22_03_29_erdmost_nincskep

Zöldebb jövőt írunk

22_03_29_erdmost_nincskep

Zöldebb jövőt írunk

Több száz érdi gyermek juthatott el májusban rendhagyó környezetvédelmi programokra egy nyertes pályázatnak köszönhetően.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata aktív pályázati tevékenységének köszönhetően 2 930 000 forintot nyert „A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági környezettudatos szemléletformálásra” című pályázat keretében, FM-LSZF/2018-01 azonosító számon. A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.

„Zöldülj! Fordulj!” címmel rendezett interaktív kiállítást május 29-én délelőtt a Szivárvány óvoda apróságainak a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület. A papír újrahasznosításáról tartott interaktív foglalkozáson egyszerre egy óvodai csoport vett részt, és négy állomást jártak be a gyerekek a Parkvárosi Közösségi Házban. Megtudhatták, hogyan hasznosítható újra az a papír, amit a szelektív gyűjtőbe dobnak. A következő állomáson azt beszélték meg, mi kerülhet – és mi nem – a komposztba. A harmadikon a környezetbarát csomagolásé volt a főszerep, míg a negyediken a csomagolás fajtái és a környezettudatos vásárlás került előtérbe. A gyerekek nagyon élvezték a látványos bemutatókat, azt, hogy mindent megfoghattak, és természetesen kérdezhettek is.

– Rettentően jól éreztem magam, a legjobban az újrahasznosítás tetszett, vagyis hogy mi mindent lehet csinálni a használt papírral – mondta lapunknak Hunor. – Fontos, hogy a gyerekeket már ennyi idős korukban megtanítsuk arra, hogyan gyűjtsék szelektíven a hulladékot, és hogy azt hogyan lehet újrahasznosítani. Száz gyermeket láttunk vendégül ezen a délelőttön, négy csoportban – mondta lapunknak Balikó Viktória, az önkormányzat pályázati csoportjának munkatársa. Vincze Beátától, a Szivárvány Óvoda intézményvezetőjétől megtudtuk: négy tagóvodájukból érkeztek gyerekek erre a programra, és nagy örömmel éltek a lehetőséggel. – Mindnyájan tudjuk: ha kisgyermekkorban nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatosságra, az felnőttkorra megalapozza ezt a szemléletmódot. Az interaktív kiállítás mellett a program keretében újrahasznosított papírból készült szelektív gyűjtőket is kapunk, összesen nyolcvan darabot, emellett tájékoztató, illetve foglalkoztató füzeteket is – ezeket a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület készítette –, így tovább fenntarthatjuk érdeklődésüket a környezettudatos életmóddal és a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban – tette hozzá Vincze Beáta.

Az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően nemcsak az óvodásoknak szerveztek programot: májusban a Bolyai, a Móra, az Érdligeti és a Teleki iskolákból több mint 200 diák látogathatott el az FKF Szemléletformáló Újrahasználati Központjába. Ezen felül a projekt keretében nemcsak az interaktív kiállításra látogatók, hanem összesen mintegy kétezer-ötszáz érdi diák és óvodás kap a szelektív hulladékgyűjtéshez, a tudatos vásárláshoz, az egészséges életmódhoz és a környezetbarát háztartás kialakításához kapcsolódó tájékoztató és foglalkoztató füzeteket.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email