22_03_29_erdmost_nincskep

Újrahasznosítás a Föld napjára

22_03_29_erdmost_nincskep

Újrahasznosítás a Föld napjára

Egy felmérés szerint Magyarországon fejenként és évente minimum nyolcvan nejlonzacskót használunk el – és ezek a zacskók nem kerülnek újrahasznosításra, mint mondjuk a PET-palackok, hanem a lerakóban landolnak. Egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük a hulladék mennyiségét: az Életfa Csoport Egyesület anyukái például pólóból készítettek bevásárlószatyrot, Póthné Viczing Gabi, a nonprofit és újrahasznosítással foglalkozó TIARA-alkotóház vezetőjének irányításával.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Április 22-án ünnepeljük a Föld napját, ez adta akciónk apropóját. Tudni kell, hogy mai világunkban nemcsak a műanyag szatyrokkal szennyezzük a Földet, hanem gondot jelent a hatalmas mennyiségű, feleslegessé vált ruhanemű is – tudvalevő, hogy az egyik legnagyobb szennyező a textilipar. Így jött az ötlet, hogy feleslegessé vált pólókból készítsünk akár egyszer-, akár többször használatos szatyrokat.

A módszer nagyon egyszerű: a varrás mentén levágjuk a póló ujjait, és máris megvan a két fül, ahol megfoghatjuk a szatyrot. Ha kell, a nyakánál is levágjuk a varrást, így nagyobb lesz a szatyrunk szája, könnyebben tudunk bele pakolni. Ezt követően levágjuk a póló aljáról is a varrást, majd az anyagot körülbelül tíz centiméter mélyen bevagdossuk, úgy, hogy körülbelül két centi széles fülecskéket kapjunk. Végezetül az egymással szemben lévő füleket szorosan csomóra kötjük, így megkapjuk a szatyrunk alját – mondta, illetve mutatta Gabi, aki nemcsak magának gyárt ilyen szatyrokat, hanem azoknak a boltoknak is, amelyek vállalják, hogy alternatívaként – és természetesen ingyen – felkínálják ezeket a vásárlóknak az eldobható zacskók helyett.

– Tárnokon az egyik élelmiszerbolt, illetve egy érdi biobolt is örömmel üdvözölte ezt a lehetőséget, egy szintén érdi használtruhabolt pedig jó minőségű pólókat ajánlott fel erre a célra. A tárnoki nyugdíjasklub tagjaival már számos szatyrot gyártottunk, és sok ismerősöm is csatlakozott hozzánk. Az akcióba így már nemcsak nyugdíjasokat, hanem iskolásokat, baba-mama klubot is bevontunk, így elmondhatjuk, a szatyorkészítésnek közösségépítő szerepe is van Az eddigi tapasztalatok szerint nagyon kedvező a fogadtatás a vásárlók részéről, többen is választják ezt a megoldást – zárta szavait Gabi, aki örömmel várja olyan boltok jelentkezését, amelyek szívesen csatlakoznának a műanyag helyett textilt akcióhoz.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email