22_03_29_erdmost_nincskep

Zöld móka a zöldben

22_03_29_erdmost_nincskep

Zöld móka a zöldben

A főtéren a hagyományos vattacukros-vurstlis hangulattal, a múzeumkertben pedig ízig-vérig zöld és környezettudatos programokkal várták a szervezők a kicsiket és nagyokat május utolsó vasárnapján. A hab a tortán pedig a múzeum földrajzi játékaiból állt össze a gyereknapi tortán.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Még a főtéren felszerelkezhettek az ide látogató gyerkőcök buborékfújókkal, azoknak hála, akik pár éve még maguk is pónilovaglásra és vattacukorért álltak sorba ellenkezést nem tűrő elszántsággal. Az Ifjúsági Önkormányzat diákképviselői osztogatták szatyorszámra a gyereknap (,meg általában a nyár) nagy kedvencének számító kütyüjét. 

Kicsit arrébb, a művelődési központ sarkánál a ringlispíltől és játszóháztól megfáradt apró népet az Ága-Boga által teremtett nyugalom szigete fogadta, ahol, míg a szülők a nagycsaládosok egyesületével ismerkedtek, a kicsik játszhattak, íjászkodhattak, ehettek-ihattak, illetve összemérhették tudásukat kötöttségek nélkül mindenféle számban – volt, aki például kézen járt percekig.

Már bent, a múzeumkertben a színpadi programok sorát a környezettudatos Hahó együttes koncertje nyitotta, akik azt bizonyították be minden korosztálynak, hogy lehet (és kell is) például a globális felmelegedésről dalban mesélni, méghozzá úgy, hogy közben táncra perdüljön apraja-nagyja az egész kocsiszínben. Aztán Répa úrral tarthattak a kisebbek az egészséges életmód felé vezető úton öt egyszerű lépésen keresztül a Répa úr és az egészség című bábelőadás jóvoltából. 

Közben az öko játszóházban egy óriás csúzli várt a lelkes kis környezetvédőkre, hogy minden hulladék a megfelelő szelektív gyűjtőbe kerülhessen, illetve Kovácsék háza szorult némi átalakításra, aminek lakói nem igazán voltak képben az energiatakarékossággal.

A 2018-ban Innovációs Nagydíjban részesült Kezes-Lábas játszóház különböző állomásain pedig azt tapasztalhatták meg a lurkók, mi mindent lehet elérni egy kis tekeréssel, még ha épp az a bicikli, amit tekernek, a roncstelepről való, de Bíró Szabolcs keze alatt új életre kel, sőt, életet lehel egy kis tekeréssel másba is. Tekerni kellett a festéshez, autóversenyhez, víznyeréshez, labdázáshoz. A kicsik és nagyok lelkesen tekertek is, ahogy azt kellett, és széles mosollyal az arcukon vették aztán kezükbe az így készült festményeket vagy szurkoltak a kisautóknak, melyiké lesz az új nagydíj. A Kezes-Lábas játszóház játékai teljesen egyedülállóak nemcsak itthon, de világviszonylatban is, így hát az érdi gyerekek nem hiába érezhették, különleges nap volt ez a vasárnap a számukra.

De az a geojátszóház ami a múzeumban várt az inkább már nagyobb és tanultabb korosztály számára is valószínűleg csak Érden, a Földrajzi Múzeumban került terítékre, azaz az asztalokra vasárnap. Az ELTE földrajz szakos hallgatói hét állomáson várták a tizenéveseket a saját maguk alkotta játékokkal, hogy közelebb hozzák a földrajzot a résztvevőkhöz. Volt itt folyódominó,  bolygós kártyajáték, földrajzi dobble és kvízjáték is. 

Nem maradhatott el persze a szinte kötelező elemmé vált arcfestés, ugrálóvár és pónilovaglás, rengeteg táncbemutató, könyvtári hárompróba és rendőrségi, bűnmegelőzési sátor, rendőr és tűzoltóautó sem. Felsorolni is hosszú lenne, hogy még mi minden várt vasárnap a gyerkőcökre, az biztos, hogy a múzeumkertbe belépve a kicsik és nagyok arcán szélesre húzódó mosolyt egészen távozásig semmi le nem törölhette. Reméljük, a dolgos és már kicsit szürkébb hétköznapokra is marad majd még belőle.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email