22_03_29_erdmost_nincskep

„Már én többet Bukovina lakosa nem leszek”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Már én többet Bukovina lakosa nem leszek”

Negyvenegyedik alkalommal rendezte meg a hagyományos farsangi székely kosaras bálját szombaton este a Szepes Gyula Művelődési Központban az Érdi Bukovinai Székelyek Egyesülete és az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

-Senkit ne tévesszen meg a színpad felett található 40-es szám, már 41 éve rendezünk bált – emelte ki Kóka Rozália, az est egyik fő szervezője, az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör vezetője. Mint elmagyarázta, a 40-es szám arra vonatkozik, hogy a bonyhádi Illés Anti és zenekara negyvenedszerre húzzák nekik ez alkalomból a talpalávalót.  

A hagyomány elsősorban a népdalkörnek köszönhetően jelent meg: az ő műsorukban és népviseletükben, no meg persze a menüben, ami idén galuska volt, azaz töltött káposzta, de batyus bál lévén temérdek sültről, kalácsról, nem utolsó sorban megfelelő nedűről (pálinkáról és borokról) is gondoskodtak a résztvevők.

Kóka Rozália azt meséli, eleinte hosszabb műsorokkal próbálkoztak, de rájöttek, nem ez a bál elsődleges célja:

– Amikor ideköltöztünk, megszűntek a nagy lakodalmak, a találkozási alkalmak, mert ahányan voltunk, annyifelé szóródtunk szét ezen a hatalmas településen. Hiányoztak azok az alkalmak, amikor találkozhatunk, egymás nyakába borulunk, egy jót beszélgetünk, táncolunk, örülünk egymásnak, ezért pattant ki a fejünkből annak idején, hogy bált kellene rendszeresen tartanunk.

Így hát a bál hagyományosan az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör előadásával kezdődött, akiknek a repertoárjában ilyenkor nemcsak népdalok szerepelnek, hanem a „Már én többet Bukovina lakosa nem leszek” kezdetű is, amit Bukovinából Magyarország felé tartva fabrikáltak a vonaton az elődeik.

Az előadás fergeteges mulatságba torkollott: a farsangi kosaras székely bálon senkit nem kellett nógatni, hogy nosza, táncoljon már, egy pillanat alatt belepték a résztvevők a táncteret. A bál kihagyhatatlan elemként 11-kor megtartott https://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgbola során többek között sok-sok gyönyörű kerámia és például Kóka Rozália mesegyűjtése talált gazdára, éjfélkor pedig következett a székely, majd a magyar himnusz eléneklése. De talán a legfontosabb, hogy amit Kóka Rozália megnevezett a bál fő céljának, az kiválóan teljesült idén is. Azaz táncoltak, mulattak, beszélgettek és egymás nyakába borultak mindazok, akik az Érden élő több, mint 200 bukovinai székely család közül részt vettek a szombat esti bálon.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email