22_03_29_erdmost_nincskep

Húsvéti ünnepség lengyel módra

22_03_29_erdmost_nincskep

Húsvéti ünnepség lengyel módra

A városi könyvtárban tartotta meg lengyel húsvéti ünnepségét az érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület. A lengyel és magyar húsvéti hagyományok különbségeiről tudhattak meg többet a résztvevők, akiket terített asztalokkal vártak a húsvéti összejövetelen. VIDEÓVAL FRISSÍTVE

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Több mint egy évtizede szervezi meg a lengyel húsvétot az érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület. 

– Rengeteg a hasonlóság a lengyel és a magyar húsvéti hagyományok között, hiszen azonos kultúrkörben élünk. A lengyelek elsősorban a katolikus hagyományokat követik, de ami talán a legfontosabb különbség, az a vallásosság kérdése. A lengyeleknél sokkal erőteljesebben megmaradtak a vallási szokások, Nagypénteken például egyáltalán nem esznek húst, míg nálunk egy már kissé feledésbe merült. Az ételeket tekintve különlegesség, hogy húsvét napján főtt töltött tojással köszöntik egymást – emelte ki Bazsóné Megyes Klára, az érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület elnöke.

Az egyesület tagjai mind hoztak ételeket, süteményeket a városi könyvtárba, a lengyel tagok pedig szívesen meséltek hazájuk hagyományairók, amelyek csak néhány dologban térnek el a magyar szokásoktól. Vannak azonban különlegességek is – tudtuk meg Bazsóné Megyes Klárától.

– Virágvasárnapon a lengyelek különleges, saját készítésű pálmákkal ünnepelnek, ezért Pálmavasárnapnak is nevezik a húsvétot megelőző vasárnapot. Versenyeznek is az egyedi dekorációval, hogy ki készítette a legszebbet. Ami még érdekes, hogy a locsolkodás is benne van a hagyománykörben, de a lengyeleknél a lányok is meglocsolják a férfiakat – meséli az egyesület elnöke.

A hagyományőrző programon már évek óta Marciszkiewicz Tomasz, lengyel verbita szerzetes az egyesület vendége. Az ünnep alkalmából a húsvéti evangéliumból olvas fel, majd megszenteli a tagok által készített ételeket. 

– Hetedik éve járok Érdre, mind az adventi, mind a húsvéti időszakban. Mivel lengyel vagyok, mindig szeretettel jövök ide a lengyel-magyar találkozásra. Mint Magyarországon, nekünk lengyeleknek is nagyon fontos a húsvét, az egész család együtt készül ilyenkor. Nálunk az a szokás, hogy Nagyszombaton reggeltől délutánig a templomban szenteljük az ételt. Tojást, húsvéti bárányt, sonkát, kenyeret, vajat és sót. Virágvasárnapon mindig felolvasok itt Érden egy húsvéti evangéliumot, megszentelem az ételt, majd pedig következik a baráti beszélgetés – mondta el a verbita szerzetes.

A résztvevők verset is hallgathattak, majd az étel megszentelését követően a töltött tojással kezdték meg az ünneplést.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email