22_03_29_erdmost_nincskep

Pedagógusait ünnepelte a város

22_03_29_erdmost_nincskep

Pedagógusait ünnepelte a város

Hamarosan leteszik az új Batthyány, az új Kós, illetve a Felső-parkvárosi iskolák alapkövét, és megújulhat a Móra iskola is – jelentette be a csütörtöki városi pedagógusnapon T. Mészáros András. A polgármester városi díjakat és elismeréseket adott át a pedagógusoknak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kevés olyan hivatás létezik, amely olyan nyomot hagyna az emberek életében, mint a pedagógusok munkája. Nem lehet eléggé megköszönni azt az elhivatottságot, amellyel minden nehézség ellenére helytállnak nap mint nap – ezekkel a szavakkal köszöntötte T. Mészáros András polgármester a pedagógusokat a csütörtöki városi ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban.

T. Mészáros András elmondta: polgármesterként az a feladata, hogy az önkormányzat lehetőségeihez képest megfelelő körülményeket teremtsenek ahhoz, hogy a pedagógusok magas színvonalon tudják végezni munkájukat.

– Ezt a szempontot tartjuk 2006 óta a szemünk előtt, ezért fordítunk kiemelt figyelmet az oktatási-nevelési intézmények felújítására, újak építésére, annak ellenére, hogy időközben a fenntartói, üzemeltető és egyéb feladatok módosultak. A város Batthyány-programjának, illetve az országos Modern Városok Programjának az érdi óvodákra, iskolákra vonatkozó része már majdnem olyan jól áll, mint az egészségügyi rész. Sok óvodát építettünk az elmúlt években, megépítettük a Gárdonyi középiskoláját, a következő hetekben letesszük az új Batthyány általános iskola és gimnázium, a Felső-parkvárosi iskola, illetve a Kós szakiskola alapkövét. A napokban átadtunk egy önkormányzati telket a református egyháznak, ahol új óvoda épülhet, és ma, június 6-án a Móra iskola teljes felújításának menetrendjéről és az ahhoz szükséges lépésekről egyeztettünk a tankerület vezetőjével és az iskola igazgatójával – sorolta T. Mészáros András, hangsúlyozva: Érd ma félkész város, és igazán akkor lesz majd egészen kész, ha az Érden munkahelyet találó szülők mindegyike érdi óvodába, érdi általános és középiskolába írathatja a gyermekét. Csak így lehet erős gyökerű az érdi identitás.

– Meggyőződésem, és ezt a statisztikák is megerősítik, hogy az érdi oktatás nagyon magas színvonalú, a pedagógusok munkájának köszönhetően. Mi az intézmények fejlesztésével mindent megteszünk azért, hogy megkönnyítsük munkájukat – mondta T. Mészáros András, aki valamennyi érdi család és az önkormányzat nevében is megköszönte a pedagógusok munkáját.

Sárközi Márta tankerületi igazgató is köszönetet mondott a pedagógusoknak, illetve az önkormányzatnak, hogy fenntartótól függetlenül megbecsülésben részesíti a város valamennyi pedagógusát, és szívén viseli az iskolák, óvodák sorsát.

– Szükség is van erre, hiszen Érd az egyik olyan város a mi tankerületi központunkban, amely folyamatosan növekszik, egyre fiatalodik, és gyarapszik a gyermekek száma. Szükség lesz további óvodákra, iskolákra, további pedagógusokra – hangsúlyozta Sárközi Márta, aki köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik a gyerekek „tarisznyájába” teszik azt a sok mindent, amivel az életben boldogulni tudnak.

Ahogy az már hagyomány, ünnepélyes keretek között átadták a város által adományozott Érd Közneveléséért Díjakat, valamint – mivel idén pedagógus kapta – az Érdi Közszolgálati Díjat.

A közgyűlés döntése alapján 2019-ben az Érd Közneveléséért Díjat Uhrinné Mészáros Magdolna, a Kós Károly Szakgimnázium és Szakközépiskola pedagógusa, Inczéné Papp Márta, az Érdi Szivárvány Óvoda óvodapedagógusa és intézményvezető-helyettese, valamint Muczáné Vígh Éva, az Érdi Kincses Óvoda Kutyavári Tagóvodájának óvodapedagógusa vehette át T. Mészáros András polgármestertől.

