22_03_29_erdmost_nincskep

A magyar ápolókat köszöntjük

22_03_29_erdmost_nincskep

A magyar ápolókat köszöntjük

Február 19. a Magyar Ápolók Napja. Ezek az emberek jelentik azt a rétegét a munka világának, akikkel a társadalom minden tagja találkozik és akiknek munkavégzését az áldozatkészség és az odaadás jellemzi – fogalmazott rendkívüli sajtótájékoztatóján Aradszki András országgyűlési képviselő.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Azt a munkát, amit az ápolónők és az ápolók végeznek, nem lehetséges eléggé értékelni. Természetesen megkönnyítheti a szolgálatot az a tudat, hogy e tevékenységet hivatásként, alázatos áldozatként, azaz valódi szolgálatként fogjuk fel. Azonban e lelki vonatkozás nem mentesíti a mindenkori kormányzatot, a társadalmat, a szolgáltatásokat igénybe vevő polgárokat az alól a felelősség alól, hogy odafigyeljenek erre a szektorra, értékeljék az ott dolgozók munkáját, ezzel is elősegítve nem csak az ápolónők és ápolók megbecsülését, hanem a betegek és a szenvedők emberi méltóságának megőrzését is – emelte ki sajtótájékoztatóján Aradszki András.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a kormány az elmúlt években is odafigyelt arra, hogy ez a megbecsülés tettekben is kifejeződjön. Mint mondta, az egészségügyi szakdolgozók átfogó béremelése 2016-ban kezdődött, akkor 26,5%-os béremelés történt, majd 2017-ben újabb 12%-os, 2018-ban újabb 8%-os béremelés volt.

– A béremelési program folytatódik, az eredetileg 2019. novemberre tervezett 8%-os béremelést előrehozzuk júliusra, majd 2020. januártól újabb 14%-os, novemberben újabb 20%-os, végül 2022 januárjától további 30%-os béremelés lesz. A béremelés összesen mintegy 83 ezer egészségügyi szakdolgozót (ápoló, szakápoló, diplomás ápoló, asszisztens, szakasszisztens, szülésznő, dietetikus, gyógytornász, valamint nem egészségügyi főiskolai szintű végzettséggel rendelkező dolgozó) és védőnőt érint – ismertette a képviselő.

„Átlagosan több mint 2,5-szeresét fogják keresni az egészségügyi szakdolgozók 2022-ben, mint 2016-ban.”

– Ezek az anyagiak megkísérlik azt, hogy még inkább elismerjük az ápolók munkáját a következő években is. A magyar dolgozók munkája megteremtette ezeknek a bérfejlesztéseknek a lehetőségét, a kormány a nemzeti egészségprogram keretében az ápolók bérezésére is külön figyelmet fog fordítani. Így remélhető az is, hogy sokkal többen jelentkeznek majd erre a nemes hivatásra. Ezáltal a magyar egészségügy ereje is növekedni fog – hangsúlyozta Aradszki András.

Az országgyűlési képviselő arról is szólt, hogy itt Érden a háziorvosok bérfejlesztésének lehetőségét a kormány úgy biztosítja, hogy folyamatosan növeli a háziorvosi szolgáltatás ellenértékét, itt ők gondoskodnak az ápolók bérfejlesztéséről. A szakorvosi rendelőintézetben dolgozók javadalmazása önkormányzati hatáskörben van, de számukra is megfelelő keretet fog biztosítani a kormány, hogy az önkormányzat lehetővé tudja tenni a bérfejlesztéseket. Ezen kívül vannak a szociális ágazatban dolgozó ápolók, akik az idősek ellátását végzik, számukra is biztosítani fogják a bérfejlesztést.

„Kívánom a választókerületemben élő ápolóknak, hogy jó egészséggel, odaadással és lelki nyugalommal lássák el ezt az emberközpontú feladatot!”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email