22_03_29_erdmost_nincskep

Milliárdokról dönthetünk

22_03_29_erdmost_nincskep

Milliárdokról dönthetünk

Gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják a legtöbben adójuk 1+1 százalékát. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján közzétette azon civil szervezetek adószámát, valamint az egyházak és a Nemzeti Tehetség Program technikai számát, amelyekre érvényes felajánlás tehető.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.

A rendelkező nyilatkozat akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a benyújtható a NAV-hoz a „18EGYSZA” lapon május 20-áig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltő programjával lehet.

A tavaly tett, valamely bevett egyház számára adott formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal  nem jelöl meg másik technikai számos kedvezményezettet vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezett és a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

Az adózók az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozaton jelezhetik, hogy a nevüket és elérhetőségüket a megjelölt civil kedvezményezettel közölheti a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

– Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az adóbevallás-tervezet jóváhagyását, illetve kiegészítését, főleg az őstermelők és az Áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek. Tehát idén már nekik, illetve az egyéni vállalkozóknak is elkészül a tervezet, de nekik valóban tervezet készül, tehát ki kell egészíteniük az adataikkal és jóvá kell hagyniuk. Míg a többieknek május 20-a után auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikusan bevallássá válik a tervezet – mondta el az Érd FM 101.3 riporterének Salgó Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Arra is érdemes figyelni, hogy a 1+1 százalékos nyilatkozatokat is ki lehet tölteni akár elektronikusan, papír alapon, illetve személyesen is. Az elektronikus kitöltés a legegyszerűbb opció, itt ugyanis a NAV keresőprogramja segít a szervezetek megtalálásában – tudtuk meg Salgó Attilától.

– Ezzel az elektronikus SZJA bevallással szeretnénk mindenkit arrafelé terelni, hogy neten keresztül, pár perc alatt is el lehet intézni ezeket a dolgokat, de ha valaki ragaszkodik a személyes kontaktushoz, természetesen az ügyfélszolgálatok várják őket, a jelenlegi időszakban egy hosszabbított nyitvatartással. Május 17-ig a köztponti ügyfélszolgálatok minden nap 18 óráig vannak nyitva, május 20-án, hétfőn pedig 20 óráig – emelte ki a sajtóreferens.

Az Érd FM 101.3 interjúját itt hallgathatják meg:


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email