22_03_29_erdmost_nincskep

Tanévkezdési támogatás még több családnak

22_03_29_erdmost_nincskep

Tanévkezdési támogatás még több családnak

A szociális juttatásokban részesülők körének bővítéséről, a Móra Ferenc Általános Iskola megújulásának tervezési folyamatában való segítségnyújtásról, illetve az útkoncepcióról is szavazott a képviselő-testület. Közgyűlési összefoglaló.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A júniusi közgyűlésen, a napirendi pontok előtt elismeréseket osztottak ki. Átadták az Érd Egészségügyért Díjat Dr. Katona Ildikónak, emellett az Érdi Települési Értéktárba került alkotók, javaslattevők és értékőrök részére okleveleket és megbízóleveleket is kiosztottak. Díjazták az Érdi Rendőrkapitányság két járőrjét, akik 24 óra alatt elfogták a városban fegyveres gyilkosságot elkövető személyt. A Védőnők napja alkalmából a városi és az iskolai védőnők munkáját is elismerték.

Megszavazták a képviselők a szociális ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítását. E szerint bővül azoknak a családoknak a köre, akik iskolakezdési támogatásban részesülhetnek.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a magyar kormány igen komoly és kiterjedt családtámogatási rendszert léptetett életbe az elmúlt években. Mi ehhez az önkormányzat részéről is szeretnénk a lehető legtöbb támogatást nyújtani. Az egyik eszköz arra az, hogy a jövedelemhatárt úgy húzzuk meg, hogy az eddiginél legalább 5-6-szor több érdi család tudjon részesülni ebből a gyermekenként 10 ezer forintos iskolakezdési támogatásból. A konkrét számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy azoknak a családoknak a gyerekei, amely családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 114 ezer forintot, ők jogosultak lesznek erre a támogatásra. Egy háromtagú család esetén, ha a család jövedelme nem haladja meg a 342 ezer forintot, akkor jogosult lesz, míg egy négytagú család esetén a család jövedelemhatára 456.000 Ft – emelte ki Simó Károly alpolgármester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatást kérelmezni kell, így a családoknak érdemes minél előbb benyújtani az erre vonatkozó igényüket az önkormányzathoz.

Vitás kérdést jelentett a közgyűlésen az Érd Megyei Jogú Város Útfejlesztési Koncepciója alapján további feladatok meghatározásáról szóló javaslat, melyet a testület 13 igen és 4 nem mellett végül elfogadott. A határozati javaslat egyik része egy húsz pontból álló program volt, amelyet a város fejlesztésében igen komoly szerepet játszó Késő Géza érdi mérnökről neveztek el. Simó Károly az elfogadott javaslat kapcsán elmondta, hogy mindez az érdiek mindennapjait érinti, hiszen arról is szó van benne, hogy milyen feladatokat végez az önkormányzat és mi az, amit még tennie kell, hogy minden utca aszfaltos legyen és a közlekedés mindenki számára biztonságos. A javaslatban szó volt arról, hogy legyenek további járdák, gyalogátkelőhelyek, az egyes utcákban milyen legyen a forgalmi rend, illetve egy konkrét parkolási cselekvésterv is szerepel a javaslatban.

– Évek óta zajlanak az útépítések. Az útépítés első üteme a csatornázás során volt, amikor 50 km új út épült. A második ütem épp most zajlik. Ez a fő közlekedési útvonalakat és csomópontokat jelenti. Közben minden évben lakóutcákból is képviselői és pályázati keretből amennyit csak lehet, építünk – tavaly is kb. 8 kilométer épült. De persze még mindig sok van hátra. Most fordulhatunk rá a harmadik ütemre, amelyben benne lesznek a még nem szilárd burkolatú lakóutcák.  Amit előterjesztettünk, ez egy szakmai javaslat volt a konkrét operatív intézkedéseken kívül. Mindenütt terv és engedély kell, mi egy olyan javaslatot tettünk, hogy a gyorsítás érdekében ne csak egy-egy utcára rendeljük meg a geodéziát, hanem az egész városra kiterjedően legyen egy ilyen előzetes felmérés. Ami a tervezésnél már azonnal rendelkezésre áll. Ez is arra szolgált, hogy gyorsabban tudjon zajlani az előkészítő munka. 12 kb. ugyanannyi aszfaltozandó utcát magába foglaló területre osztottuk fel a várost, így később, az építkezés megindulásakor már neki lehet fogni úgy a munkálatoknak, hogy az egész városban egyszerre mindenhol lehessen dolgozni, de ettől még ne álljon le a közlekedés a városban, a város élhető maradjon. Ezekkel gyorsítjuk azt, hogy amint a pénzügyi forrásra lehetőségünk nyílik a kormányzat támogatásával, azonnal el tudjuk kezdeni a munkát – hangsúlyozta Simó Károly. 

