22_03_29_erdmost_nincskep

Végéhez ért a prevenciós előadássorozat

22_03_29_erdmost_nincskep

Végéhez ért a prevenciós előadássorozat

Lezárult a tíz hetes prevenciós előadássorozat, melyet az Ifjúsági Önkormányzat kezdeményezésére az Érdi Rendőrkapitányság tartott az érdi iskolákban. A téma a biztonságos internethasználat volt, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a rendvédelmi előadók tudtak újat mondani a fiataloknak, akik már nagyon korán találkoznak a világháló veszélyeivel is. VIDEÓVAL FRISSÍTVE.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Azt tapasztaltuk, hogy érdeklődéssel figyelték a rendőröket, voltak kérdéseik. Voltak olyan kérdések, amiken meglepődtünk, de voltak olyanok is, amikre számítottunk, hogy felteszik majd. Összességében azt gondolom, hogy volt értelme ennek az előadássorozatnak és immár mindenki odafigyel az internet veszélyeire – foglalta össze az elmúlt tíz hét tapasztalatait Albert Alexa diákalpolgármester, aki arról is beszélt, hogy a fiatalok számára az is világossá vált, hogy vannak olyan szabálysértések, bűncselekmények az internethasználat során, amikről korábban nem tudtak. 

Az előadásoknak köszönhetően pedig talán ők is tudatosabban odafigyelnek majd a világhálón hagyott lábnyomukra, arra, hogy nem feltétlenül azzal folytatnak online beszélgetést, akire gondolnak, a számítógép túloldalán bárki ülhet. Emellett arról is hallhattak példákat, hogy a fotók megosztásával gyakran szabálysértést is elkövetnek anélkül, hogy akarnák.

– Nagyon színes és élő volt ez az elmúlt iskolalátogatási hétsorozat. Teljesen olyan volt, mint ahogyan mostanában a fiatalok élnek, különböző személyiségeket ismertünk meg, nagyon jó tapasztalat volt mindez a rendőrségnek is. A nagy tapasztalat az volt, hogy már a 7 éves gyerekek is használják az internetet, sokszor családi védelem nélkül. Így a legkisebbek is szembesülhetnek olyan tartalmakkal, amiket nem tudnak hová tenni. Ez egy nagyon nagy veszély. Aztán a kisiskolások, a fiatal tinédzserek egyre hamarabb kezdenek ismerkedni, akár az interneten is. A középiskolások pedig már vásárolnak is a világhálón és gyakran csalók, vagyon elleni bűncselekmények áldozataivá válnak – emelte ki Szatmáriné Berczi Dolóresz, az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója.

A bűnmegelőzési előadásokon a korosztályoknak megfelelően foglalkoztak a gyerekekkel, a legkisebbeknek is meg tudták mutatni a rájuk leselkedő veszélyeket, játékos formában. Így talán az olyan fogalmak, mint internetes troll, adathalász is könnyebben rögzültek bennük.

– Az is megdöbbentő volt számunkra, hogy mennyi pénzt költenek ezek a fiatalok az internetes játékok megvásárlására, a gamer gépekre. Szerencsére az ismeretlenektől, a kéretlen üzenetektől, a vírusoktól tartanak a gyerekek, és az interneten utána tudnak nézni annak is, hogy hogyan kerüljék ki az ilyen támadásokat. A legmegdöbbentőbb talán az volt, amikor ők maguk is ráébredtek, hogy ha például egy barátnőjük nevelőszülője bejelöli őket a közösségi médiában, akkor onnantól kezdve ő is látja, merre járnak, mit csinálnak – zárta szavait Szatmáriné Berczi Dolóresz.

A Marianum iskola kisdiákjai is megkapták az előadássorozat jelképét jelentő kitűzőt.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email