22_03_29_erdmost_nincskep

Grandiózus tervek az érdi városligetben

22_03_29_erdmost_nincskep

Grandiózus tervek az érdi városligetben

Még idén tervezik az érdligeti Papi földeken létesülő városliget megnyitását az emberek előtt. Jelenleg még építési területről van szó, de a munkálatok gyors ütemben haladnak. A városvezetésnek grandiózus tervei vannak, melyeknek egyes elemeire pályázatokat nyújtottak be, de a rekreációs parkban hamarosan már az érdiek is pihenhetnek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A záportározó természetességében is létezett, a Papi földeket rendszeresen vizenyőssé tette a csapadék. Nem is nagyon használták mezőgazdasági célra már évtizedek óta, hanem ez egy föveny volt, amit időnként elönt a víz. Magától értetődő volt tehát, hogy ha valahol tározót kell építeni, akkor ez itt az egyik természetes helyen történjen – derült ki az Érd TV Párbeszéd című műsorából, melyben az érdi felszíni vízelvezetési projekt vezetője, Kovács Péter Barna beszélt a záportározó ötletéről és megvalósítási folyamatáról.

– Néhány évvel ezelőtt egy éppen diploma előtt álló egyetemista, Kétszeri Ádám megálmodta, hogy itt nem csupán tározót, hanem egy egész városligetet lehetne építeni. Az ő diplomamunkájában szerepelt először ez a grandiózus terv. Ő később egy jó hírű mérnök lett és mint mérnök, feladatul is kapta ezt a várostól és az ő tervei alapján forrott ki a városliget előképe – emelte ki a műsorban Kovács Péter Barna.

Amit jelen pillanatban lehet látni vízszintet, az még nem a végleges, egy kicsivel magasabb lesz. A záporvízszint azonban lényegesen magasabb lesz, és a nagy szigetet el is tudja önteni a zápor. Nagyobb esőzés esetén a vízszint is nő, de ez a többletvíz lényegében 4-5 óra alatt minden esetben eltűnik majd – hangzott el az Érd TV műsorában.

– A rendszeresen vízzel elöntött szakaszokra olyan növényeket kell ültetni, amelyek a mocsaras területeket kedvelik, ehhez pedig segítségünkre van egy csapat, akik részben már meg is tervezték, de folyamatosan monitorozzák a körülményeket. Mindig nagyon pozitívan beszélnek erről a területről, hogy habár egy mesterségesen előállított részről van szó, mégis nagyon természetközeli állapotokat tudunk teremteni – emelte ki az érdi felszíni vízelvezetési projekt vezetője.

A harmadik, legnagyobb szigetre nem vezet majd híd, az kifejezetten a tározás miatt került ide, hiszen ez az előírás. A két másik sziget azonban egy hídon keresztül bejárható lesz majd. A Sárd utca felőli sziget inkább erdősebb növényzetet kap, az első sziget kevésbé lesz befásítva. Mindkét sziget rekreációs célokat szolgál: pihenni, sétálni, kikapcsolódni lehet majd itt.

– Különlegesnek tartják emellett a harmadik szigetet is: itt olyan növények lesznek majd elültetve, amelyek kedvelik a mocsaras területeket. A tudóstársadalom azt reméli, hogy itt olyan növények és állatok telepednek meg, amiket védeni kell, de megfigyelni szabad – hangzott a Párbeszédben.

Kovács Péter Barna arról is beszélt, hogy a városvezetés tervei grandiózusak: tartozik majd a területhez egy sportépület, egy rendezvényépület, egy csónakház. Ezekre az épületekre pályázik a város. A városliget kiépítése azonban már év végéig megvalósulhat. Tervezünk még a parkba egy nagyobb ligetes rétet, ahol nyílt rendezvényeket lehet majd tartani. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email