Sajnálatos, hogy a baloldali képviselők még egy ilyen, a város számára kiemelt ügyet sem tudtak támogatni, ürügyet kerestek és találtak arra, hogy – mint máskor is -, most se kelljen megszavazniuk az útépítéseket – tette hozzá az alpolgármester.

– Két dolgot támogattunk volna, ugyanis ezek szakmai kérdések: a város teljes körű geodéziai felmérését, illetve 12 részre bontva a várost és ez alapján a tanulmánytervek elkészítését. Mivel az előterjesztés csupán kampánycélokat szolgált, azért szavaztunk rá nemmel. Itt ugyanis nem az volt a kérdés, hogy hány km új út épüljön, mely utcákat aszfaltozzuk le. Az út- és járdaépítés kapcsán konkrétumokról kell beszélni – mondta el Szűcs Gábor képviselő (MSZP-DK-EGYÜTT).

A testület döntött arról is, hogy az önkormányzat 10 millió forinttal támogassa a Móra iskola felújításának tervezési folyamatát. 

– Nemcsak a tervezési folyamathoz járulna hozzá az önkormányzat 10 millió forinttal, hanem további 1 millió forinttal is, amiből olyan eszközöket lehet vásárolni, amik az új épület elkészültéig is rendelkezésre állnak.  Nagyon fontos, hogy ez egy állami fenntartású iskola, de az önkormányzat az érdi gyerek érdekében ezzel a pénzügyi támogatással is gyorsítsa a beruházás elindulását – emelte ki Simó Károly alpolgármester.

– A jövő egyik legfontosabb kérdése a városban az oktatás. Nekünk, politikai szereplőknek kötelességünk a jövő generációja számára a minél jobb lehetőségek megteremtése. Ezért dolgozunk, ez a feladatunk és ezért szavaztuk meg ezt a támogatást – tette hozzá Szűcs Gábor.

Megszavazták a képviselők a központi ügyelet szerződésének módosítását annak érdekében, hogy az egészségügyben dolgozók munkabérei növekedhessenek. A közgyűlésen döntés született arról is, hogy a Sasvárosi orvosi rendelőt az Érdi Városfejlesztési Kft. üzemeltesse a továbbiakban.

– Már sokat foglalkoztunk azzal a kérdéssel is, hogy Érd délnyugati részén, önkormányzati telken, a Gulyás tanya környékén innovációs parkot létesítsünk. Együttműködést kötöttünk Pest megyével, akik ide fognak hozni egy igen komoly innovációs központot. Az Érdi Városfejlesztési Kft-t most azzal bíztuk meg, hogy miután ők már benne voltak egy sikeres pályázat előkészítésében, most pedig a közművesítésben is számítunk segítségükre, hogy a további beruházók, befektetők idevonzásában is működjenek közre. Hiszen itt egy olyan innovációs-technológiai park tud létesülni, ahová olyan vállalatok települhetnek, amelyek magas képzettségű embereket foglalkoztatnak, ezáltal a helyi gazdaság is erősödhet – emelte ki az alpolgármester.

Az egyebek napirendi pontok között felszólalt Pulai Edina (Mi Hazánk Mozgalom), aki a Hivatalnok utcai tereprendezési munkák kapcsán jelezte, hogy sok lakossági bejelentés érkezik a por miatt, illetve arról is érdeklődnek az ott lakók, hogy lesz-e zajvédő fal a területen. A Hivatalnok utca mellett arra is javaslatot tett, hogy a nagy meleg miatt a város főbb területein legyen vízosztás.
Antunovits Antal képviselő (FIDESZ-KDNP) jelezte a közgyűlésen, hogy az ELMŰ minden előzetes tájékoztatás nélkül vágja ki az utcán a fákat és az ebből származó hulladékot hátra hagyja, amely gyakran a vízelvezető árokban marad. Ezekre a kérdésekre, észrevételekre 15 napon belül választ kapnak a képviselők.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email