22_03_29_erdmost_nincskep

Angyalok és alkotók

22_03_29_erdmost_nincskep

Angyalok és alkotók

„Angyal suhant át felettem” címmel szerveztek közös kiállítást és irodalmi délutánt az érdi Poly-Art tagjai az Emberi Hang Alapítvány által működtetett, gánti Fecskepalotában. Az érdiek tavaszi művészeti találkozója immár hagyománnyá vált és úgy tűnik, egyre nagyobb érdeklődésnek örvend az egykori bauxitbányájáról ismert településen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bár a Fecskepalotában megnyílt művészeti kiállítás ezúttal is csak két napig volt megtekinthető, a Poly-Art mindkét szekciójának – a Képzőművészek Érdi Közössége és az IRKA – tagjai régóta készültek erre a kivételes eseményre, ugyanis már a tavalyi gánti találkozójukon eldőlt, hogy az idei tárlat anyaga és az irodalmi művek is az „angyali érintés” jegyében készülhetnek. Az ötletet a Fecskepalota ügyvezető igazgatója, Orbán Péter tavalyi köszöntőjében elhangzott „mintha angyal suhant volna át felettem” mondata adta. Akkor fogalmazunk így, ha váratlanul lélegzetelállító, megindító, káprázatos élményben van részünk, ezért a Poly-Art ebben az évben „Angyal suhant át felettem” címmel hirdetett képzőművészeti és irodalmi pályázatot a fecskepalotai találkozóra, így várható volt, hogy az angyali jelenlét ezúttal sem kerüli el a rendezvényt. Zsolnai Tímea művészetterapeuta a kissé rendhagyó megnyitója kezdetén arra kérte a résztvevőket, hogy ki-ki álljon szembe az általa kiválasztott művel, csendesedjen el és engedje, hogy pár másodpercre valóságosan megérintse az alkotás, hogy valóságosan megélje a lelkében az érzést, a gondolatot, az üzenetet, amit a kép felidéz benne, illetve közvetít felé. Mert „a legjobb dolgok a csendben történnek velünk” – idézte Müller Péter szavait, hozzátéve: ha a mű, amely előtt némán elidőztek, még sokáig élénken él majd emlékezetükben és ugyanazokat a gondolatokat, érzéseket váltja ki, mint most – teljessé lesz az átélés.

A pályázatra készült irodalmi alkotásokról Kertész Luca magyar szakos pedagógus készített átfogó és alapos elemzést, amelynek ismertetését a házigazda, Orbán Péter felolvasása színesített, aki a pályaművekből kiválasztott részleteket tolmácsolta a hallgatóságnak. A kiemelkedő képzőművészeti alkotások szerzői, köztük Nimsz Teréz, Wenszky Ágnes és Kávránné Szedmák Ilona valóságosan is megérinthették az „átsuhanó angyalt”, ők ugyanis Szekér Gizi angyal kisplasztikáját vehették át jutalmul, míg a többi pályázó emlékplakettben részesült. A kiállításon kiemelt figyelmet érdemeltek Ács Valéria Mária a kelta művészetet idéző kerámiaképei, valamint Hangyássyné Zsuzsa miniatűr festményei.

A magával ragadó művészeti és irodalmi élményt Szigeti Eszter – Varga Zoltán által zongorán kísért – dalai színesítették. Egy új, „Fecskeszárnyon” című szerzeménnyel is meglepték a gánti megnyitórésztvevőit. „Van, mikor felhők szállnak, van, mikor angyalok” – hangzott el a műsorban –, de végül még az is kiderült, hogy köztünk járó, hús-vér angyal is létezik, aki ráadásul nemcsak átsuhan, hanem „sohasem nyugszik, mindig szervez”, mert ő a „Poly-Art angyala”, Daróci Márta, akit este, a művészeti közösséget szórakoztató műsorban „avatott angyallá” Szigeti Eszter az erre az alkalomra, meglepetésként szerzett énekében.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email