Uhrinné Mészáros Magdolna a Főiskola elvégzése óta, negyven éve tanít Érden. Tizenhárom éven át a 7. sz. Általános Iskolában (a mai Kőrösi), egy évet a Bolyai iskolában tanított. 1993-tól magyar, történelem, német szakos tanárként a Kós iskolában dolgozik. 2004-ben közoktatásvezető és pedagógus szakvizsgát tett, 2011-ben pedig magyar nyelv és irodalomból középiskolai tanári diplomát szerzett summa cum laude minősítéssel. Iskolájában a magyar–történelem, majd idegen nyelvi munkaközösség vezetője volt, és történelem szakos tanárként az iskolai rendezvények, megemlékezések fő szervezője. Az érettségi vizsgák lebonyolításában aktívan részt vesz, érettségi vizsgaelnöki feladatokat is ellát. Az érdi ECL nyelvvizsga-központban német nyelvű vizsgáztató tanár. 2015-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Elismerő Oklevelét vehette át munkaközösség-vezetői munkájáért.

– Mindig meg kell újulni, hiszen ezen a pályán mindig új problémák, új feladatok vannak, és a gyerekek is arra ösztönzik a pedagógust, hogy valami újat találjon ki számukra. Sok maradandó élményem van a tanári pályáról. Felemelő átélni, hogy a tanítványaim sikeresen teszik le az érettségi vizsgát – mondta tudósítónknak a tanárnő, aki szeptember 30-ától nyugdíjba vonul.
– Nagyon nagy megtiszteltetés volt átvenni ezt a díjat, köszönöm, hogy méltónak találtak rá – zárta szavait.

Inczéné Papp Márta az Érdi Szivárvány Óvoda óvodapedagógusa és intézményvezető-helyettese. 1996 óta dolgozik az intézményben, kezdetben helyettesként, később tagóvoda-vezetőként, jelenleg pedig a Szivárvány Óvoda általános intézményvezető-helyetteseként. Nyitott, segítőkész, folyamatos megújulásra kész pedagógus. Úgy a munkatársakkal, mint a szülőkkel és a gyerekekkel kitűnő kapcsolatot ápol. Aktívan részt vesz az óvodai rendezvények, programok szervezésében. A pedagógus munkatársak sokat tanulhatnak az általa tartott bemutató foglalkozásokból.

– Újpalotán kezdtem dolgozni, akkor még a fővárosban éltünk. Miután Érdre kerültünk, a Bem téren kezdtem dolgozni. Azóta sok fejlődésen ment keresztül az óvoda, a nevelőtestület, és én is – hiszen, mikor elkezdtem ezt a pályát, csupán tizennyolc éves voltam. Mindig arra törekedtem, hogy a közösséget építhessem. Intézményvezető-helyettesként a kollégák munkáját jobban átláhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, segíthetem, kamatoztathahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg a tudásomat – nyilatkozta Inczéné Papp Márta.

Muczáné Vígh Éva huszonnyolc éve a Kutyavári Tagóvoda óvodapedagógusa. Kimagasló pedagógiai munkájával hozzájárul az intézmény arculatának megtartásához és erősítéséhez. Napi munkájában tudatosan épít a gyermekek önkéntességére, megismerési vágyára. 2008-tól a Kincses Óvoda „Ének, zene, énekes játék, gyermektánc” szakmai munkaközösség-vezetője. Az óvónőkben folyamatosan erősíti azt a tényt, hogy a zenei nevelés célja a pozitív szemléletű személyiségnevelés, melynek első lépcsőfoka a zene szeretetére nevelés. Pedagógusi munkájában fontosnak tartja múltunk, hagyományaink megismertetését is, a népi gyermekjátékok, a magyar néptánc lépései, a különböző néphagyományok tanításán keresztül.

– Egész pedagógusi életpályám az elhivatottságról, a gyermekek tiszteletéről és szeretetéről szól. Elhivatottság nélkül ezt a munkát nem lehet végezni. Minden gyermek egy csoda, és ezt a csodát mi nap, mint nap megéljük. Nagyon jó érzés, mikor a növendékeim visszatérnek, akár kisiskolásként, akár felnőttként, és beszámolnak nekem az életükről, elért eredményeikről. Munkám során sok-sok sikerélményem volt, ami előre vitt, és a pozitív visszajelzéseket mindig is nagyon fontosnak tartottam. Ez a díj pedig közel negyvenéves pályám megkoronázása – mondta  Muczáné Vígh Éva.

