22_03_29_erdmost_nincskep

Aktákból táska, szívószálból sál

22_03_29_erdmost_nincskep

Aktákból táska, szívószálból sál

Irattartó papucsra táskát szőnek, papírtányérra fát, néhány szívószál segítségével pedig sálat készítenek – ilyen szellemes, ugyanakkor a hagyományos technikákra épülő foglalkozások várnak azokra, akik ellátogatnak Tamaskáné Jakab Margit szövőklubjába, guzsalyasába vagy kézműves klubjába, ahol a hagyományőrzés mellett az újrahasznosítás a jelszó.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Huszonegyedik éve már, hogy Tamaskáné Jakab Margit elindította szövőkörét Érden, hogy továbbadja nagyanyáink hagyományait. A szövés iránt érdeklődők minden szerdán, az egyéb más kézimunkákat – batikolás, fonás, kötés, horgolás – kedvelők pedig csütörtökön találkoznak – ez a guzsalyas -, és fél négytől munkálkodnak a lakótelepi klubövezet helyiségében. 

A szövőkör, illetve a guzsalyas tagjai által készített szőnyegekből, párnákból, egyéb használati és dísztárgyakból többször is született már kiállítás – legutóbb májusban. Találkozhattunk velük a gyereknapon is: Tamaskáné és a kör tagjai minden esztendőben kézműves foglalkozással várják a kicsiket és nagyokat, megmutatva, hogy a hulladék fonalakból, gombokból, anyagokból milyen szép játékokat, díszeket alkothatnak már a legkisebb gyermekek is.

A szövőkör és a guzsalyas foglalkozásai nyáron ugyan szüneteltek, de a munka nem állhatott meg: Margit 2018-ban is megrendezte már hagyományos napközi táborát, ahol nemcsak szőttek, hanem elő is készültek az idei esztendőre: növényeket gyűjtöttek, levükkel megfestették a fonalat, amiből most elkészülhetnek a szőnyegek, takarók, poncsók, táskák. 
Tamaskáné a szerdai és csütörtöki találkozók mellett minden hónap harmadik szombatján kézimunkaklubot is rendez, szintén az Emma utca 2-ben. Mint Margit elmondta, általában tízen-tizenöten ülik körül a nagy kézimunkaasztalt, de most, az év első klubnapján kevesebben jöttek el, pedig ez volt az az alkalom, amikor áttekintették, mivel is foglalkoznak majd egész évben. 

– Idén a szövés kerül előterébe, hiszen ebben rengeteg lehetőség rejlik: szőni nemcsak szőnyeget, hanem ruhát, dísztárgyat, játékot is lehet. Ezeken a szombati találkozókon tehát magunk által készített egyszerű eszközökön szövünk használati tárgyakat – tette hozzá az iparművész. 

A hangsúly nemcsak a saját kézzel való alkotáson van, hanem az újrahasznosításon is: Margitnál út életre kelnek a régi pulóverek, zoknik, sőt, még az ócska irattartó papucsok is.

– Ha újrahasznosításról hallunk, elsősorban a PET-palack jut az eszünkbe, pedig számtalan tárgy vesz körül minket, amit a kézimunkához is felhasználhatunk, és így nemcsak anyagot, hanem pénzt is spórolunk. Remek szövőkeretet készíthetünk például cipős dobozból, de felhasználhatjuk a gyerekzsúrból megmaradt papírtányérokat is. Megmutahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy lehet táskát szőni úgy, hogy a fonalat irattartó papucsra vetjük fel, és hogy készíthetünk sálat szívószálak segítségével – sorolta az iparművész, aki az idei második alkalomra (ami február 16-án lesz) papírtányérra szőtt fa készítését tervezi. 

Ezeken a klubnapokon szeretettel látják a gyerekeket is – Margit tapasztalata az, hogy nemcsak a lányok, hanem a fiúk is örömmel munkálkodnak ilyenkor.

– Volt olyan nagymama, akit egyszer elkísért a fiúunokája. Először csak ült és unatkozott a nagymama mellett, aztán nekilátott fonni, és nagyon élvezte – még a nagyi is elcsodálkozott. Régen tartottam külön szakkört gyerekeknek is, de a sok iskolai elfoglaltság, a kötelező napközi miatt abbahagytam, pedig igény lenne rá: nem véletlen, hogy a 2018-ban újraindított nyári napközis táboromra nagyon hamar beteltek a helyek. 

Aki szívesen csatlakozna a szövőkörhöz, a guzsalyashoz, kézműves klubhoz vagy valamelyik táborhoz, Tamaskáné Jakab Margitnál érdeklődhet, a 30/213-1209-es telefonszámon. Az iparművész köszönettel fogadja azok megkeresését is, akik megválnának a megmaradt fonaljaiktól – ami máshol a kukába kerül, vagy a szekrény mélyén porosodik, abból az Emma utcában dísztárgyak, ruhák születnek.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email