22_03_29_erdmost_nincskep

Máltának is jó példa az érdi

22_03_29_erdmost_nincskep

Máltának is jó példa az érdi

Az európai parlamenti választásokon való részvételi arány növekedését, a magyarországi önkormányzati választási rendszert, valamint az európai és a magyar jogharmonizációs kérdéseket tárgyalták meg szerdán az európai uniós projekt, a Cross Over nemzetközi résztvevői a Szepesben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A projektben 12 ország vett részt, azon belül 6 olyan ország, ahol magas részvételi arány és 6 olyan ország, ahol alacsony részvételi arány volt a 2014-es európai parlamenti választásokon. Magyarországot Érd képviselte. A cél az volt, hogy minél több embert szólítsanak meg, és buzdítsanak arra, hogy éljenek szavazati jogukkal, hiszen ez a demokrácia alapja – fejtette ki kérdésünkre a projekt érdi koordinátora, Baracskayné Komonyi Angéla.

A Polgármesteri Hivatal külkapcsolati referensétől megtudtuk, hogy a Cross Over projekt tavaly indult, és hat eseményt szerveznek ehhez kötődően. Az Érden kedden és szerdán lezajlott workshop és konferencia az ötödik volt ezek között, az utolsó, záró programra Lengyelországban kerül majd sor. Az érdi rendezvényen elhangzott előadások elsősorban az európai parlamenti választásokat és az ifjúság bevonását járták körbe.  

Simó Károly alpolgármester Érdről beszélt a résztvevőknek, külön kitérve arra, hogy városunk fiatal város – várossá nyilvánításának idejét és a lakosság átlagéletkorát tekintve is. Ismertette a hallgatókkal a Batthyány program négy ütemét, valamint az önkormányzati választási rendszert is.

Dr. Aradszki András előadásában az Európai Parlament és az Európai Bizottság működésébe avatta bele a résztvevőket, illetve abba, hogy a tagállamok hogyan vehetnek részt az egész EU-ra kiterjedő döntésekben – jó és rossz példákkal is alátámasztva beszédét.

-Fontos kérdés, hogy mennyire mond le egy tagállam a szuverenitásáról. Magyarország Alaptörvényébe iktattuk azokat a pontok, amikor az esetleges európai uniós túlterjeszkedés miatt felléphetnénk ezek ellen. Ez persze csak egy vészstratégia, és erre hivatkozva még senki sem tagadta meg az együttműködést az EU-val.  

Joó Kinga, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének alelnöke Magyarország Kormányának családtámogatási politikáját ismertette a résztvevőkkel, és azt emelte ki, hogy az Európai Unió tagállamaihoz képest Magyarország GDP-jének rendkívül nagy részét, 4,7%-át fordítja erre a célra. 

Lázár Evelin az Érdi Ifjúsági Önkormányzat működését, programjait és költségvetését mutatta be a hallgatóságnak, akik között egy máltai alpolgármester az előadás utáni hozzászólásában kifejtette, követendő, jó példának tartja az ifjúsági önkormányzatot.

Dorka Áron, a Europe Direct képviselője az Európai Bizottság, illetve az európai uniós pályázatok kommunikációjáról beszélt, ismertette a 4 for Europe, középiskolások számára kiírt versenyüket, illetve a Discover Europe netes pályázatukat is. Elmondta, hogy Magyarország az EU teljes népességének 1,9%-át teszi ki, a GDP-je az EU GDP-jének 0,75%-a, és 0,72%-kal járul hozzá az EU költségvetéséhez.

-Mindig proaktívnak kell lenni minden egyes területen, minden egyes tagállamban, minden egyes városban, és akkor, ami lehetetlennek tűnik, az is lehetségessé válhat – emelte ki beszédében Baracskayné Komonyi Angéla. A fiatalság szerepével kapcsolatban pedig hozzátette: – Nem mindegy, hogy milyen tudással bírnak a fiatalok az Európai Unióról, mert ők fogják formálni azt az Európát, amiben élni fogunk.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email