22_03_29_erdmost_nincskep

Megkezdődött a választás, előzetes eredmény még vasárnap éjfél előtt

22_03_29_erdmost_nincskep

Megkezdődött a választás, előzetes eredmény még vasárnap éjfél előtt

Ma megkezdődött a négynapos EP-választás: csütörtökön Hollandiában és Nagy-Britanniában voksolnak. Az előzetes eredményt az NVI csak vasárnap 23 óra után teheti közzé, ugyanakkor a pártok a delegáltjaiktól származó szavazóköri eredményeket már korábban nyilvánossá tehetik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Pénteken szintén két országban lesz szavazás: Csehországban és Írországban. Csehországban két napos szavazást tartanak: itt pénteken és szombaton is lehet majd szavazni. Így tehát  szombaton négy országban lesz voksolás: Csehország mellett voksolhatnak Lettország, Málta és Szlovákia választópolgárai.     

A legtöbb uniós országban vasárnap lesz szavazás: Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Cipruson, Dániában, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Horvátországban, Lengyelországban, Litvániában, Luxemburgban, Magyarországon, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Svédországban és Szlovéniában.     

Bár hat tagállamban már vasárnap előtt befejeződik a szavazás, az unió előírása szerint addig nem lehet előzetes eredményt közzétenni, amíg minden szavazókört be nem zárnak, ezért Magyarországon is meg kell várni, amíg bezárnak az olaszországi, este 11-ig nyitva tartó szavazóhelyiségek. A tiltás azonban csak a tagállamok választási szerveire vonatkozik, a pártokra nem.

Az EP-választásra listát állító pártok jogosultak arra, hogy Magyarország több mint tízezer szavazókörébe két-két delegáltat küldjenek. A pártok saját megbízottjaikon keresztül meggyőződhetnek a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében. Emellett a párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti, így törvényesen hozzájuthat a szavazóköri jegyzőkönyv egy példányához is, vagyis a pártok a delegáltjaikon keresztül közvetlenül követhetik az eredmény megállapítását. Így tehát nem  jogsértő, ha egy párt közzéteszi a delegáltjától származó szavazóköri eredményeket, mielőtt valamennyi szavazókör bezárt volna, illetve mielőtt az NVI hivatalosan is közölné a választás előzetes eredményét.

A Nemzeti Választási Iroda oldalán közzétett adatok szerint a pártok 26298 szavazóköri delegáltat jelentettek be (összesen 185 ezer ilyen hely betöltésére lett volna lehetőségük). A legtöbb delegáltat (14516) a Fidesz-KDNP jelentette be.

 

 

Szavazatszámláló bizottsági delegáltak

Delegáltak száma (fő)

DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ

2 827

FIDESZ – MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG, KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT

14 516

JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM

2 843

LEHET MÁS A POLITIKA

149

MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT

149

MAGYAR MUNKÁSPÁRT

2

MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT, PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT

5 013

MI HAZÁNK MOZGALOM

498

MOMENTUM MOZGALOM

301

Összesen

26 298

 

Táblázat forrása: Nemzeti Választási Iroda honlapja

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email