22_03_29_erdmost_nincskep

A Rozmaringok daloltak

22_03_29_erdmost_nincskep

A Rozmaringok daloltak

Hetedik alkalommal szervezte meg az érdi Rozmaring Német Nemzetiségi Kórus, illetve az Érdi Német Kultúregyesület a Rozmaring Kórustalálkozót a Finta Rendezvényházban, melyre Etyekről, Szigetszentmiklósról és Adonyból is érkeztek kórusok. Idén első alkalommal egy gyerekzenekar is fellépett az eseményen. VIDEÓVAL FRISSÍTVE.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Minden évben arra törekszünk, hogy a régi együttesek mellé hívjunk újakat is. Ez kiváló alkalom ugyanis arra, hogy megismerkedjünk más kórusokkal. Megismerjük az ő repertoárjukból a darabjaikat, ők is a miénket és ilyen módon lehet a kórus dalait bővíteni újabb számokkal. Mindig törekedtünk arra is, hogy ne csak kóruséneklés legyen, hanem táncosok és hangszeresek is megmutassák magukat – tudtuk meg Stiblo Annától, az érdi Rozmaring Német Nemzetiségi Kórus karnagyától.

A karnagy azt is elmondta, hogy a kórus repertoárjában olyan dalok szerepelnek, amelyeket az ország több helyszínéről, illetve német nyelvterületről gyűjtöttek össze. Érd ugyanis nem rendelkezik saját német nemzetiségi dalkinccsel. Stiblo Anna azt is hozzátette, hogy a szombati műsor egyben főpróbája is a háromévente megrendezésre kerülő Landesrat Német Nemzetiségi Szövetségének minősítőjére, amely idén júniusban lesz.

– Mi már kétszer részt vettünk ezen a minősítőn, 2013-ban és 2016-ban is, mind a két alkalommal kitüntetéses arany fokozatot kaptunk, ami majdnem a legnagyobb elismerés. Ennél jobbat már csak olyan kórusok kaptak, akik között valóban nemzetiségiek vannak. De úgy gondoltuk, hogy a kórusunknak ez mindenképpen egy jó motiváló erő, hogy egy ilyen jeles eseményen részt vehetünk. Egyben egy nagyon jó szórakozás is ez, mert erre az eseményre olyan dalokat kell vinni, amelyek kifejezetten magyarországi nyelvterületeken vannak. Ezzel a magyar-német hagyományokat is próbálják újraéleszteni, továbbfejleszteni – emelte ki a minősítő kapcsán a karnagy.

Stiblo Anna azt is elmondta, hogy a következő években is szeretnék megrendezni ezt a kórustalálkozót, hiszen ez egy remek alkalom a kapcsolatok, a hagyományok ápolására és nem csupán itt Érden, hanem az ország több pontján is össze szoktak gyűlni. Ezzel pedig a zene mellett más éneklő közösségeket is megismerhetnek.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email