22_03_29_erdmost_nincskep

„Olyan soha nem lesz, hogy mindenki ugyanazt akarja” – interjú Balla Imre „fapados” polgármesterjelölttel

22_03_29_erdmost_nincskep

„Olyan soha nem lesz, hogy mindenki ugyanazt akarja” – interjú Balla Imre „fapados” polgármesterjelölttel

„Olyan soha nem lesz, hogy mindenki ugyanazt akarja” Balla Imre érdi blogger legutóbb június 14-én a közösségi médiában jelentette be, hogy polgármesterjelöltként indulni kíván az őszi önkormányzati választásokon. Több mint húsz éve él Érden, Tusculanum városrészben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Civilben informatikusként dolgozik, egy sikeres fejlesztő csapatot vezet. Ahogy önmagáról írta: „lassan tíz éve foglalkozik a város életével és számos olyan blog, oldal szerkesztője/írója, amelyek a város viselt dolgaival, az ott élők számára érdekes történésekkel, jelenségekkel foglalkozik. Közéleti munkája megkönnyíti a város aktív, vagy korrekt tájékoztatásra vágyó lakóinak életét”. Vele beszélgettünk elképzeléseiről, kampányáról, a város jelenéről és jövőjéről.

– Két éve hozta létre polgármesterjelölti közösségi oldalát, 2018 áprilisában pedig egy videóban jelentette be, hogy indul a polgármester-választáson. Azóta eltelt több mint egy év, az elképzeléseiről azonban keveset tudni. Múlt heti videoüzenetében arról beszél, hogy nem tesz közzé programot. Enélkül hogyan lehet egy várost fejleszteni?

– Hagyományos – egyes pont, kettes pont stb. – programom valóban nincs, de azt elmondom, hogy szerintem a városon hogyan lehetne javítani. Ahogy most a város fejlődik, annak valamelyik része jó, valamelyik része nem. Azok a hangok, amelyek szerint egyáltalán nincs fejlődés, egyértelműen nem igazak, mert Érd fejlődik – vannak ugyan kisebb-nagyobb bukkanók, és nem biztos, hogy én ebbe az irányba vittem volna a dolgokat, de szó sincs arról, hogy újra kellene kezdeni a város építését. Attól, hogy nincs hagyományos értelemben vett programom, még vannak ötleteim, javaslataim, gondolataim, és ezeket meg is oszhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg. Akinek ezek tetszenek, aki mellé áll, azt szívesen fogadom.

– Meg lehet győzni a szavazókat úgy, hogy magáról a jelöltről, a pontos elképzeléseiről nem tudnak?

– Pontosan tudom, hogy mit akarok. Minden héten kiteszek egy videót a közösségi oldalamra, ahol a „nemlétező programomról” van szó, és szerintem meg lehet győzni az embereket. Az, hogy ki vagyok, ha látnak egy nevet, és tudják, hogy évtizedek óta sikeres informatikusként dolgozom, számít valamit? – Sokaknak igen… – Lehet, én inkább azt mondom: most fogok előjönni azzal, hogy mit csináltam, miket tettem eddig, amiről talán nem is tudnak az emberek, mert – ahogy a videoüzenetben is elmondtam – nem az számított, hogy döngessem a mellemet.

– Korábban azt írta: „nincs meggyőződve arról, hogy egyáltalán le kell-e váltani a jelenlegi városvezetést, ami sokaknak tetszik, sokaknak nem, de hát tökéletes egyetértés soha nem volt, nem lesz, és nem is lehet”. Ezzel az alapigazsággal meggyőzhetők az emberek, hogy Önre szavazzanak?

– Az emberek közül sokan azt mondják, hogy nem politizálnak, pedig dehogynem: aki közügyekkel foglalkozik, az politizál. Olyan tényleg soha nem lesz, hogy mindenki száz százalékban ugyanazt akarja. Ha jön egy másik városvezető, az is tesz majd jó és rossz dolgokat, attól függ, kinek a szemszögéből nézzük. Vannak nehéz döntések, amikor ki kell mondani: egy kisebb csoportnak ez vagy az nem lesz jó, de a többségnek, a városnak igen, és öt-tíz év múlva Érd élhetőbb lesz. Ilyen például az, hogy most az önkormányzat keményen szankcionálja, ha az egyes ingatlanokon a megengedhetőnél több lakást alakítanak ki az építtetők. Egy kis csoportnak ez kellemetlen, de a település kertvárosias jellegének megmaradása, az élhető közlekedés érdekeit szolgálja.

– Azért döntött amellett, hogy indul a polgármesteri székért, mert nincs olyan jelölt, szervezet, amelyet támogatni tudna?

– Sajnos, így is lehet fogalmazni. Akármilyen jó is egy párt, a helyi érdekek függenek az országos érdekektől, országos játszmáktól. Nekem ez nem tetszik. Egy ezervalahányszázas lélekszámú kis faluban nőttem fel, ahol mindenki ismert mindenkit, és ahol a polgármester az lett, akinek a legnagyobb bizalmat szavazták, de nem azért, mert ilyen vagy olyan színű zászlót lengetett.

– Fapados polgármesterjelöltnek hívja magát. Mit jelent ez?

– Nincs mögöttem százmillió forint, nincs mögöttem száz ember. Amit pedig mondok, nem érdekből mondom, hanem mert ez a véleményem.

– Közleményében – ami múlt héten megjelent az Érdi Újság hasábjain – azt írja, hogy a városban soha nem látott változások történnek, ám sok érthetetlen, elhibázott fejlesztés is zajlik. Mi az, amit jó iránynak gondol és mi az, amit nem?

