20190221_091330

A világ legjobb módszerét tanulták a Kőrösiben

A Brit Kodály Akadémia professzorai tettek látogatást múlt héten a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában, ahol Nagyné Rápli Györgyi ének-zene óráin tapasztalhatták meg, hogyan valósul meg a Kodály-módszer náluk a gyakorlatban. És amit láttak és hallottak, az idén is lenyűgöztek őket.

A Kodály a legjobb ének-zene oktatási módszer a világon – tartják (többek közt) a Brit Kodály Akadémia tagjai is, de hogy a módszer hogyan működik a gyakorlatban, azt leginkább Kodály szülőföldjén lehet elsajátítani, így természetes, hogy nemcsak Nagy-Britanniából, hanem az egész világból folyamatosan jönnek a Kőrösibe is a módszer elkötelezett tanárai.

Múlt héten a Brit Kodály Akadémia tagjai vettek részt egy ilyen látogatáson, és budapesti iskolák mellett eljöttek a Kőrösibe is óralátogatásra. Az iskolában már visszatérő vendégeknek számítottak, hiszen 5-6 éve újra és újra felkeresik Nagyné Rápli Györgyi óráit, hogy újabb és újabb ének-zene tanítási ötletekkel és tanácsokkal felfegyverkezve térhessenek haza innen. 

Lucinda Geoghegan, a Brit Kodály Akadémia igazgatósági tagja elmondta, hogy nagyon nagy benyomást tesznek rájuk minden évben Nagyné Rápli Györgyi órái:

-Mindaz, aminek szerintünk teljesülnie kell egy órán a Kodály-módszerből, azt itt mindig látjuk a gyakorlatban működni. Évek óta járunk ide, és próbáljuk ellesni a trükköket, amiket aztán otthon át is ültetünk a gyakorlatba az ének-zene órákon, de még mindig úgy gondoljuk, hogy az a zeneiség, ami Magyarországon áthatja a mindennapi ének-zene oktatást, a legmagasabb szintű az egész világon. Csak vágyakozhatunk rá, hogy egyszer elérjük ezt mi is.

A Brit Kodály Akadémia igazgatósági tagja szerint a Kodály-módszer Britanniában is egyre népszerűbb, és megfigyelték, hogy jótékony hatással bír nemcsak az ének-zene oktatásban, hanem például a nyelvi képességek és a szociális készségek fejlesztésében is. Sőt, Angliában nemrégiben csináltak egy kutatást, és azt tapasztalták, hogy az egyik iskola diákjai az ének mellett a többi tantárgyból is jobb érdemjegyeket érnek el mióta bevezették a Kodály-módszert.

Nagyné Rápli Györgyi pedagógus és igazgatóhelyettes gyakorlatilag azóta tanítja a gyerekeket a zene szeretetére és ismeretére, mióta bevezették ott a Kodály-módszert. Az emelt szintű ének-zenei képzés keretében a diákok  heti 3-4 ének-zenei órán és két alkalommal kóruspróbán vesznek részt. A Brit Kodály Akadémia tagjai egy 8., 7 és végül egy 6. osztály ének-zene órájába nyerhettek betekintést. Mi az elsőre kísértük el őket.  

Ezen a 8. osztályosok Stravinsky Tűzmadár fináléját dolgozták fel, különféle tapsos, mozgásos játékokkal. Nem maradhatott el természetesen a magyar népzene sem, volt népdalfeldolgozás, ritmika játék, modális hangsorokkal, pentatóniával, relatív szolmizáció és figyelemkoncentrációs gyakorlatok. Nagyné Rápli Györgyi igazi színes órát állított össze az alkalomra, hogy lássák a brit kollégák, hogy milyen sokrétű dolgot lehet végezni egy ének-zene órán. 

-A Kodály-koncepciónak az egyik lényege azon kívül, hogy a gyerekeknek zenei élményt adjunk és megtanítsuk őket gyönyörűen énekelni, éppen az, hogy a figyelmüket is fejlesszük, ami az élet más területeire is kihathat. Úgyhogy nagyon szövevényes és szép dolog ma ének-zenét tanítani – áradozott a módszerről kérdésünkre Nagyné Rápli Györgyi.

A bemutató órákat hatalmas vastapssal fogadták a vendégprofesszorok, akik a gyakorlatokat saját maguk is kipróbálhatták.

– Teljesen elámultak tőle, hogy mire képesek ennyi idős gyerekek, hiszen a saját bőrükön is megtapasztalhatták, hogy a feladatok között akadt szép számmal nehéz is. A vendégeket meglepte, hogy a 12-14 éves gyerekeknek ilyen jó a többszólamú hallása és figyelme, zenei érzékenysége. Mindemellett pedig csodálatosan énekelnek. A végén aztán sok ötlettel és tanáccsal mentek el a professzorok, és tudom, hogy nemcsak a pedagógus és a diákok vagy az iskola, de a város jó hírét is viszik haza magukkal – tette hozzá Nagyné Rápli Györgyi.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email