az országos akciót szervező Állatmentő Liga által kiadott és 165 állatvédő szervezet által aláírt kezdeményezést az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

 

Tapasztaljuk, hogy hiába nyilvánította az Országgyűlés bűncselekménnyé az állatkínzást 2004. április 24. napjától, az azóta hozott ítéletekben kiszabott büntetéseknek nincs elrettentő ereje.

Emlékezzünk!

– 2003. június 16. napján Fadd-Domboriban biztonsági őrök kínoztak halálra egy kutyát ugyanilyen módon, autó után kötve, amely miatt állatvédő szervezetek kezdeményeztek aláírásgyűjtést, amivel a szükséges aláírás többszörösét gyűjtötték össze, 379.611 személy támogatta.

– Most, az állatkínzás bűncselekményének törvénybe iktatása után több mint 15 évvel 2019 augusztusában ismételten ugyanolyan módon elkövetett állatkínzásra került sor a megalapozott gyanú szerint Balotaszálláson, ahol egy nő kötötte büntetésként kutyáját az autójához és vontatta kilométereken keresztül. Az állat belehalt a kegyetlen kínzásba.

– A napokban történt a média híradása szerint az is, hogy krumplival, étellel és alkohollal fizetett egy dencsházi kocsmárosnő egy férfinak azért, hogy az megölje a kutyáját. Az amúgy barátságos Léna kutyát baltával verték agyon, és még élt, amikor elásták. A rendőrség állatkínzás miatt nyomoz az ügyben.

– 2019 júliusában szintén a média híradása szerint egy 2 kilós yorki kiskutyát ütött agyon a kutyabarátnak hirdetett panzió egyik tulajdonosa a gazda kezében ok nélkül.

Követeljük, hogy az ügyészség eljárása során vegye figyelembe az állatok védelméről szóló törvény preambulumát, valamint teljes mértékben a büntetés céljaira és a kiszabás szempontjaira vonatkozó Btk. előírások érvényesülését.
Kérjük a bíróságokat, hogy a büntetés kiszabása során a büntetés céljára és a büntetéskiszabási szempontokra figyelemmel szabja ki a szigorú büntetést, ami véleményünk szerint csak letöltendő szabadságvesztés (vagy elzárás) lehet! Az állatkínzás bűncselekménnyé nyilvánítása óta hozott enyhe ítéletek ugyanis a tapasztalatok alapján nem felelnek meg a Btk.-ban előírt büntetéskiszabási elveknek, nem alkalmasak az általános prevenció, mint cél, érvényesítéséhez.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink