22_03_29_erdmost_nincskep

Hatcsoportos óvoda épülhet Érdligeten

22_03_29_erdmost_nincskep

Hatcsoportos óvoda épülhet Érdligeten

Döntött a képviselő-testület a Diósdi út 83. szám alatti ingatlan térítésmentes átadásáról az Érdligeti Református Egyházközség részére, akik hamarosan óvodát építenek a területen, közel kétszáz férőhellyel. Megvalósulhat az Érd Alsót és Érd nagyállomást összekötő vágány, elfogadta a testület az érd-sasvárosi fiókgyógyszertár létesítésével kapcsolatos szándéknyilatkozatot. Közgyűlési összefoglaló.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A közgyűlés a napirend elfogadása előtt egy perces néma csenddel emlékezett meg a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapjáról és a nemrégiben elhunyt Hancsovszki János fotóriporterről. 

Szintén napirend előtt kért szót az érdi Ifjúsági Önkormányzat diákpolgármestere, Lázár Evelin, aki egy javaslatot ismertetett a közgyűlés előtt.

– Szeretnénk, ha 2019. február 1-jétől a város kézilabda utánpótlásának játékosai egy fő kísérővel, valamint a diákigazolvánnyal rendelkező, érdi középiskolába járó diákok ingyenesen látogathassák az ÉRD női kézilabdacsapatának hazai, az Érd Arénában játszott mérkőzéseit – mondta el a testület előtt Lázár Evelin.
 
T. Mészáros András polgármester szóban ígéretet tett a kezdeményezés támogatására.

A Nemzeti Infrastuktúra Fejlesztő Zártkörűen működő Részvénytársaság az „Érd-Érd alsó összekötő vágány” megvalósítása érdekében vételi ajánlattal kereste meg Érd önkormányzatát, mivel a beruházás önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat is érint – derül ki a vasútépítéssel kapcsolatos közgyűlési előterjesztésből.

– Végéhez közeledik az Érd nagyállomást, valamint az Érd Alsót összekötő delta vágány megépítésének előkészítő munkája. Ennek keretében két ingatlanrészt adunk el a magyar államnak. Ezek közterületek voltak, a kisajátításokat ők már elkezdték a környező ingatlanok esetében, de egy vadonatúj vonal építése lakott területen nyilvánvalóan nem csupán magáningatlanokat, hanem önkormányzati ingatlanokat is érint. Ezeknek az összeszerűségéről, valamint a pontos helyrajzi számáról, a terület nagyságáról döntöttünk a mai nap folyamán – emelte Bács István alpolgármester (Fidesz-KDNP) a vasútvonal fejlesztése kapcsán. Hozzátette: pár hónapon belül minden bizonnyal elkezdődik a kivitelezés és a vasúti pálya megépítését követően egy rendezettebb területet sikerül majd átadni a köz számára.

A januári közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt a Diósdi út 83. szám alatti, önkormányzati tulajdonban álló ingatlan térítésmentes átadásáról szóló javaslat. Az ingatlant az Érdiligeti Református Egyházközség használná fel, óvodaépítés céljából.

– A terveik jelenleg készülnek, a közgyűlés ma arról döntött, hogy oda egy minimum hat csoportos óvodát fognak építeni, ahova a felvett gyerekek legalább 80%-a helyi lesz. Így tulajdonképpen az érdi óvodai férőhelyszámot több mint 100 fővel tudjuk megnövelni. A hat csoportba összesen 180 gyermek járhat – mondta el Bács István.

A használatbavételi engedélynek a szerződés aláírását követően 36 hónapon belül eleget kell tegyen az egyház. Mint ahogy az alpolgármester hangsúlyozta, ez az óvoda 2020-2021 őszére minden bizonnyal el is készül majd és megnyitja kapuit az érdi gyermekek előtt.

– Én nagyon örülök annak, hogy egy új óvoda fog épülni a Református Egyház jóvoltából. Azt is ki kell emelni, hogy a város ingatlant biztosít, hogy ez az óvoda megépülhessen. Ezt nagyon pozitív dolognak tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, mindamellett persze jobban örülnék, ha ez önkormányzati fenntartásban tudna megvalósulni, de azért is támogattuk az előterjesztést, mert azt néztük, hogy mindenképpen megvalósuljon egy újabb óvoda beruházása – mondta el a közgyűlést követően Szűcs Gábor képviselő (MSZP).

A tavalyi év során már döntött a közgyűlés arról, hogy Újtelep-Sasvárosban településrészi önkormányzatot hoznak létre, hogy a Bagoly utca és a Fehérvári út környékén fiókgyógyszertár jöhessen létre. A fiókgyógyszertár létrejöttét az indokolja, hogy a Fehérvári úti gyógyszertár évekkel ezelőtt beszüntette működését. „A bezárás Újtelep – Sasváros településrész lakosságát igen érzékenyen érintette, ugyanis a településrészen sem közforgalmú, sem fiókgyógyszertár nem működik, viszont sok az időskorú személy, illetve kisgyermekes család, akik a legközelebbi gyógyszertárat a távolság miatt gyalogosan vagy autóbusszal csak nehézkesen tudják megközelíteni” – derül ki a közgyűlési előterjesztésből.

– Először létre kell hozni a településrészi önkormányzatot, azután a településrészi önkormányzat kezdeményezi, hogy legyen fiókgyógyszertár, a közgyűlés felhatalmazza a polgármestert, hogy kezdje meg a tárgyalásokat a legközelebb lévő gyógyszertárral. Ezt követően piaci alapon majd egy fiókgyógyszertár nyithat ott, ha elkészül az egészségügyi szolgáltató ház, amit Staud József Egészségháznak szeretnénk majd elnevezni. Bízunk benne, hogy még idén, az első félévben, amikor az időjárás engedi, ez az egészségház el fog tudni készülni – emelte ki az alpolgármester.

Elfogadta a közgyűlés a város 2018-as költségvetésének negyedik módosítását is, amelyre azért került sor, mert a decemberi döntéseket még bele kellett építeni a költségvetésbe.

– Ezen kívül érkezett további fejlesztési forrás szintén decemberben: 125 millió forint összeget kaptunk a vállalkozói falu fejlesztésére. A Pénzügyi Bizottság ezt a keddi ülésén tárgyalta és elfogadásra javasolta, és ma a közgyűlés is elfogadta – tudtuk meg Pulai Edina önkormányzati képviselőtől (Mi Hazánk Mozgalom).

Elfogadták a képviselők emellett a városban működő nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodások felülvizsgálatát is. 

A napirenden szerepelt képviselői indítványként egy javaslat a munka törvénykönyve 2019. január 1. napján hatályba lépő egyes rendelkezései által biztosított intézkedések alkalmazásának mellőzésére. A javaslatot képviselői indítványként levették a napirendről, a közgyűlés nem tárgyalta azt.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email