22_03_29_erdmost_nincskep

Bach zenéje mindenkinek szól

22_03_29_erdmost_nincskep

Bach zenéje mindenkinek szól

Az érdi református templom a második állomása volt az idei Bach Mindenkinek fesztiválnak, amely a zeneszerző munkásságát kívánja közelebb hozni az emberekhez – határokon átívelve. Szombaton Bach orgonaestet tartottak a templomban, melyen Rieth József és Kurucz Róbert kántorok zenéltek az orgonán. VIDEÓVAL FRISSÍTVE.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bach munkásságát igyekeznek közelebb hozni az emberekhez, erre indult néhány évvel ezelőtt a Bach Mindenkinek fesztivál, amely mostanra már nem csupán hazánkban, de a határokon átívelve megszólítja a közönséget. A fesztivál első állomása idén is a Bazilika volt, azt követően pedig az érdi református templomban tartották meg az orgonakoncertet.

– Bach művészete néha valóban nehezen érthető, viszont gyönyörű, éppen ezért fontos, hogy az emberek számára közelebb hozzuk, ezért van ennyiféle helyszínen ez a rendezvény. Meghatározó volt számunkra az, hogy egy református templomban adunk elő, ráadásul a Nagyböjt közepén. Próbáltunk ezért olyan műveket elővenni, amik ehhez a két körülményhez illeszkednek. Bach kantátáiból, főleg nagyböjti, illetve fájdalmasabb témájú, lassabb korálelőjátékokból és prelúdiumokból válogattunk – emelte ki Rieth József, a Mátyásföldi templom egyik kántora, aki az este egyik orgonaművésze volt.

Bach számos orgonaművéből válogattak az esti koncertre, de ahogy Kurucz Róbert kántor is hangsúlyozta, „egy hét sem volna elég arra, hogy mindegyiket eljátsszuk”.

– Ez a nemzetközi összefogás óriási lehetőség arra, hogy Bach széles repertoárját el lehessen játszani és az emberek megismerjék a barokk kor zenéjét. A mai koncerten felvonultattunk több olyan darabot is, ami a vidámság, a könnyedség és ugyanakkor a nagy érzelem, a fájdalom, valamint talán a kereszthalál megtestesítője – tette hozzá Kurucz Róbert, aki arról is beszélt, hogy az érdi református templomban különleges, újszerű hangszeren játszhatták el a zeneműveket. Az orgona eredetileg 35 évvel ezelőtt készült a németországi Alborn gyárban, de 5 évvel ezelőtt meghibásodott. 

– A modern informatikai lehetőségeknek köszönhetően egy komplett nagy orgona hangonként felvett mintáival tudtuk újjáépíteni ezt a hangszert. Itt az érdi református templomban a Lihttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgysl katedrális négymanuális nagyorgonáját hallhatja a gyülekezet, amely azért nagy dolog, mert, ha ezt a hangszert itt meg kellene építeni, az több mint 100 millió forintba kerülne. A felújítás pedig jóval olcsóbb volt. Természetesen az eredeti sípos orgonát nem lehet pótolni digitálisan, mégis a gyülekezet egy nagy hangszer hangját élvezheti és így közelebb kerülhet Istenhez – zárta szavait a kántor.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email