22_03_29_erdmost_nincskep

Az egészség volt főszerepben

22_03_29_erdmost_nincskep

Az egészség volt főszerepben

Idén is Vitalitásnapot szervezett a Vitalitásklub a Szepes Gyula Művelődési Központban, melyen a Dr. Romics László Egészségügyi Központ szakemberei mellett az alternatív gyógyászat képviselői is részt vettek. A programon szűrővizsgálatokra, a keleti gyógyászat megismerésére és előadások meghallgatására is lehetősége nyílt az érdeklődőknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Immár huszadik éve működik az érdi Vitalitásklub, amely azzal a céllal jött létre, hogy kapcsolatot teremtsen a nyugati orvoslás és a keleti, alternatív gyógyászat között. Ennek szellemében szervezik meg évről évre a Vitalitásnapot, melyen az egészség megőrzése kapja a főszerepet.

– Már nagyon sokat változott az emberek kultúrája ezen a területen, ma már talán nem is annyira divat az alternatív gyógyászat, hanem inkább egy életmóddá vált. Stabil az érdeklődés, egyre többen jönnek évről évre a rendezvényünkre. Az alternatív gyógyászat jellemzően inkább a megelőzést szolgálja, illetve egy betegség végén a gyorsabb helyreállást segíti. Éppen ezért nagy összefüggések és fontos közös munka van ezen a területen – emelte ki az eseményen Szunyogh János, a Vitalitásklub vezetője, az egészségnap szervezője.

A programra szolgáltató oldalról is sokan érkeztek, a művelődési központ előterében mandalákat, ásványokat, gyógynövényeket találhattak a vendégek, és beszélgetni is lehetőségük nyílt a kristálygyógyászokkal, mandalaárusokkal. Különböző termekben várták azokat, akik többek között masszőrökkel, csontkováccsal, sorselemzőkkel, spirituális kezelőkkel, kártyajósokkal, illetve asztrológussal szerettek volna beszélgetni vagy megismerni az adott alternatív kezelési módot.

– Természetesen nem minden betegség mögött pusztán lelki okok állnak, de az biztos, hogy a lelkiállapotunk nagyban befolyásolja a betegségünk lefolyását, hogy mennyi idő alatt gyógyulunk meg és hogy élünk át egy betegséget. Illetve nagyon sok olyan mentális betegség van, aminek egyértelműen a stresszhelyzetek, a félelmek, a szorongások állnak a hátterében. 
Ezzel nagyon komolyan kell foglalkozni – tette hozzá Szunyogh János, aki arról is beszélt, hogy nagyon hálásak a Romics szakrendelő munkatársainak, akik mind a Vitalitásklubban, mind a Vitalitásnapon aktívan részt vesznek.

– Évek óta hagyomány, hogy a szakrendelő is részt vesz ezen a Vitalitásnapon, ez is egy lehetőség, hogy elhozzuk a betegekhez az információt. Különösen az a fontos, hogy a krónikus légzési betegeket felfedezzük és bevonzzuk az orvosi rendelőbe. Itt a helyszínen egyszerűbb légzésfunkció vizsgálatot végzünk, oxigénszaturációt és dohányosoknál például kilégzett szén-monoxid koncentrációt is mérünk. Felvilágosító munkát végzünk a különböző betegségekről, és ha valakinek szükséges, akkor időpontot adunk vizsgálatra – hangsúlyozta Dr. Győri Zsuzsanna tüdőgyógyász főorvos, aki azt is hozzátette, hogy az egészségnapon kipróbálható vizsgálatokat mindenkinek javasolják, aki légzési problémákkal küzd, netán dohányzik. 

A színpadi programok között olyan érdekességek szerepeltek, mint a Felhőjárók mozdulatszínház előadása, a továbbiakban pedig főként a lélekkel és a betegségek lelki okaival foglalkoztak az előadók.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email