22_03_29_erdmost_nincskep

Könnyebben indulhat a tanév a gyermekes családok számára

22_03_29_erdmost_nincskep

Könnyebben indulhat a tanév a gyermekes családok számára

A szeptemberi tanévkezdést megkönnyítő intézkedésekről és az augusztus 24-én kezdődő önkormányzati választási kampányról beszélt pénteki sajtótájékoztatóján Simó Károly, az Érdi Fidesz szóvivője.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A sajtótájékoztatón Simó Károly ismertette, hogy idén korábban, már augusztus végén megérkeznek a szeptemberi családtámogatások (a családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás) annak érdekében, hogy megkönnyítsék a családok számára az iskolakezdést. Az intézkedés országszerte 1,2 millió családot érint.

Hozzátette, hogy a tankönyvek kiszállítása is már megkezdődött az iskolákba. A tankönyveket immár 7. éve ingyen kapják meg az 1-9. évfolyamra járó diákok, illetve a rászoruló, a három vagy több gyermekes családban élő, a tartós beteg vagy sajátos nevelési igényű középiskolás tanulók. Ez az intézkedés kb. 1 millió gyermeket érint. 2010-hez képest több mint a dupláját, 14 milliárd Ft-ot fordít a kormány az ingyenes tankönyvekre, amivel átlagosan 10-15 ezer forintos terhet vesznek le gyermekenként a szülők válláról iskolakezdéskor.

Simó Károly hangsúlyozta, hogy a 2020-21-es tanévtől kezdve pedig minden általános iskolás és középiskolás gyermek ingyenesen juthat majd hozzá a tankönyvekhez.

Érden a tavalyihoz képest ötször annyian vehetik igénybe a tanévkezdési támogatást, hiszen a kormány családvédelmi akciótervéhez csatlakozva az önkormányzat kibővítette a jogosultak körét. A tanévkezdési támogatás összege gyermekenként egységesen 10ezer forint (így pl. egy kétgyermekes család 20ezer, egy háromgyermekes 30ezer, míg egy négygyermekes 40ezer forintos támogatást kaphat).

A tanévkezdési támogatást az a család veheti igénybe, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 400 %-át (azaz a 114 ezer forintot), és gyermeke bölcsődei, óvodai nevelésben vesz részt, vagy nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytat, vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul.

A tanévkezdési támogatást formanyomtatványon igényelhetik a szülők, mellékelve a jövedelem-, illetve az iskola-, illetve óvoda-, bölcsődelátogatási igazolást (felsőoktatásban a tanulói jogviszony igazolására van szükség). Az igényléshez szükséges formanyomtatvány letölthető erre a linkre kattintva, és megtalálható a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán is. Az igénylőlapot benyújtani csak személyesen, a Humán Irodán, illetve az ügyfélszolgálaton lehet, félfogadási időben. A tanévkezdési támogatás igénylésének határideje szeptember 30-a.

Simó Károly arra is emlékeztetett, hogy a kormány újabb segítséget kínál a kisgyermeket nevelő családoknak a havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatással. A mától igényelhető támogatást azok a 20 hetesnél idősebb gyermeket nevelő szülők kérhetik, akik vissza szeretnének térni a munkaerőpiacra, és a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el majd a kisgyermeküket, de az önkormányzati bölcsődei férőhelyet meghaladja az igénylők száma. A szülőnek ezenkívül rendelkeznie kell bankszámlával és Ügyfélkapu-hozzáféréssel is.  A rendelkezésre álló közel 12 milliárd forintos forrásból három év alatt a program akár 10 ezer kisgyermekes szülőnek is segíthet a munkába való visszatérésben.

A bölcsődei támogatás iránti kérelmeket a Magyar Államkincstár felé kell benyújtani elektronikus formában, a kincstár honlapján kifejezetten erre a programra létrehozott felületen keresztül augusztus 9-étől.

A támogatással kapcsolatban Simó Károly hozzátette, hogy ez átmeneti segítséget biztosít az új bölcsődei férőhelyek kialakításáig. 2022-re ugyanis 70 ezer férőhely létrehozása a cél. Itt, Érden is nemrég számolhattunk be arról, hogy 400 millió forintos támogatásból új bölcsőde épülhet Felső-Parkvárosban. A kormány jövőre is több, mint 2 ezer milliárd forintot fordít a gyermeket nevelő családok támogatására, amiben a bölcsődei férőhelyek bővítése kiemelt helyen szerepel.

Szintén az intézkedéssel kapcsolatban Simó Károly kifejtette, hogy a kisgyermekes nők foglalkoztatási helyzete az elmúlt évek során, a kormány intézkedéseinek köszönhetően folyamatosan javult: a 15-64 év közötti, 6 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási mutatója 2018-ban elérte a 41,8%-ot, ami 2010-hez viszonyítva több, mint 9 százalékpontos növekedést jelent.

A sajtótájékoztatón Simó Károly beszélt még az augusztus 24-én induló kampányról, amivel kapcsolatban megköszönte azt a nagymértékű támogatást, amit az elmúlt időben tapasztaltak segítőiktől, és hozzátette: szívesen veszik további önkéntesek jelentkezését is. Mint hangsúlyozta, a FIDESZ-KDNP-ÖSSZEFOGÁS csapata felkészült a kampányra:

– Nekünk van egyedül programunk, mi a várost akarjuk továbbépíteni. Folyamatosan járjuk Érdet, beszélgetünk az emberekkel, és nem a monitor mögül osztjuk az észt, mint egyes ellenzéki jelöltek. Mi az érdi emberek mindennapi problémáival, valós gondjaival foglalkozunk, és nem kívánunk reagálni azoknak a provokációjára, akik politikai csatatérré akarják zülleszteni a várost, akik ideológiai harcot vívnak a város építéséről szóló vita helyett – mondta az Érdi Fidesz szóvivője.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email