22_03_29_erdmost_nincskep

Kimagasló Fidesz–KDNP-győzelem Érden is

22_03_29_erdmost_nincskep

Kimagasló Fidesz–KDNP-győzelem Érden is

Érden ennyi ember nem szavazott még a Fideszre ilyen típusú választáson. Elhitték: a tíz éve folytatott politika előreviszi az országot – így reagált a választási eredmény közzététele után T. Mészáros András polgármester. Aradszki András országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: Brüsszel megbukott.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A vasárnapi európai parlamenti választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint, a szavazatok 99,98 százalékának feldolgozása után a Fidesz–KDNP a szavazatok 52,33 százalékát szerezte meg (1 795 013 voks), a DK 555 258 szavazattal 16,19 százalékot, a Momentum 339 195 voksslal 9,89 százalékot, az MSZP-Párbeszéd 228 333 vokssal 6,66 százalékot, a Jobbik  219 715 szavazattal 6,41 százalékot, a Mi Hazánk 113 676 szavazattal 3,31 százalékot, az MKKP 89 863 vokssal 2,62 százalékot, az LMP 74 704 szavazattal 2,18 százalékot, míg a Munkáspárt 14 406 vokssal 0,42 százalékot ért el. A választási részvétel 43,37 százalékos volt.

A kormánypártok 13 mandátumot szereztek, míg az ellenzék összesen nyolc képviselőt küldhet majd Brüsszelbe: a Demokratikus Koalíció (DK) négyet, a Momentum kettőt, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik pedig egyet-egyet.

Érden az országosnál magasabb, 47,31 százalékos volt a részvételi arány. Az erőviszonyok a következőképp alakultak:

Fidesz-KDNP: 48,40 százalék – 12 224 szavazat; DK: 18,38 százalék – 4643 szavazat; Momentum: 12,45 százalék – 3145 szavazat; MSZP-Párbeszéd: 6,79 százalék – 1714 szavazat; Jobbik: 4,62 százalék – 1168 szavazat; MKKP: 3,34 százalék – 844 szavazat; Mi Hazánk: 3,17 százalék – 801 szavazat; LMP: 2,50 százalék – 631 szavazat, Munkáspárt: 0,34 százalék – 87 szavazat.

Az eredmények nyilvánosságra hozatalát követően T. Mészáros András polgármester úgy fogalmazott: ami tőlük telt itt Érden, mindent megtettek, hogy a Fidesz nagy erőkkel tudja képviselni magát az EU-ban.

– Bízunk abban, hogy az a politika, amit Orbán Viktor az elmúlt évtizedben elindított Magyarországon, előbb-utóbb teret nyer Európában is – mondta a polgármester, aki Érd tekintetében azt hangsúlyozta: soha ennyi ember nem szavazott még a Fideszre ilyen típusú választáson.

– A választók elhitték: a tíz éve folytatott politika előreviszi az országot, és meg kell valósítani Európában is. Örülök, hogy erről Érden is meg tudtuk győzni az embereket – tette hozzá.

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: ez a választás a demokrácia egyik ünnepe volt, amely rekord részvétel mellett zajlott le.

– A Fidesz–KDNP pártszövetség ebben a választókerületben is fölényesen győzött, köszönhetően a választópolgároknak, a kampánynak, és remélem, annak is, hogy mi mindig azt mondjuk, amit gondolunk. Amikor arról beszéltünk, hogy Magyarországot és Európát meg kell védeni a migráció veszélyeitől, a terrorizmustól, akkor ezt így is gondoltuk, és így is cselekszünk – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: a menekültek jöhetnek, oltalmat találnak Magyarországon, de az illegális bevándorlók tekintetében megválogatjuk és ellenőrizzük, ki léphet be az országba.

– A választás üzenete Brüsszelnek, hogy megbuktak. Semmit nem csináltak jól, az a központosító törekvés, az a lopakodó jogalkotás, ami felülírta a demokratikus döntések lehetőségét és platformját, megbukott. Ez a gátlástalan és kilátástalan politika a Brexithez vezetett, az illegális migráció megerősödéséhez, illetve a terrorizmushoz. Európa népeinek többsége változást akar – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Szűcs Gábor (MSZP) a választási eredményekre reagálva lapunknak elmondta, hogy örül a viszonylag magas részvételi aránynak, de fontos volt, hogy minél többen adják le voksukat, hiszen csak így lehet teljes képet kapni az emberek akaratáról.

– Gratulálok azoknak a pártoknak, akik az előző választáshoz képest jobban szerepeltek. Azt gondolom, hogy a választók akaratát mindenkinek el kell fogadnia, a jövőben pedig mindent meg kell tenni azért, hogy ezek az eredmények módosuljanak. A Magyar Szocialista Párt is azért fog dolgozni, mind Érden, mind országosan, hogy a mostaninál jobb eredményeket érjen el a következő választásokon. Mi eddig is Érdért dolgoztunk, ezután is Érdért fogunk dolgozni – tette hozzá a politikus, aki megköszönte az MSZP aktivistáinak munkáját és a választóknak a rájuk adott szavazatot.

A választás hivatalos végeredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása (ennek határideje május 30.) és összeszámlálása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb június 14-én.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email