22_03_29_erdmost_nincskep

Egy perc csend az áldozatokért

22_03_29_erdmost_nincskep

Egy perc csend az áldozatokért

Február 22-én tartjuk az áldozatok világnapját. A Budapest Környéki Törvényszék - és az illetékessége alá tartozó járásbíróságok, köztük az érdi is – egy perces néma csenddel emlékezett meg a bűncselekmények áldozatairól.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ehhez kapcsolódóan 2019. február 18-án az Országos Bírósági Hivatal tudományos konferenciát szervezett az áldozatvédelemről.

Dr. Kenese Attila, a BKT sajtószóvivője, igazgatási feladatok ellátásával megbízott büntető bíró a világnap alkalmából elmondta, hogy a törvényszék a 2018. július 1-jétől hatályos új büntetőeljárási törvény rendelkezéseit alkalmazva igen nagy hangsúlyt fordít az áldozatvédelemre, a büntetőeljárásokban szereplő sértettek, illetve az egyes büntetőügyekben a bűncselekménnyel olykor csupán közvetve érintett tanúk védelmére. A bíróság nyújtotta lehetőségek – megkülönböztetett bánásmód igénylése, teljes körű tájékoztatás a jogokról és kötelezettségekről, a bíróságon való megjelenésről, a bírósági eljárásban igénybe vehető támogatásokról – megóvják az áldozatokat a másodlagos viktimizációtól.

A BKT sajtószóvivője ezen felül kiemelte a személyes jelenlétet nem igénylő informatikai fejlesztést, a távmeghallgatást, amelynek elsődleges előnye, hogy a tanú kizárólag a bíró jelenlétében, a terhelttől elkülönítve, nyugodt körülmények közt tehet vallomást, továbbá könnyebbséget jelenthet, hogy a tanúnak adott esetben nem szükséges a tárgyalás helyszínére utazni, a bíróság lehetőséget tud biztosítani, hogy a vallomástétel egy a lakóhelyéhez közeli, távmeghallgató berendezéssel rendelkező tárgyalóteremben valósuljon meg, videorendszeren keresztül történő kapcsolással.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email