– Ugyanazt a példát hozom fel mindkettőre: a lakóutak építését. Jó minőségben, melegaszfalttal, szegélykővel épülnek az utcák, ami nagyon jó. De ezt úgy eladni, hogy a képviselő teszi, a saját képviselői keretéből, az szerintem helytelen. Miért nem marad az egész pénz az önkormányzatnál? Mert akkor nem lehetne mutogatni a képviselőre, hogy ezt ő csináltatta…

– Videobejegyzésében utal arra, hogy a város építésével kapcsolatban vannak ötletei, amelyeket majd el fog mondani. Megosztana velünk párat?

– Például a gazdaságfejlesztés. Hatalmas téma, való igaz, hogy az önkormányzatnak bevételhez kell jutnia. Én azt mondom, igen, ez nagyon fontos, de én egy dologban nem előre, hanem oldalra lépnék: a gazdaságfejlesztés ugyanis nemcsak ipart jelent. Nagyon jó dolognak tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg a Parkvárosba tervezett innovációs parkot. Tehát nem teljesen ezt a keményvonalas „ipari park kell” megoldást vinném tovább.

– Még a saját ismeretségi körében is elég nagy vihart kavart, hogy polgármesterjelöltként indul: voltak olyanok, akiknek ez egyáltalán nem tetszett. Erről mi a véleménye?

– Egyszerűen fogalmazva: ők mást támogatnak, és nem értik, hogy én miért nem.

– Ők kit támogatnak, és Ön miért nem?

– Nem mondok nevet, gondolhatja, kiről van szó. Ami a miértet illeti: úgy gondolom, hogy az az út, amin ő elindult, ugyanoda vezet, mint ami a mostani helyzet. Nincsenek erős civilek, erős civil kezdeményezések, és minden a pártpolitika alá van rendelve.– Facebookposztja alatt az egyik hozzászóló feltett néhány kérdést, ám konkrét válaszokat nem kapott. Most

én is megismételném ezeket: mi a terv, ki a segítség, kik a képviselők, aktivisták?

– Vannak, szerveződnek. Egyrészt azért nem adok erre egyenes választ, mert napról napra változik a helyzet. Másrészt voltak, akik nem kérdéseket tettek fel, hanem gyalázkodtak. Most kérdezhetek én is egyet? Ők miért nem teszik fel ezeket a kérdéseket a másik félnek, akivel együtt kellene működnöm?

– Térjünk ki egy kicsit a kampányra. Miből finanszírozza? Van erre valamilyen büdzsé?

– Nincs, én finanszírozom. Pár ember felajánlott ezt-azt, nem pénzt, hanem valamilyen munkát. Erre alapozva már el tudok indulni. Ezért is nevezem magamat fapadosnak. Nincs hatalmas összegem, nincs hatalmas stábom a választási kampányra.

– Mennyire nyitott az összefogásra akár a jelenlegi városvezetéssel, akár más pártokkal?

– Nyitott vagyok nagyjából mindenfajta együttműködésre, ami tényleg a város érdekét szolgálja, ami előrevisz.

– Lesznek képviselőjelöltjei is, vagy csak ön mint polgármesterjelölt kíván indulni?

– Lesznek, ha nem is mind a tizenkét helyre. A fele nagyjából már megvan, a többi még körvonalazódik, július végéig összeáll a csapat.

– A videójában kijelenti, miszerint a polgármesterjelöltként való indulása mögött nem áll semmilyen háttéralku. Ugyanakkor egyes hangok szerint az indulása csupán egy hoax, átverés, és a választások előtt biztos visszalép majd az ellenzéki jelölt javára.

– Ezt hallottam én is, ahogy azt is, hogy T. Mészáros Andrást támogahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg azzal, hogy zavart okozok a baloldalon. Valójában független vagyok, azaz nem függök senkitől. Az, hogy van egy politikai irányultságom? Mindenkinek van. A háttéralkukról pedig annyi a mondanivalóm: ha egy ilyen megszületik, én azt közzé merem tenni. Ha nem merném elmondani, miért kötném meg? Nekem ez nem férne bele. Vannak tárgyalások a háttérben lehetséges képviselőjelöltekkel. Nem akarok köpködni, sarat dobálni, de azt azért elárulom: mostanában senki nem szeretne velem szóba állni abból a körből, amiből én úgy gondolnám, hogy esetleg valamit ki lehetne hozni. De ha valaki mégis megjelenik, beszélek vele.

– Egyeztetett pártvezetőkkel, képviselőkkel, civil szervezetekkel arról, hogy Ön szeretne polgármesterjelölt lenni?

– Röviden: igen, voltak ilyen beszélgetések. Hosszabban: nagyon rosszra futottunk ki. Nem szeretnék belemenni a részletekbe, de egy párt azt mondta, hogy bizonyos feltételekkel támogatna – ezek nem voltak számomra elfogadhatóak –, egy másik azt, hogy gondolkozik a dolgon, megbeszéli a központtal, és végül ennyiben maradtunk.

– El tud-e képzelni olyan fejleményt, amelynek hatására visszalép egy másik jelölt javára?

– Soha ne mondd, hogy soha! De egyrészt ezt nem szeretném, másrészt ehhez meg kellene remegnie a Földnek. A jelenlegi viszonyok egyetlen lehetőség felé mutatnak: hogy igenis indulok a csapahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgmal. Hogy ez ne így legyen, ahhoz hatalmas változás kellene – olyan nagy, hogy abban az én visszalépésem csak csepp lenne a tengerben. Erre pedig nagyon kevés esélyt látok.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email