22_03_29_erdmost_nincskep

Bűnmegelőzés, környezetvédelem, önkéntes munka

22_03_29_erdmost_nincskep

Bűnmegelőzés, környezetvédelem, önkéntes munka

Az érdi polgárőrök mindebből 2018-ban is kivették a részüket, és a tervek szerint az idei évben is sokat tevékenykednek majd Érd és a városlakók érdekében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Városi Polgárőr Egyesület évek óta küzd azért, hogy a városban megszűnjön az illegális hulladéklerakás, és megtisztuljanak a lerakott építési anyagtól – nem ritkán veszélyes hulladéktól – és lakossági szeméttől a városhoz tartozó ligetes, erdős külterületek. A hideg téli időben is járják a leginkább veszélyeztetett részeket, ellenőrzik a már megtisztított területeket, és feljegyzik, ha újabb szeméthegyet találnak.

Mint Macsotay Tibor lapunknak elmondta, szeretnék megvédeni a leginkább veszélyeztetett területeket. A megoldáson, azaz hogy ezeket a részeket milyen módszerrel lehet lezárni – kőtömbök, sorompó –, még dolgoznak. A rendszeres ellenőrzések egyébként azt mutatják: a már lezárt részeken megszűnt az újabb hulladék lerakása. – A folyamatosan bővülő kamerarendszer szintén nagy segítsésget jelent az illegális szemetelők elleni küzdelemben – tette hozzá az elnök. A polgárőrök minden esztendőben kiveszik a részüket a várostakarító akciókból, legyenek azok országos vagy helyi kezdeményezésűek.

Mint az elnöktől megtudtuk, márciusban ismét sor kerül a TeSzedd! mozgalomra – ebben idén is oroszlánrészt vállalnak majd: megszervezik a gyűjtőpontokat, a zsákok, kesztyűk, harapnivalók kijuttatását, koordinálják a város több pontján dolgozó önkénteseket. A rendszeres várostakarító akcióknak köszönhetően folyamatosan csökken az illegálisan lerakott hulladék mennyisége a városban.

– Ahhoz, hogy meg tudjuk tisztítani a szemetes részeket, szükség van a hulladékos területek felderítésére is. Itt jó szolgálatot tesznek lovas polgárőreink. Két ló érkezett hozzánk a közelmúltban, aminek már látható az eredménye: decemberben több helyszínen is sikerült tetten érnünk illegális hulladéklerakókat. Volt, aki ellen eljárás indult, volt, akivel visszapakoltattuk a hulladékot, és kapott egy utolsó figyelmeztetést – ez a lerakott szemét mennyiségétől és minőségétől – volt-e közte veszélyes hulladék – függött. Nagyon szoros kapcsolatban állunk a helyi környezetvédőkkel, akik részt vesznek a különféle takarítási akciókban. Rendszeresen egyeztetünk velük a tennivalókról. Tartós sikert csak lakossági összefogással érhetünk el: kérjük az érdieket, tegyenek nekünk bejelentést a legkisebb szemétlerakásról is, ami tudomásukra jut. Csak így lehetünk eredményesek ebben a küzdelemben – hangsúlyozta Macsotay Tibor.

Természetesen nemcsak az illegális hulladék ellen küzdenek a polgárőrök, hanem a bűnmegelőzésből is kiveszik a részüket: rendszeresen jelen vannak a különféle rendőrségi ellenőrzéseken, példaértékűen jó a kapcsolat a két testület között. Legutóbb január 28-án dolgoztak együtt: tizenkét polgárőr öt autóval vett részt a rendőrséggel közösen egy általános ellenőrzésen.

– Emellett járjuk a különböző nagyáruházakat, bűnmegelőzési előadásokat tartunk, megszólítjuk a vásárlókat. Nemrég az unokázós csalásokra hívtuk fel a figyelmet. Több mint tízezer szórólapot osztottunk szét, érdi intézményeknél, hivataloknál, nyugdíjasok rendezvényein. Büszkén mondhahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg: akciónk óta egyetlen sikeres unokázós csalás sem volt Érden és környékén – viszont sikerült elkapni egy csalót, ugyanis a hölgy, akit megpróbáltak becsapni, azonnal értesített – tette hozzá Macsotay Tibor.

– Folytatjuk régi akcióinkat is, mint például a Szomszédok Egymásért Mozgalom, és úgy tapasztaljuk, a lakosság egyre aktívabb vesz részt ebben a bűnmegelőzési programban. Segítjük a közterület munkáját azzal, hogy az önkormányzat ingyenes telefonszámára (06-80/204871) érkező különféle lakossági bejelentéseket – elhullott állatok, avarégetéssel kapcsolatos panaszok, túl hangos zene a szomszédban – hétköznap munkaidőn kívül, illetve hétvégén mi fogadjuk. A fenti önkormányzati telefon mellett diszpécserszolgálatunk is a nap huszonnégy órájában fogadja a különféle bejelentéseket, amelyeket a megfelelő hatóságoknak továbbítunk. Akiknek sosem volt panaszuk, problémájuk, azok is ismerhetnek bennünket a különféle sport- és kulturális rendezvényekről is, hiszen rendszeresen segédkezünk a rendőrségnek ezek biztosításában – jegyezte meg az elnök.

A polgárőrök a bűnmegelőzési, illetve környezetvédelmi feladatok mellett önkéntes szociális munkát is vállalnak: január elejétől fát szállítanak a nélkülöző családoknak, egyedülállóknak, sőt, a tüzelő felhasogatásában is segédkeznek. Az elmúlt egy hónapban tizennégy háztartásban tudtak így segíteni.

Macsotay Tibort végezetül arra kértük, emeljen ki egykét olyan eseményt, amire büszke az elmúlt esztendőből.

– Örömünkre szolgál, hogy tagjaink létszáma folyamatosan nő: meghaladja a kétszázat. Ennek oka, hogy sokan csatlakoztak a SZEM-hez, illetve hogy azon diákok közül, akik nálunk töltik a közösségi szolgálatukat, többen nálunk maradnak – tette hozzá. Az elnök a tavalyi év nagy eredményének nevezte, hogy körzeti megbízotti iroda nyílt 2018-ban a parkvárosi Interspar áruházban. – Az idei évben reményeink szerint a Bagoly utcai új orvosi rendelőben is kapunk egy irodahelyiséget, ez megkönnyíti munkavégzésünket a környék utcáiban – zárta szavait.

Archív fotó

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email