Az Érdi Közszolgálati Díjat idén Szénásiné Mészáros Márta, az Érdi Kincses Óvoda vezetője részére adományozta a közgyűlés.

Szénásiné Mészáros Márta 1973 óta dolgozik városunkban óvónőként, 1983-ban, az új Béke téri óvoda felépítése után kapott óvodavezetői megbízást. Szakmai, pedagógiai felkészültségének gyarapítása céljából a tanítói oklevelet is megszerezte, majd óvodai nevelés szakterületen szerzett szakértői végzettséget, ezt követően szakirányú továbbképzési oklevelet a minőségfejlesztés témakörében. 2008-ban a hét tagóvoda és a székhely Kincses Óvoda vezetője lett. Ezt a nagy felelősséggel járó munkát fáradtságot nem ismerve végzi, mindent megtéve azért, hogy a hozzá tartozó tagóvodák azonos színvonalon működjenek, meghagyva a tagintézmények saját arculatát. 2012-ben Érd városa az Érd Közoktatásáért Díjjal ismerte el több évtizedes munkáját.

– Negyvenöt évet töltöttem ezen a pályán. A Kisfenyves óvodában kezdtem, nagyon sokat köszönhetek a nevelőközösségnek és az akkori vezetőnek: ők segítettek a kezdeti lépésekben, ők mutatták meg ennek a pályának a nehézségeit és szépségeit. Nemsokára nyugdíjba vonulok. Nagyon hiányozni fog az óvoda, de főleg a gyerekek: a zsivajuk, szeretetük, ragaszkodásuk – mondta tudósítónknak Szénásiné Mészáros Márta, hozzátéve: minden pillanat, amit e pályán töltött, szép volt, és érdemes megőrizni.

Az önkormányzat elismerését és köszönetét fejezte ki azoknak az óvodapedagógusoknak és a nevelő-oktató munkát segítő munkatársaknak, akik több évtizede dolgoznak óvodában, és ezáltal Érd városának közösségét hosszú ideje szolgálják.

T. Mészáros András emléklapot adott át Vitus Irma pedagógiai asszisztensnek (Kincses Óvoda Harkály Tagóvoda), Horváth Györgyi óvodapedagógusnak (Tállya Tagóvoda), Ádámné Bokros Márta óvodapedagógusnak (Tállya Tagóvoda), Tóth Gyuláné óvodapedagógusnak (Harkály Tagóvoda), Czinkóczi Krisztina óvodapedagógusnak (Kutyavári Tagóvoda), Tóth Lászlóné óvodapedagógusnak (Ófalusi Tagóvoda), Bagoly Róbertné dajkának (Tündérkert Tagóvoda), Mikoláné Kaltenecker Krisztina óvodapedagógusnak (Kutyavári Tagóvoda), Patócs Ildikó óvodapedagógusnak (Fácán Tagóvoda), Zachár Sándorné óvodapedagógusnak (Kutyavári Tagóvoda), Baranyák Andrea dajkának (Szivárvány Óvoda Kisfenyves Tagóvoda), Koronczyné Telkes Antónia óvodapedagógusnak (Kisfenyves Tagóvoda), Nagy Éva tagóvoda-vezető, óvodapedagógusnak (Kisfenyves Tagóvoda), Veidinger Istvánné óvodapedagógusnak (Meseház Tagóvoda), Horváthné Gábor Ildikó dajkának (Szivárvány Óvoda), Varga Hajnalka óvodapedagógusnak (Tusculanum Tagóvoda) és Szanyiné Révész Andrea dajkának (Szivárvány Óvoda).

Az ünnepségen közreműködtek a Bolyai iskola diákjai, Ecsedi Botond és Lukács Dániel, akik verssel köszöntötték a pedagógusokat. A Nagy Siba Néptáncegyüttes bukovinai táncokat mutatott be, Körömi Máté kalotaszegi legényest táncolt, Szatmári Dolóresz népdalokat énekelt, az Ifjúforrás Néptáncegyüttes pedig Nyárád-menti táncokat adott elő, a Flaska Banda közreműködésével.  

További cikkeink

További cikkeink

Sok olvasónk felháborodott, amikor a „harci kutya” kifejezést használtuk, ezért szakértőket kérdeztünk, vajon jogos-e

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email