22_03_29_erdmost_nincskep

Paverpol – kreatív varázslat

22_03_29_erdmost_nincskep

Paverpol – kreatív varázslat

Textilvarázs – a szóösszetételből a varázslattal azon nyomban szembesülünk, ahogy Rudolf Piroska kiállítását megnézzük a Parkvárosi Közösségi Házban, a textil felfedezéséhez már kell egy kis képzelőerő, de inkább némi segítség.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Ez egy sajátos eljárás, aminek során a textilből faliképek, szobrok készíthetők – avat be Rudolf Piroska a kulisszatitkaiba –, a technika, pontosabban a speciális alapanyag neve paverpol. A módszer Hollandiából származik, s talán, ha tíz esztendeje kezdett elterjedni Magyarországon, de ma már számos helyen oktatják. Én is folyamatosan képezem magam, kísérletezek, a különféle rendezvényeken pedig egymástól tanulunk. Ez az első önálló bemutatkozásom, de csoportos tárlatokon már szerepeltek a munkáim. A technika lényege, hogy egy speciális keményítő- és ragasztóanyagba mártjuk a textilt, amitől jól formázhatóvá válik, így bevonhatjuk vele a legkülönbözőbb tárgyakat, mivel nagyon jól tapad különböző alapanyagokra, mint textil, fa, üveg, fém, bőr, papír és még egy sereg más.

Ezek után már csak egy csepp – de jobb, ha több – kreativitásra van szükség, hogy a varázslat megszülessen, ahogy Rudolf Piroska kezei alatt is formálódnak a domborművek, szobrocskák, faliképek, amelyeket Pócsiné Sivák Erzsébet óvónő – aki maga is elsajátította már az eljárást – ajánlott a figyelmünkbe, s emlékeztetett rá, hogy a közösségi ház foglalkozásain bárki kipróbálhatja és könnyen elsajátíthatja a módszert.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email