22_03_29_erdmost_nincskep

Veszélyhelyzetekre készítették fel az érdi diákokat

22_03_29_erdmost_nincskep

Veszélyhelyzetekre készítették fel az érdi diákokat

Teltházas volt a negyedik Rendvédelmi nap és kiürítési gyakorlat az Érd Arénában, melyre a helyi iskolásokat várták a hatóságok. A gyakorlat célja az volt, hogy felkészítsék a gyerekeket a váratlan helyzetekre, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudjanak reagálni a veszélyben. A programon a rendvédelmi szakmákat és kihívásokat is megismerhették az érdi iskolások.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ilyen rendvédelmi napok arra is lehetőséget kínálnak, hogy a hatóság ellenőrizni tudja az épületek tűzvédelmi előírásait és ilyenkor az is kiderül, hogy egy létesítmény kiürítése során mi az, ami jól működik és mi az, ami nem és még gyakorlásra szorul – tudtuk meg Sallai Lászlótól, az érdi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjétől.

– Egy ilyen rendvédelmi napon valósághűen tudjuk letesztelni egy váratlan esemény során bekövetkező kimenekítést, valamint hasznos tapasztalatokat tudunk szerezni a társszervekkel való együttműködésről is. Mi részben önállóan, részben együttműködve végezzük tevékenységünket: előfordul, hogy mi irányítjuk a beavatkozást, de van olyan is, amikor közreműködünk a rendőrség vagy más szerv bevaatkozásában és jó lehetőség volt ez az alkalom, hogy a kooperációt is gyakoroljuk – emelte ki Sallai László, aki arról is beszélt, hogy a kimenekítés tervszerűen alakult.

T. Mészáros András polgármester az eseményen hangsúlyozta, hogy több szempontból is hasznos lehet, ha a gyerekek testközelből is megtapasztalnak egy ilyen gyakorlatot.

– Egy katasztrófa esetén sokkal gyorsabban tudnak azok reagálni, akik tudják, hogy mit kell tenni. Ehhez kapcsolódóan szervezték meg a mai gyakorlatokat, bemutatókat, hogy felkészítsék a civil embereket arra, hogy ha probléma van, azt hogyan lehet a legkisebb bajjal elhárítani – fogalmazott a polgármester.

Nogula Tamás, az Érdi Rendőrkapitányság megbízott vezetője a rendőrség oldaláról közelítette meg a kiürítési gyakorlat hasznát.

– Azért van szükség a gyakorlatra, hogy mi rendőrök, tűzoltók is felkészüljünk a rendkívüli eseményekre. Fel szeretném hívni mindenki figyelmét arra, hogy van egy toborzósátrunk kinn, a parkolóban pedig várjuk szeretettel a bátor fiatalokat, akik egy KRESZ pályán tudják bemutatni, hogyan tudják betartani a közlekedési szabályokat – mondta el a Nogula Tamás.

A kiürítési gyakorlatot követően a gyerekeket szabadtéri programok várták az Aréna udvarában: megnézhettek többek között egy akciójelenetet a rendőrökkel, a büntetés végrehajtás önvédelmi és kutyás bemutatót tartott, a katasztrófavédők és tűzoltók pedig azt szemléltették, hogy egy konténerben, vagyis zárt térben milyen gyorsan tud terjedni a tűz. Emellett olyan gyakorlati tudással is gazdagodtak az érdi diákok, hogy mit kell tenniük a tűzhelyen felejtett és túlhevült ételek oltásáról, de kipróbálhatták a kézi porral oltó készüléket is. 

– Egyrészt a tankerület együttműködésével sikerült ilyen nagy létszámot összehozni a mai eseményen, másrészt az önkormányzat is támogatta a rendezvényt, szállítójárműveket, buszokat biztosítottak ahhoz, hogy a gyerekek eljuthassanak ide. A fiatalok, azon túl, hogy itt megkapják az ismereteket, a kötelező közösségi szolgálatot is le tudjuk igazolni nekik – zárta szavait Sallai László.
A gyerekek az eseményen a rendvédelmi hivatásokat is megismerhették, kérdezhettek a katasztrófavédőktől, rendőröktől, tűzoltóktól, így a programon a pályaválasztás kérdőjeleit is eloszlatták a fiatalokban. 

A programon a Freestyle Foci Team Sport Egyesület is bemutatót tartott, a legbátrabbak pedig maguk is kipróbálhatták magukat egy dekázó versenyen, melynek fődíja egy labda volt.

Tekintse meg galériánkat a Rendvédelmi napról.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email