22_03_29_erdmost_nincskep

Kenyérünnep Simonpusztán – első alkalommal

22_03_29_erdmost_nincskep

Kenyérünnep Simonpusztán – első alkalommal

Az államalapítás ünnepén Simonpusztán is megtartották az első kenyérünnepet és családi napot, ahol lovas programokkal, kenyérszenteléssel várták a gyerekeket és szüleiket. Az eseményen Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is ünnepi köszöntőt mondott.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Lovas programokkal várták az államalapítást ünneplőket hétfőn Simonpusztán. A Nemzeti Lovaskultúra Központban idén első alkalommal rendezték meg a kenyérünnepet, emlékezve ezzel Szent István királyra és az államalapításra. Az ünnepen Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is jelen volt, ünnepi beszédében a lovak szeretetére hívta fel a figyelmet.

– Állam- és egyházalapító szent királyunk emléknapja mindig alkalmas arra, hogy tisztelegjünk és hálával emlékezzünk Szent Istvánra, aki keresztény államot épített fel és meghatározta a magyarság helyét a Földön. Ez a nap egy másik nagyon szép, ezeréves hagyománynak is az ünnepe, ez az új kenyér ünnepe. A magyarság ugyanis tudta azt, hogy nem csak megszerezni kell a hazát karddal, de meg lehet tartani a kereszttel. A harmadik fontos hagyomány a lovak szeretete – mondta el ünnepi beszédében Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós arról is beszélt, hogy ha nem lettek volna tenyésztett, kiváló képességű lovaink, nem alakíthattuk volna át a hadviselést, a magyar huszárság nem válhatott volna a világ legjobb katonai egységévé.

–  A ló azóta is nemzeti identitásunk része, sok minden mással együtt. Manapság is rendkívüli a turisztikai, gazdasági, sportbéli haszna, de még gyógyászati célokra is alkalmas, ugyanis a rehabilitáció során olyan viszonyt lehet kialakítani ember és ló között, aminek terápiás értéke van. Megköszönöm azt, hogy ez a létesítmény létrejött és ilyen körülményeket biztosítottak az augusztus 20-ai ünnepségnek. Nagyon remélem, hogy a jelmondat, hogy a magyar ismét lovas nemzet legyen, az így is fog történni – fogalmazott Kásler Miklós.

T. Mészáros András polgármester köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány néhány éve fogadta el a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, amely lehetőséget teremt a hazai lovas hagyományok széles körű elterjesztésére. 

– Látva a kormányzati támogatást, látva azokat a programokat, amelyek itt, Simonpusztán is megvalósultak az elmúlt években, elmondhatjuk, hogy a magunkét mi is hozzátesszük a magyar lovas kultúra reneszánszához. Dicséretes és követendő az egyesület küldetése, hogy a mai rohanó világban a lovak révén közelebb hozza az embert a természethez, az állatszeretethez és a magyar történelemhez – emelte ki T. Mészáros András.

A polgármester azt is hozzátette, hogy két éve 1200 gyermek várta Simonpusztán a Mikulást, tavaly családi nappal igyekeztek közelebb hozni a lovas hagyományokat, és mindez Érd gyarapodását is erősíti.

– Nemzeti ünnepünk, az államalapítás ünnepe itt, most méltóképpen kapcsolódik lovas kultúránkhoz, őseinkhez, az általuk ránk hagyott örökségünkhöz. A nemzethez, amely Szent István népe – nemzete, amely sikeres a jelenben, és volt a múlt viharában is. Ezen dolgozunk Érden is. A mi városunkban, ahol már érvényét vesztette, hogy semmi sem épül, semmi sem történik. A Batthyány Program és a ráépülő Modern Városok Program megvalósítása révén egy félig kész város válik lassan késszé, s így egésszé – fogalmazott beszédében a polgármester.

Az új kenyeret Hajdu Ferenc római katolikus plébános szentelte meg, majd színes programokkal várták a családokat.

A gyerekek hagyományosan ezúttal is lóra ülhettek, de megtekinthették az István a király rockoperát is a Nemzeti Lovas Színház előadásában. Emellett bemutatkoztak a Nemzeti Lovaskultúra Központ növendékei is. A program az előzőekhez hasonlóan rendkívül népszerű volt – tudtuk meg Bányavölgyi Donátától, a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület kommunikációs munkatársától, aki azt is hozzátette, hogy az első Érdi Vágtán például több mint hatezren vettek részt.

Tekintse meg az eseményen készült képeinket:

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email