22_03_29_erdmost_nincskep

Egységes megoldásra volna szükség

22_03_29_erdmost_nincskep

Egységes megoldásra volna szükség

A Közel-Kelet népességrobbanásának kockázatairól és az egységes nyugati stratégia kidolgozásának fontosságáról tartott előadást Dr. Dezső Tamás régész, asszirológus, hadtörténész a törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Házban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A professzor régészként gyakran jár az iraki, kurdisztáni területeken, így az előadáson az ENSZ adatai mellett saját tapasztalatait is megosztotta a térség problémáiról, ami az európai népességet is érinti.

– Az ENSZ Népesedésügyi Főhatóságának statisztikáiból az derül ki, hogy 28 muszlim állam népessége az elmúlt 60 évben 454 százalékkal nőtt, és ez a népesség a következő évtizedekben 403 millió fővel fog nőni – így pedig több mint egymilliárdan lesznek. Az a migrációs válság, amivel eddig Európa találkozott, a 2 millió ember, aki bejött, az ahhoz a népességrobbanáshoz képest, ami még ránk vár, semmi – mondta el az Érd TV-nek Dr. Dezső Tamás, aki azt is hozzátette, hogy a népességrobbanás mellett számos tényező járul hozzá az elvándorláshoz. Mint például a munkanélküliség, a vízhiány, a szárazság, amelyek a klímaváltozásból is adódnak.

– Tavaly decemberben publikálta a Gallup közvélemény-kutató cég egy felmérését, amely szerint a Fekete-Afrikai lakosságnak 33 százaléka, a Közel-Keleti lakosságnak pedig 24 százaléka mondta azt a megadott kérdésre, hogy hajlandó lenne elmozdulni otthonról. Ez a következő évtizedekben nőni fog. Ezzel párhuzamosan, ha megnézzük a világ nagy környezetkutató intézeteinek az adatsorait, azt jósolják, hogy a mediterrán régió és a Közel-Kelet is szinte teljesen ki fog száradni. 80 százalékos édesvízkészlet-veszteséget jósolnak, ami döbbenetes. Ha csak 20 százalékról beszélnénk, az is tönkretesz mindent. Mindez hatványozottan súlyosbítja azt a válsághelyzetet, amelynek az előjeleit látjuk – hangsúlyozta az előadó.

Mint fogalmazott, az a legfontosabb kérdés, hogy a nyugati országok beletörődnek-e ebbe vagy kidolgoznak-e valamiféle stratégiát annak érdekében, hogy ne nehezedjen ennél még nagyobb nyomás a következő évtizedekben Európára.

– Az előadás arról szól, hogy az elkövetkező 30 évben gyerekeink, unokáink Európája sokkal komolyabb kihívásokkal fog szembekerülni, mint amivel most mi találkozhatunk. Ha ránézünk a térképre, az látszik, hogy a muszlim világnak a népességnövekedését Oroszország nem fogja levezetni. Oroszországnak megvannak a saját muszlim kisebbségei, akik jellemzően szeparatisták. Keleten Kína sem fogja ezt levezetni, ott is élnek muszlim kisebbségek, az ujgurok, akik jellemzően szintén szeparatisták. India és Pakisztán között háborús állapot áll fenn. Hogyha távlatilag nézzük, a népességrobbanásból következő 403 millió fővel növekvő muszlim népesség mozgását levezetni csak Európa felé lehet – tette hozzá az Eötvös Loránd Tudományegyetem régész professzora.

Dr. Dezső Tamás azt is elmondta, hogy az, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol baj van, nem csupán egy frázis. Az előadáson kiderült, hogy négy év alatt Németország annyi pénzt költött a betelepültek integrációjára, taníttatására, ellátására, amiből már újjá lehetett volna építeni a háború sújtotta iraki infrastruktúrát és gazdaságot. És így talán a népesség elmozdulását is meg lehetne fékezni.

– Ha nem tudjuk ezeket a területeket támogatni, akkor hatványozottan hátrányos helyzetbe kerülnek, vízhiány, erőforráshiány lesz, akkor nem lesz más választásuk, csak hogy elmozduljanak hazájukból. Közös érdekünk, hogy ezt a kérdést valahogy kezeljük – zárta szavait az Érd TV-nek az előadó.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email