22_03_29_erdmost_nincskep

Semmelweis-nap

22_03_29_erdmost_nincskep

Semmelweis-nap

Huszonhét éve jelölték ki Semmelweis Ignác születésének napját a magyar egészségügy napjának. Nyolc éve pedig az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nappá is vált július 1-je. Érden a dr. Romics László Egészségügyi Intézményben tartottak ünnepséget ez alkalomból.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ünnepségen dr. Szakács Ferenc orvosigazgató mesélte el, hogy Semmelweis tanulmányai után a bécsi nőgyógyászati klinikán kezdett el dolgozni, ahol egyből azzal találkozott, hogy a szülés egy életveszélyes üzem, mert akkoriban nagy eséllyel belehaltak a nők. Észrevette, hogy azoknál a nőknél gyakoribb a halál, akiknek az orvosa érdeklődött az orvostudomány iránt, azaz szeretett boncolni. Akkor még szó sem volt baktériumról, se fertőzésről, ezek még nem szerepeltek a szótárakban sem. Semmelweis rádöbbent, hogy az orvosok két boncolás között végzett műtétek és szülések alkalmával a két kezükkel viszik át ezt a „dolgot”, és így okozzák a bajt. Bevezette hát, hogy klórmészben mossanak kezet az akkor létező egyetlen fertőtlenítőben, emellett ragaszkodott a kórtermek rendszeres takarításához és szellőztetéséhez, valamint a gyakori ágyhuzatcseréhez. Eljárását mások nem alkalmazták, mert nem látták be az ok-okozati összefüggést, még akkor sem, amikor a részlegén csaknem nullára esett vissza a gyermekágyi lázban meghalt kismamák száma.

Semmelweis 1848 után Pestre került, ahol az egyetem nőgyógyászati professzora lett, itt is hasonló eredményeket ért el a gyermekágyi láz megelőzésében, és számos publikációt megjelentetett mind magyarul, mind németül, ezeket azonban még a legnagyobb tudósok is egy laza vállvonással elintéztek. A sors fintora, hogy 47 évesen a saját maga által felfedezett szepszisben halt meg. A halála évében fedezte fel Pasteur a baktériumot, és szintén ebben az évben vezette be Lister, egy angol sebész az antiszepszis fogalmát, és tették kötelezővé a bemosakodást a műtétek előtt.

Bár életében sosem ismerte el a szakma felfedezését, a fertőtlenítés bevezetésével több száz kismama köszönhette neki az életét, így vált „az anyák megmentőjévé”. Az UNESCO 2013-ban a világemlékezet részévé tette publikációit a témában.

– Semmelweis Ignác születésnapján az egészségügy dolgozóit köszöntjük, de ha csak ez az egy nap lenne az évben, amikor ezzel a szektorral foglalkoznánk, az nagyon kevés lenne – hangsúlyozta ünnepi beszédében T. Mészáros András polgármester. – Érden mind a szakrendelő, mind a háziorvosi rendelő tekintetében, az önkormányzat mindent megtett azért, hogy olyan körülmények alakuljanak ki, amelyek az orvos-beteg találkozások alkalmával mindkét résztvevő számára elfogadhatóak – tette hozzá a polgármester.

T. Mészáros András köszönetét fejezte ki a szakrendelő intézet dolgozói számára nemcsak azért, mert türelemmel viselték a felújítással járó helyzetet, hanem hivatástudatuk miatt is, amivel mindennap végzik munkájukat.

– Az a türelem, az a szaktudás, az a hozzáállás, az a lelki felkészültség, ami önökben megvan, az az egész ország számára nagyon hasznos. Remélem, és bízom benne, hogy a szakrendelő munkája augusztus 15-től teljesen zökkenőmentessé válhat, és nagyon bízom benne, hogy az elismerést nemcsak a polgármestertől és az önkormányzattól, hanem egyre inkább minden betegtől megkapják majd- fejtette ki a polgármester.

Az érdi szakrendelő intézet fennhatósága alá 110 ezer lakos tartozik, és egy év alatt 320-330 ezer körüli az itt megvalósuló orvos-beteg találkozások, valamint további 60-80 ezer főnyi az itt elvégzett laborvizsgálatok száma. Az elmúlt 16 hónap felújítási munkálatai, amelyek az intézet 4600 m2-es területén történtek, augusztus 15-ével véget érnek, tudtuk meg az ünnepségen.  

Bárány Zsolt ugyancsak köszönetet mondott az eseményen az itt dolgozóknak lelkiismeretes munkájukért és azért a türelemért és kitartásért, amivel a felújításokat kezelték. Hozzátette, hogy nagyon sokan már a saját végleges helyükön működnek, emellett tudják állítani a termek hőmérsékletét, és a tüdőgondozó is visszatérhet szeptember elejétől a Felső utcába.

– Nemcsak a külcsín lesz sokkal szebb, hiszen az önkormányzat pályázati forrásból 400 milliót tud szánni orvosi eszközök beszerzésére, további 50 millió Ft értékben pedig informatikai beruházásra is sor kerül, azaz megújul a szerver, a régi lassú számítógépeket elfelejthetjük. Emellett lecseréljük a várótermi, illetve az orvosi rendelők bútorzatát is – árulta el a főigazgató.

A tárgyi feltételek mellett a személyi feltételek körülményei is fejlődnek, hiszen 2019. július 1-jétől az egészségügyi szakdolgozók 8%-os béremelésben részesülnek, és ezzel a dátummal a védőnők is bekerülnek az egészségügyi szakdolgozói bértáblába.

– Rendkívül jó, mondhatni aranyév, arany Semmelweis-év elé nézünk – összegezte a pozitív változásokat Bárány Zsolt.

A Romicsban megrendezett ünnepség végén átadták a jubileumi törzsgárda elismeréseket. A jutalomban részesültek között volt Vargáné Czene Erzsébet, körzeti védőnő is, aki már 40 éve dolgozik Érden.

– A nevelőnők munkája, az hogy részesei lehetünk annak, amikor egy kisgyerek érkezik a családba, az egy különleges kiváltság – mondta el a védőnő az Érd TV kérdésére, és hozzátette, nagyon örül az elismerésnek, de számára a legfontosabb a körzetéhez tartozó édesanyák és apák visszajelzései.

Július 1-jén, hétfőn, a Semmelweis-nap alkalmából országos munkaszüneti nap lesz az egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók számára. Ezen a napon a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben a betegellátás szünetel.

A gyógyszertárak közül – információink szerint – július 1-jén a Központi Gyógyszertár és a Budafoki út 2-4. sz. alatti Fermon Patika tart nyitva.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email