22_03_29_erdmost_nincskep

Rozmaring és sramli

22_03_29_erdmost_nincskep

Rozmaring és sramli

Telt házas batyus bált tartott idén is a Német Nemzetiségi Önkormányzat sok-sok rozmaringgal, még több sramli zenével, kicsi és nagy hagyományőrzőkkel a Finta rendezvényházban szombaton este.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bár farsangi időszak kellős közepén mindig nehézkes a szervezés, mégis sikerül évről-évre megtölteni a rendezvényházat a hagyományőrző fellépőkkel és a sváb és nem sváb, de érdeklődő közönséggel, tudtuk meg Eszes Máriától, az Érdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. És hogy mennyire igaza volt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy érkezésünkkor gyakorlatilag moccanni sem lehetett a Fintában. 

Ehhez persze hozzájárultak a gyerekek is, akik szép számmal részt vettek a műsorban. A hagyományokhoz híven ugyanis a Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda apróságainak és a Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak előadásai nyitották meg az estet, amin aztán fellépett a Rosenbrücke Hagyományőrző Énekkar, valamint az érdi és a szigetszentmártoni német nemzetiségi tánckar. A Lohr Kapelle fúvószenekar pedig hajnalig gondoskodott a talpalávalóról, előbb sváb, majd tánczenékkel a repertoárjukon. 

A mulatság közben mindenki szíve fölé került egy kis rozmaring is, ami a németek és a svábok életében fontos szerepet játszott és játszik a mai napig. A gyógy- és fűszernövény jelképezi a tisztaságot, a barátságot és a termékenységet számukra, ahogy azt Eszes Máriától megtudtuk, szerencsét és egészséget hoz, éppen ezért minden fontos alkalomkor hagyomány szerint megjelent és megjelenik, de elsősorban az esküvőkön.

T. Mészáros András, polgármester is kapott rozmaringot, aki azzal köszöntötte az egybegyűlteket, hogy:

–  Egy-egy ilyen bál nemcsak a telet akarja elűzni, hanem módot ad rá, hogy megőrizzük múltunkat, nagyszüleink kultúráját. Az elmúlt három-négy hétben hol rác bálon, hol székely bálon voltam, most pedig sváb bálon vagyok. Mindannyian büszkék lehetünk rá, hogy ilyen sokszínűek vagyunk. Ezt a várost rácok, magyarok, svábok alkotják többek között, és ezt meg kell tartani, erre büszkének kell lenni, és mindenkivel, aki itt él, meg kell ismertetni – emelte ki a polgármester.

A rendezvényt dr. Aradszki András országgyűlési képviselő és dr. Bács István alpolgármester is megtisztelte jelenlétével. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email